Jocurile de noroc atrag tot mai mulți români: „S-a dus soția să mă dezlege la popa. N-a ținut”
Într-o țară în care nu se mișcă foarte multe lucruri, piața pariurilor și a jocurilor de noroc a depășit anul trecut două miliarde de euro și este în continuă creștere.
Au apărut astfel de stabilimente inclusiv la parterul blocurilor, dar și în sate, unde mulți dintre clienți sunt asistați social.
Psihologii vorbesc despre o dependență de care este greu să scapi fără ajutor de specialitate. Din neștiință, oamenii caută un câștig ușor și rapid, iar într-un final ajung sclavii acestei tentații.
Un tânăr de 26 de ani din județul Dâmbovița povestește că și-a trimis soția inclusiv la biserică, să îl roage pe preot să îi facă dezlegare de la jocurile de noroc.
Jucător: „Ne-am jurat la icoane, dacă mai jucăm, dar suntem dependenți. S-a dus soția să mă dezlege la popa, pentru că nu pot să mă abțin.”
Reporter: „A reușit?”
Jucător: „A reușit, iar acum am început din nou. Nu putem să ne lăsăm. N-a ținut nici cu preotul.”
Reporter: „Bagă și alocațiile copiilor?”
Jucător: „Da, alocații, ajutoare sociale. Salariul ce se ia la noi se duce la păcănele."
Și colegii săi recunosc că sunt jucători pătimași la păcănele și spun că toți banii pentru care muncesc îi lasă acolo.
Jucător: „Aoleu. Sute de milioane. Am fost în Germania și am venit fără bani.”
Reporter: „Din cauza jocurilor?”
Jucător: „Păi da. Am băgat la bani, o grămadă de bani.”
Reporter: „Cât?”
Jucător: „Peste o sută de milioane, pagubă."
Jucător: „Și eu aș vrea să mă las. Am încercat să mă las dar, totuși, nu am reușit. Nu sunt chiar așa amator, dar joc și eu cât de cât."
Jucător: „Am băgat sute de milioane.”
Reporter: „Sunteți pe minus sau pe plus?”
Jucător: „Pe minus, bineînțeles.”
Reporter: „Băgați toți banii?”
Jucător: „Uneori, da."
În aceste condiții, un studiu făcut de termene.ro, o platformă de informații financiare și juridice, ne arată ce amploare au luat în ultimii ani casele de pariuri și cazinourile.
Industria jocurilor de noroc din România s-a ridicat anul trecut la 2,2 miliarde de euro. Există o creștere anuală de 10-15 procente, de altfel, un sfert dintre bărbați au declarat că au jucat cel puțin o dată la pariuri sau la cazino.
Profiturile companiilor care dețîn săli de jocuri au crescut de cinci ori în ultimii șase ani. În 2018, de exemplu, au depășit 800 de milioane de lei. În tot acest timp, psihologii susțîn că dependență de jocuri de noroc este la fel de gravă că cea de droguri.
Bianca Lidia Brândușa, psiholog: „Inițial se pun sume mici la aceste pariuri, după care, bineînțeles, ca la orice adicție, avem nevoie de o senzație mai puternică. Adică punem și mai mulți bani și ne ducem și mai des. Dacă ai pus prima oară și ai și câștigat, nevoia este cu atât mai mare și da, ai și răspunsul că se poate. Se pot câștiga bani foarte mulți, într-un timp foarte scurt, însă nu durează.''
Lucrurile se complică și mai tare atunci când jucătorii ajung să comită ilegalități ca să facă rost de bani.
În urmă cu zece zile, un bărbat de 47 de ani a bătut o casiera și a fugit cu 20.000 de lei. A fost prins câteva ore mai târziu de polițiști.
Marius Matichescu, sociolog: „Oamenii aflați în această situație apelează la această situație pentru a-și asigura venitul. Evident că nu ajung să își asigure un venit, ci să și-l piardă și pe cel pe care îl aveau. Atunci când ai foarte multe jocuri de noroc și case de pariuri pe lângă tine, probabilitatea de a intra și de a juca la aceste jocuri este mult mai mare."
Specialiștii susțin că industria jocurilor de noroc își va continua creșterea și în acest an.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!