Ministrul Sănătăţii: Numărul de cazuri de COVID a avut o creştere spectaculoasă. Este o tulpină nouă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declară că se constată ”o creştere spectaculoasă” a cazurilor de infecţie COVID, statisticile arătând o creştere de la 2.000 la 3.400 de cazuri, la ultima raportare.
El afirmă că este o tulpină nouă şi sunt afectaţi de infecţie şi ajung în spital în egală măsură cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi.
”Forma de COVID care, în momentul de faţă, reprezintă o infecţie oarecum banală la majoritatea persoanelor. A avut o creştere spectaculoasă, într-adevăr. În urmă cu o săptămână am avut circa 2.000 de cazuri, acum avem 3.400, în ultima raportare. Probabil că vom mai creşte două-trei săptămâni până se epuizează populaţia receptivă. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte paturile, sunt internaţi în spitale în jur de 400 de pacienţi, dintre care aproximativ 21 sunt la Terapie Intensivă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, conform news.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El a explicat că sunt afectaţi de infecţie şi ajung în spital în egală măsură cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi.
”Sunt afectate deopotrivă persoanele vaccinate şi nevaccinate. Este o tulpină nouă, vedeţi că această emergenţă în ceea ce priveşte virusul SARS-CoV-2 este extrem de rapidă, turn-overul e foarte rapid, iar protecţia pe care a oferit-o la un moment dat vaccinul nu mai este o protecţie eficientă”, a adăugat ministrul.
Rafila: Suntem în epidemie de rujeolă de mai mult timp
Ministrul Sănătăţii afirmă că în ultimele luni s-au înregistrat aproape de 20 de decese cauzate de rujeolă. El explică faptul că România se confruntă, în continuare, cu epidemie de pojar.
”Suntem în epidemie de mai mult timp. Sunt populaţii de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, în România, şi au fost judeţe care au fost afectate: iniţial au fost judeţul Mureş, judeţul Braşov, judeţul Arad. Din păcate, avem aproape 20 de decese înregistrate în aceste luni”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară
Alexandru Rafila a explicat că în numeroase dintre situaţii fraţii mai mari îi îmbolnăvesc pe cei mici, sugari, care fac forme complicate ale bolii.
Medicul a afirmat că boala este ”perfect prevenibilă”, iar vaccinul anti-rujeolic este unul ”tradiţional”.
Potrivit celui mai raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 - 28 iulie 2024, în România au fost notificate 22.124 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 21 de decese (5 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş, 1 în judeţul Sibiu, 1 în judeţul Buzău, 1 în judeţul Constanţa, 1 în judeţul Iaşi, 1 în judeţul Alba şi 1 în judeţul Ialomiţa).