Numărul deceselor provocate de epidemia din China a urcat la 106. Străinii, evacuați pe rând

×
Codul embed a fost copiat

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în China a ajuns la 106 morţi şi la 4.515 de cazuri de infectare confirmate, multe alte persoane fiind suspectate că poartă virusul, au informat marţi autorităţile medicale din această ţară, citate de DPA.

Douăzeci şi şase de persoane au murit de luni dimineaţă, inclusiv o primă victimă la Beijing. Numărul de cazuri de infectare confirmate a crescut cu peste 1.700 în intervalul de 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Comisia Naţională de Sănătate din China.

Alte 6.973 de persoane sunt suspectate că au fost infectate, au precizat autorităţile, adăugând că monitorizează peste 47.000 de persoane care ar fi putut intra în contact cu virusul.

Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, Departamentul de Stat American a emis o avertizare de călătorie fermă și le recomandă cetăţenilor americani să evite orice vizită în China.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre un nivel de amenințare înalt pe plan internațional.

Iar în România, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a anunţat că produsele care provin din China, pentru care există posibilitatea transmiterii coronavirusului, vor fi atent verificate.

Sute de muncitori, cu o armată de excavatoare, muncesc la periferia oraşului Wuhan pentru a construi două spitale în care să fie îngrijiţi doar pacienţii infectaţi cu temutul coronavirus. Prima clădire ar trebui să fie gata până pe 3 februarie.

Premierul chinez a vizitat luni oraşul Wuhan pentru a vedea care sunt măsurile luate de autorităţi. Este primul oficial de rang înalt care ajunge în zonă de la declanşarea epidemiei.

Primarul din Wuhan a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru decizia de a închide complet oraşul şi este dispus să demisioneze dacă i se va cere acest lucru.

Luni seară, într-o altă localitate din nordul Chinei, transportul public a fost oprit. La rândul lor, autorităţile din Beijing au raportat luni un prim deces. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani care fusese în Wuhan. Tot luni, Sri Lanka, Cambodgia şi Germania au raportat primele cazuri de infecţie.

Totul a pornit din oraşul Wuhan cu 11 milioane de locuitori, al şaptelea ca mărime din ţară. Aflat în Hubei, deşi are o populaţie mai numeroasă ca a României, este totuşi doar o mică regiune dintr-o ţară imensă cu 1,4 miliarde de locuitori.

La începutul anului, virusul s-a răspândit rapid şi în afara graniţelor Chinei. Thailanda a fost prima ţară care a anunţat îmbolnăviri cu coronavirus pe 13 ianuarie.

O săptămână mai târziu, Coreea de Sud, Japonia şi Australia au anunţat primele cazuri.

Virusul a fost depistat şi în Hong Kong, Macau, Taiwan, Singapore, Vietnam, Malaezia şi Nepal. Mai apoi Statele Unite şi Canada au anunţat la rândul lor îmbolnăviri. În fine, pe 25 ianuarie, Franța a confirmat apariţia primelor cazuri în Europa.

În tot acest timp, mai multe țări caută soluţii pentru a-i aduce acasă pe cetăţenii blocaţi în China. Autorităţile din Paris se pregătesc să repatrieze pe calea aerului câteva sute de francezi rămaşi în Wuhan. Odată ajunşi în Franţa, vor fi ţinuţi în carantină 14 zile. Zborul va fi gratis pentru pasagerii francezi. Responsabilii din Hexagon nu au spus dacă vor fi evacuate şi persoane de altă naţionalitate, dar au ţinut să precizeze că sunt în discuţii cu alte țări europene.

Jerome Salomon, reprezentant al Ministerului Sănătăţii: "Există mecanisme europene de cooperare, de ajutor reciproc european, iar în acest moment discutăm în acest sens cu diferite țări europene, deoarece suntem în măsură să activăm acel mecanism de ajutor și să îndeplinim o misiune europeană elaborată."

O operaţiune de evacuare din Wuhan a fost anunţată şi de Statele Unite, însă numai pentru personalul consulatului american din acest oraş. Un avion urmează să decoleze marți de acolo către San Francisco. Departamentul American de Stat a transmis că americanii care nu lucrează la consulat şi vor să fie evacuaţi cu acel zbor îşi pot cumpăra bilete pentru locurile rămase libere.

Între timp, peste Ocean apar noi cazuri de infecţie: unul în New Jersey şi două în New Hampshire.

Până acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a decretat starea de urgență la nivel mondial. Directorul OMS a anunţat însă că va merge împreună cu o echipă de specialişti în Beijing, pentru a analiza situaţia la fața locului, alături de oficialii chinezi. În lumea medicală, opinia majoritară rămâne cea potrivit căreia virusul este de origine animală, a suferit mutații şi s-a transmis la om.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Locuitori din Wuhan, epicentrul epidemiei din China, încearcă să-și continue activitățile zilnice
Locuitori din Wuhan, epicentrul epidemiei din China, încearcă să-și continue activitățile zilnice

Locuitori din Wuhan, epicentrul epidemiei din China, încearcă să-și continue activitățile zilnice

Recomandări
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia

Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”
Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”

Cătălin Cherecheș nu s-a opus arestării din Germania și nici nu ar fi vrut să fugă din țară. Asta susține avocatul din România al fostului primar din Baia Mare, care nu exclude ipoteza ca edilul să fi fost păcălit de cineva să fugă din țară.

Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie
Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la summit-ul COP28, care are loc în Dubai, că țara noastră şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.