Tânărul din Bacău sosit din China nu este infectat cu coronavirus
Studentul român venit din China în vacanţă acasă la Bacău şi suspectat că e purtător de coronavirus poate răsufla uşurat: medicii de la Institutul Matei Balş din Capitală i-au dat vestea că are gripă, nu temuta maladie care a provocat deja 106 decese.
De asemenea, sunt peste 4.500 de îmbolnăviri în întreaga lume. Departamentul de Stat American a emis o avertizare de călătorie fermă și le recomandă cetăţenilor americani să evite orice vizită în China.
Tânărul care a fost adus din Bacău pentru că existau suspiciuni că ar putea fi infectat cu coronavirusul din China, este acum în stare bună. El este internat în spitalul Matei Balş unde au fost făcute analize de sânge.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorităţile române spun că sunt pregătită pentru situaţia în care ar apărea un alt caz, care să se confirme cu toate că riscul este redus.
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie: ''Problema nu e legată de mortalitatea actuală şi de procentul de infecţii grave, ci de posibilitatea că datorită transmiterii repetate interumane acest virus să devină mai patogen şi să producă un număr mai are de decese.''
Vestea bună este că există medicamente la care unii pacienţi răspund pozitiv şi se vindecă.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Balş: ''În toate spitalele de boli infecțioase există o astfel de medicaţie şi noi ne-am angajat să redactăm protocolul terapeutic să putem să intervenim dacă va fi cazul. Din datale din literatura de specialitate am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie în afebrilitate - fără febră, ceea ce schimbă datale problemei şi monitorizarea la intrarea în ţară a unor astfel de persoane.''
China rămâne un teritoriu supus carantinei
În oraşul Wuhan, considerat locul de unde a pornit răspândirea coronavirusului, străzile sunt pustii, iar aproape toate magazinele sunt închise. Pare un oraş fantomă, în care mai sunt zeci de străini care refuză să plece pentru că asta ar însemna să îşi lase în urmă familiile care sunt de cetăţenie chineză.
Doug Perez, american din Wuhan: "Dacă ai o soţie chineză, care nu are cetăţenie americană, ea nu poate veni cu tine. Aşa că, sub nici o formă, unii dintre noi, inclusiv eu, nu îi vom părăsi pe cei dragi, în cazul meu pe iubita mea și câinele meu."
De asemenea, sunt aproximativ 300 de britanici blocaţi în oraşul chinez, care şi dacă ar vrea să plece de acolo nu prea mai au cum. Iar mesajul guvernului de la Londra prin care li se cere să plece pare confuz.
Kharn Lambert, profesor britanic din Wuhan: "Nu au spus exact ce vor face sau cum vor proceda. Sfatul de pe pagina de internet este: 'Dacă sunteți în Hubei, plecați de acolo.' Nu ştiu cum am putea să plecăm dacă suntem blocaţi în oraş. Pare cel mai ridicol lucru care ni se spune în condiţiile în care nu putem pleca."
Adam Bridgeman, britanic din Wuhan: "Ni s-a spus de către doctori să mergem la cel mai apropiat spital în această săptămână pentru un control, un fel de injecţie. Dar nu putem merge acolo, în aceste condiţii."
În acest timp, chinezii din Wuhan rămaşi blocaţi în case se încurajează reciproc prin strigăte de la geamurile locuinţelor.
Primarul din Wuhan a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru decizia de a închide complet oraşul şi este dispus să demisioneze dacă i se va cere acest lucru.
Într-o altă localitate din nordul Chinei, transportul public a fost oprit. La rândul lor, autorităţile din Beijing au raportat un prim deces. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani care fusese în Wuhan. De asemenea, Sri Lanka, Cambodgia şi Germania au raportat primele cazuri de infecţie.
Până acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a decretat starea de urgență la nivel mondial.