ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum au căzut cei doi copii cu ATV-ul, în zona periculoasă din Râpa Roșie
Poliţiştii din Alba au deschis un dosar penal de vătămare corporală din culpă după ce doi frați - o fetiță de 12 ani și un băiat de 14 - s-au prăbușit 200 de metri cu ATV-ul într-o zonă periculoasă din rezervația Râpa Roșie.
Cei mici nu au aveau echipament de protecție, iar părinții lor care sunt proprietarii vehiculului, ar trebuit să aibă această grijă. Răniți în urma accidentului, copiii au fost salvați după o intervenție cu elicopterul care a durat peste două ore.
Cei doi copii erau pe acelaşi ATV și au făcut greșeala să se apropie periculos de mult de zona numită de geografi „pământuri rele”.
Aproape 200 de metri s-au prăbușit într-un gol al microreliefului format din coloane separate de ravene.
Un elicopter SMURD a intervenit ca să îi scoată din râpă. Primul salvat a fost băiatul - după ce un militar de la lSU a coborât pe o coardă până la el.
A venit apoi rândul fetei. Un salvator a rămas cu ea până când elicoperterul s-a întors să o preia. Amândoi copiii au fost preluați de ambulanțe și duși de urgență la spital.
În ancheta accidentului, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și audiază toți martorii.
„Am văzut cum cădeau efectiv. Mai întâi ATV-ul a căzut și apoi copiii, ca două păpuși s-au lovit de câteva ori și am văzut unde s-au oprit, ATV-ul și-a continuat traiectoria ulterior i s-a rupt și o roată care a căzut”, a povestit un martor.
„Am văzut ATV-ul cum a căzut și s-a lovit de stânci, s-a rupt și ulterior cei doi copii ca două păpușile în aer. Norocul lor a fost că s-au oprit oarecum din cădere repede”, a spus un alt martor.
Anchetatorii au stabilit că niciunul dintre copii nu purta echipament de protecție. ATV-ul era al părinților și - spun polițiștii - ei ar fi trebuit să se asigure că băiatul și fata nu se apropie prea mult de marginea râpei.
Marian Lugerdean, instructor conducere ATV: „ATV-ul trebuie să aibă servo, trebuie să aibă un instructor lângă el care îi arată și îl învață, și trebuie tot timpul cu un adult lângă el, nu ai unde să îi lași. Și pe locuri mai drepte, și cu atv-uri mici, și oriunde. Pentru că noi ne punem copiii singuri în pericol. Că avem bani, tată, vreau ATV. Copilul visează și noi îi cumpărăm, că ne permitem și atunci acolo începe pericolul.”
În România, pe drumurile publice - copiii mai mici de 16 ani nu au voie să conduncă ATV-uri. Cei peste această vârstă au nevoie de permis de conducere.
Pentru traseele montane și forestiere, legislaţia nu prevede însă reguli clare și celor mici nu le este interzis să urce pe astfel de vehicule. Dar instructorii spun că părinții ar trebui să îi lase să conducă doar ATV-uri cu o capacitate mai mică a motorului și să îi înveţe câteva lucuri elementare.
Când coboară sau urcă o pantă mare, cel mai bine e să activeze sistemul low, adică frâna de motor care ajută la menținerea unei viteze reduse, indiferent de cât de abruptă e panta. Astfel evită să derapeze sau să se răstoarne.
Cei doi copii răniți în accident au suferit răni și fracturi care nu le pun în pericol viața, spun medicii care i-au tratat.