Ministrul de Interne, despre cazul Bolintineanu: "Nu stiu ce urma daca autobuzele ieseau pe poarta"

×
Codul embed a fost copiat

La doua zile dupa debandada de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, provocata de incercarea autoritatilor de a duce elevii cu autobuzul la Politie, pentru cercetari in dosarul fraudei de la bacalaureat, ministrul de Interne, Radu Stroe, vine cu explicatii.

"Politistii au actionat corect, fiind obligati de lege sa respecte dispozitiile date de procuror", spune Stroe, intr-un interviu acordat in exclusivitate corespondentului Stirile ProTV Marius Tian.

De altfel, ministrul de Interne este singurul reprezentat al autoritatilor care a venit cu explicatii, dupa izbucnirea scandalului.

Radu Stroe: Abia in jurul orei 14:30 sau cand a iesit reprezentantul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, abia atunci lucrurile au fost clarificate de catre Parchet, prin formula pe care domnia sa a utilizat-o. Ceea ce vreau sa spune este ca aparenta neconcordanta de informatii la mine, la premier si asa mai departe vine dintr-un lucru foarte simplu: aceste operatiuni de dosare penale, in general, dar mai ales pe dosare penale de coruptie, unde decizia este exclusiv la procuror, aceste informatii nu au cum sa ajunga nici la prim-ministru, nici la ministrul de Interne, nici la seful politiei nationale. Si asta pentru ca sunt dosare care se lucreaza in secret, nepublice si, prin urmare, ceea ce se intampla de la momentul in care se vedea ca in curtea scolii se pregateste scoterea elevilor cu autocarul si pana la momentul in care s-a iesit de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, au existat doar informatii aparent contradictorii, franturi de informatii.

"Nici macar eu sa premierul nu avem acces la informatiile din dosar"

Citește și
Politisti la liceul Bolintineanu
Parchetul Capitalei: Audierea elevilor de la Liceul Bolintineanu se reia luni la Politia Capitalei
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Deci acesta este motivul pentru care a existat aceasta neconcordanta de informatii, pentru ca, publicul, nici macar prim-ministrul, nici macar eu nu avem voie sa ajungem la aceste informatii. Prin urmare, cand s-au acutizat lucrurile in curtea scolii, evident ca informatiile circulau neoficial, pe diverse canale. Asa s-a intamplat ca, la un moment dat, premierul a anuntat ca nu sunt mandate, asa stiam si eu, dar s-a demonstrat ulterior ca au existat prin faptul ca reprezentantul Parchetului a spus ca au existat.

Dosarul este inca un dosar penal de coruptie si nu putem vorbi, dincolo de faptul ca nu avem informatii. Chiar Parchetul General a anuntat ca o discutie pe modalitatea in care s-au derulat procedurile se va putea face numai dupa finalizarea dosarului. Deci, cu alte cuvinte, chestiunea este acolo.

Eu si premierul am pornit de la ideea riscului ce se putea intampla, daca ar fi fost agresati parintii. Probabil ca si procurorul general si Parchetul au sesizat si ei aceasta stare de lucruri, daca au schimbat strategia. Pentru ca e limpede ca, la un moment dat, au schimbat strategia, dar nu putem intra inlauntrul dosarului, inlauntrul discutiilor, deciziilor care au fost luate acolo.

"Politia si-a facut datoria"

Eu am iesit si am anuntat foarte clar ca politia si-a facut datoria. Inlauntrul scolii, politia este obligata, sub sanctiunea legii penale, sa execute ordinul, dispozitiile date de catre procuror. In ce priveste situatia din afara scolii, acolo am remarcat doua lucruri: primul - iesirile purtatorului de cuvant - si intre timp s-a luat o masura - precum si agresarea unui parinte, care evident ca nu pot sa nu constat ca nu era un huligan de pe strada, ci era un suflet de om ingrijorat de copilul sau, de ce a facut la examen, de ce i se poate intampla...

Reporter: Vorbiti, deci, despre masura de suspendare din functie a purtatorului de cuvant si de o ancheta interna in ceea ce priveste acel politist?

Radu Stroe: Da.

