Parchetul Capitalei: Audierea elevilor de la Liceul Bolintineanu se reia luni la Politia Capitalei
Audierea elevilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi reluata luni, de la ora 10.00, la Politia Capitalei, nefiind planificate pentru weekend audieri in acest caz.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, Corina Paraschivescu.
Paraschivescu a spus ca nu au fost planificate pentru sambata audieri ale elevilor de la Bolintineanu, desi procurorul sef al Parchetului Capitalei Bogdan Staicu anunta vineri ca audierile incepute in aceeasi zi vor continua sambata, cu o pauza duminica, si se vor relua luni.
Audierile incepute vineri se vor relua luni, de la ora 10.00, la Politia Capitalei, a spus purtatorul de cuvant.
Bogdan Staicu declara, vineri seara, ca 17 dintre cei 20 de elevi care isi luasera angajamentul ca vor veni in cursul zilei la audieri s-au si prezentat, singuri, la Politia Capitalei.
Politistii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. in fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz. Totodata, la intrarea autocarului in curtea liceului au existat si altercatii intre parinti si politisti.
Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, declara ca politistii au mers la liceu pentru a pune in executare peste o suta de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au sustinut examenul de bacalaureat la aceasta scoala. Acesta a spus ca politistii vor pune in executare aproximativ o suta de mandate de aducere emise de instanta, precizand ca elevii vor fi dusi cu autocare la audieri, insa nu au calitatea de invinuiti si nu sunt retinuti, iar parintii isi pot insotii copiii.
Bogdan Staicu a declarat, ulterior, ca, procurorii si politistii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea in care vom fi audiati cei 250 de elevi.
El a mai spus ca pentru audiere au fost emise citatii si nu s-a pus problema punerii in aplicare a unor mandate de aducere. Procurorul a precizat ca procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar in cazul in care o persoana citata nu se prezinta.
"Din cele 250 de persoane (numarul elevilor care au sustinut proba de limba romana a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitala, n.r.) erau 100 care trebuiau sa reprezinte primul esalon, care sa fie audiate, daca se putea azi, maine, cel tarziu luni, iar celelalte peste o suta de persoane urmau sa fie audiate la epuizarea primului esalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat in salile in care au fost gasiti asupra supraveghetorilor bani nejustificati, fie sunt 16 elevi in privinta carora exista o lista, iar alaturi de aceasta lista existau rezolvarile subiectelor la limba romana xeroxate in 16 exemplare. Deci acestia au fost cei vizati cu prioritate", a declarat Staicu, potrivit Mediafax, vineri seara.
Procurorul a spus ca acesti 100 de elevi trebuiau identificati, la liceu, si citati. "In situatia in care acesti elevi nu se prezentau in momentul convenit pentru audiere in urma acestei citari, se puneau in executare mandatele de aducere referitoare la acestia (...) Avand in vedere numarul foarte mare de persoane care trebuiau audiate, au fost emise (mandate de aducere, n.r.), dar nu puteau fi puse in executare", a mai declarat magistratul.
Staicu a mai spus ca elevii care nu voiau sa mearga in acel moment, direct de la liceu, la audieri ar fi convenit cu politistul sa vina alta data, si daca nici la data respectiva nu se prezentau, atunci ar fi fost pus in executare mandatul de aducere, adica ar fi fost condusi la audieri.
Procurorul a mai aratat, vineri, ca, fiind foarte multi elevi care trebuie audiati, a fost facuta o etapizare, mai ales ca unii dintre ei urmau sa plece in vacanta sau sa inceapa examenele de admitere la facultate.
In legatura cu autocarele care au fost trimise in fata sediului Liceului "Dimitrie Bolintineanu", Staicu spunea ca acestea au fost doar pentru a usura deplasarea celor care au spus ca pot da declaratii vineri. "Toti cei prezenti la Politia Capitalei sunt elevi care au dorit sa fie audiati, s-a renuntat la transport cu autobuze si s-a deplasat fiecare cum a putut", a precizat Staicu.
Tot in cursul zilei de vineri, procurorul sef Bogdan Staicu a mai spus ca cei aproximativ 250 de elevi, impartiti in cele cinci sali de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", in care s-au gasit sume nejustificate de bani in urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infractiuni de coruptie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiati.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, declara, tot vineri, ca au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse in aplicare, el apreciind totodata ca "Politia a lucrat foarte corect".
Stroe a mai declarat, vineri seara, ca a dispus o ancheta la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) in privinta unui parinte bruscat de politisti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" si a purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae.
"Eu am dispus deja la IGPR sa se faca o ancheta pe cele doua situatii. (...) A fost o busculada, una singura a fost cu un parinte si nu e in regula ca s-a intamplat pentru ca omul ala nu era venit chiar de pe camp, era dupa copilul lui. Vom vedea cine e vinovat, cine a actionat prea dur, cine n-a actionat in momentul oportun. Cu purtatorul de cuvant, la fel. El e tanar, a avut o balba cu privire la tribunal. E limpede ca a fost o greseala. Eu spun ca toti putem gresi la un moment dat mai mult sau mai putin. Chestiunea este ca noi, pe terenul nostru, al MAI si al Politiei vom incerca sa lamurim foarte scurt lucrurile", a spus Radu Stroe, conform Mediafax.
Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. in timpul perchezitiilor, s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat.
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.
Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti.
Sursa: Mediafax
Etichete: bacalaureat, scoala, liceu, elevi, audieri, Bolintineanu,
Dată publicare:
06-07-2013 12:45