Ministrul Mediului, despre ATV-uri: „Aceste mijloace de transport ar trebui să circule strict pe drumurile amenajate”
ATV-urile creează mari probleme în zonele turistice, unde iubitorii de drumeții se plâng că astfel de vehicule distrug pajiști și poteci, fac gălăgie și îmbâcsesc aerul cu fum.
Ministrul Turismului le-ar interzice cu desăvârșire pe anumite arii, dar spune că nu poate, iar Ministrul Mediului susține că nu are personal suficient pentru controale. Poliția intervine doar când sunt accidente, așa că problema e pasată autorităților locale.
Ce spun firmele care oferă ATV-uri turiștilor
Cum dă colțul ierbii, mii de ATV-uri încep să răscolească pădurile și poienile țării, brăzdează dealurile în fel și chip, iar după prima ploaie, ca să evite noroiul, fac alte trase prin iarbă.
Localnic: „Sunt unii care merg chiar bine, unii care mai și încalcă, sunt unii de nota 10, unii se mai abat de la drumurile special amenajate”.
Statutul acestor activități nu este clar reglementat. Firmele care oferă ATV-uri turiștilor scriu oficial: închirierea de bunuri recreaționale și echipament sportiv, nu și de autovehicule. În acest fel evită controale și autorizări. Cele mai puternice ATV-uri trebuie înmatriculate ca orice mașină, cele mai mici sunt doar înregistrate la primării. Alte zeci de mii circulă, pe ascuns, fără plăcuțe.
Constantin Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: „Dacă ar depinde doar de noi, eu le-aș interzice în totalitate. E un punct de vedere strict personal, nu vreau să angajez ministerul în așa ceva, dar, din punctul meu de vedere, este un dezastru”.
Proprietarii de ATV-uri ar trebui să ceară acordul administratorului pădurii când vor să intre pe fondul forestier
Teoretic, proprietarii de ATV-uri ar trebui să ceară acordul administratorului pădurii atunci când vor să intre pe fondul forestier. Cum știu că nu l-ar primi, nici nu mai încearcă. Poliția intră în pădure, după ATV-uri, doar când are loc un accident.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Aceste mijloace de transport ar trebui să circule strict pe drumurile amenajate și niciodată în natură, însă nu avem personal suficient pentru a face controale peste tot”.
Ce spun iubitorii de trasee off-road
Iubitorii de trasee off-road spun, însă, că nu există suficiente trasee speciale.
Mihai Urmă, președintele Asociației ATV Riders România: „La nivelul fiecărui județ să se creeze anumite trasee de 70-80 de km, pentru ca ATV-urile să se poată deplasa, fără a deranja turiștii”.
La Rășinari, de exemplu, în Mărginimea Sibiului, edilii au pus la dispoziția practicanților de enduro 50 de km de teren. Taxa este de opt lei pe zi.
Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari: „Sunt doar pe domeniul public al comunei, discutate de comun acord cu cei care practică acest sport. În regulament scrie că cei care practică enduro și întâlnesc grupuri de drumeți sau alte căruțe să meargă încet, astfel încât să nu deranjeze”.
În alte țări, ATV-urile pot circula pe drumurile forestiere numai dacă au permisiunea ocolului silvic care administrează acel teren.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: atv, autoritati, ministrul mediului, trasee, off-road,
Dată publicare:
19-06-2022 19:36