Reporter: Nu cumva aceasta tinere la distanta a parintilor fata de copii, venirea acelor autocare au creat o stare de nervozitate in plus? Se putea si altfel?

Radu Stroe: Eu insumi, cand am vazut cum se deruleaza lucrurile, catre ce tinde un asemenea fapt, eram ingrijorat. Si premierul era ingrijorat. Tot ce s-a derutal acolo, autocare, politisti, totul era sub mandatul dispus de catre procuror, in conformitate cu drepturile sale.

E necesar ca societatea romaneasca, toata, in frunte cu cele mai inalte institutii ale sale, sa inteleaga ca oamenii au niste drepturi, au niste libertati. Iar cand vorbim despre copii, nici nu mai punem problema depasirii atributiilor, in cazul in care s-a intamplat treaba asta. Si dupa parerea mea, s-a intamplat. Deci, cand e vorba de copii in examen de BAC, cu parinti ingandurati si ingrijorati, nu mi-as mai dori sa mai vad a doua oara asa ceva in tara asta. Daca autobuzele acelea apucau sa iasa pe poarta, eu nu stiu ce s-ar fi intamplat cu cei 200-300 de parinti de acolo...

Reporter: Mai multi elevi, dar mai ales eleve, au spus ca au fost perchezitionate de catre politisti barbati si au fost dezbracate pana la lenjerie intima...

Radu Stroe: Din pacate, MAI nu se poate interpune in actul coordonat, condus si dispus exclusiv de catre procuror.

Reporter: Cum ati zugravi taboul zilei de vineri si al intregii anchete de la liceu si, in general, al bacalaureatului romanesc. Ati vazut, au aparut suspiciuni, apoi dovedite, de frauda la BAC...

Radu Stroe: Trist, tragic si periculos. Din punt de vedere al imaginii, exista o problema. Si asupra politiei planeaza, in ceea ce priveste actiunea de la Bolintineanu, dar pe nedrept. Prim-ministrul nu a facut altceva decat sa fie ingrijorat, ca orice om normal si ca parinte. Premierul a fost acuzat pe nedrept ca el a intervenit si a schimbat. Nu! Nu se putea sa se schimbe pentru ca a intervenit premierul. Nici macar procurorul general daca intervenea, nu se putea schimba.

Reporter: Perceptia publica este ca interventia premierului a schimbat cursul a tot ce se intampla la Bolintineanu...

Radu Stroe: Premierul trebuia sa iasa... Si iesirea domniei sale, si actiunile noastre nu au interferat in niciun fel cu dosarul penal sau cu administrarea acestuia. Pe noi ne preocupa ideea sa nu ajungem la lucrui mult mai grave. Ce ar fi insemnat o incaierarea intre 200-300 de pariti si politisti si jandarmi. Ce ar fi fost cu imaginea Romaniei atunci? Poate ca atunci s-ar fi intrebat domnii care se intreaba azi "De ce nu a iesit prim-ministrul?".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Debandada de la Bolintineanu. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, scos tap ispasitor
Debandada de la Bolintineanu. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, scos tap ispasitor

In cel mai mare dosar din lungul sir al fraudei de la Liceul Dimitire Bolintineanu, incercarea de ancheta de vineri a fost, de fapt, o serie intreaga de gafe uriase.

Parchetul Capitalei: Audierea elevilor de la Liceul Bolintineanu se reia luni la Politia Capitalei
Parchetul Capitalei: Audierea elevilor de la Liceul Bolintineanu se reia luni la Politia Capitalei

Audierea elevilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi reluata luni, de la ora 10.00, la Politia Capitalei, nefiind planificate pentru weekend audieri in acest caz.

Scandalul care intra in istoria scolii romanesti. Stroe: Am dispus ancheta privind parintele bruscat
Scandalul care intra in istoria scolii romanesti. Stroe: Am dispus ancheta privind parintele bruscat

Dupa scandalul de vineri de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, ministrul de interne Radu Stroe a anuntat ca a cerut o ancheta la Inspectoratul General al Politiei Romane, in legatura cu un parinte care ar fi fost bruscat in timpul evenimentelor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.