Medicii şi asistentele, plătiţi ca în Vest. Sindicaliștii amenință cu grevă dacă nu văd ”minunea”
Medicii şi asistentele din România vor fi plătiţi ca în străinătate, promite ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.
Din martie vor primi salarii aproape duble iar unele vor trece de 4000 de euro, în condiţiile în care un specialist din Italia, de pildă, încasează aproximativ 5000 de euro.
În schimb, şefii Direcţiilor de sănătate publică şi angajaţii cu funcţii mari din minister vor câştiga mai puţin. Sindicaliştii ameninţă însă, cu greva generală, dacă nu vor vedea cu ochii lor "minunea".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ministrul Sănătăţii susţine că din luna martie doctorii şi asistentele din România vor ajunge să primească lefuri similare cu cele din ţări precum Italia, Germania sau Spania. Adică şi peste 4000 de euro.
Primele lefuri mărite ar urma să fie primite luna aceasta, iar în martie vor fi majorate din nou, până la 170 de procente.
Astfel, un medic primar din spital ar urma să încaseze un salariu net de 9106 lei, faţă de 3939 de lei din decembrie 2017. Asta în condiţiile în care la privat un astfel de medic angajat cu contract de muncă primeşte aproximativ 4500 de lei, iar în Italia, la un spital de stat, aproximativ 21.000 de lei.
Un asistent medical cu studii superioare va fi plătit, spune ministrul, cu 3040 de lei net, în comparaţie cu 1862 de lei primiţi în decembrie 2017. La privat ar câştiga aproximativ 2400 de lei, iar în Italia în jur de 6300 de lei.
Iar o infirmieră ar urma să primească la finalul lunii 2586 de lei, mai mult cu 1381 de lei faţă de decembrie. Este un salariu mai mare decât în clinicile private româneşti, dar mai puţin cu aproximativ 1500 de lei faţă de un spital privat din Italia.
Pentru că odată adăugate şi sporurile, salariile şi-aşa mărite s-ar dubla. În schimb, pentru 3 procente din angajaţi salariile vor scădea.
Este cazul consilierilor din cabinetele demnitarilor care vor primi 5735 de lei net, faţă de cei 9419 lei din prezent. Directorii din Direcţiile de sănătate publică, plătiţi acum şi cu 14.000 de lei lunar, vor câştiga doar 7000 de lei.
Sindicaliştii nu cred însă că vor fi singurii care vor pierde la salariu.
Viorel Hușanu: ”Este ca o poveste frumoasă, dar o să vedeţi în martie ca o să fie cum zic eu, doar medicii or să aibă nişte creşteri, dar nu aşa mari cum sunt anunţate, iar alte categorii vor pierde sau nu vor avea nimic în plus.”
Dacă se va întâmpla asta, ameninţa sindicaliştii, sistemul sanitar va intra în grevă generală.
Redăm mai jos Comunicatul Ministerului Sănătații
Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:
- Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.
- Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.
În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70%și 172%.
Exemple de creșteri salariale nete, la care se vor adauga sporurile, garzile si contravaloarea indemnizatiei de hrana:
„ Daca salariile personalului medical vor ajunge in foarte scurt timp la nivelul altor state dezvoltate din UE, trebuie sa oferim si servicii medicale la nivel european. Sunt convinsa ca nu este doar asteptarea mea, ci a tuturor pacientilor care au nevoie de un act medical de calitate atunci cand ajung la spital”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Alte exemple de cresteri ale salariilor brute de baza:
- medic rezident anul III unităţi sanitare clinice : 103% ( 8.343 lei)
- medic primar, anatomie patologică şi medicină legală : 71% ( 20.234 lei)
- medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 106% ( 7.098 lei)
- asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 67% ( 5.545 lei)
- medic primar, unităţi sanitare neclinice : 172% ( 15.254 lei)
- asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice : 70% ( 4.794 lei)
De asemenea, medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de bază ( nete) între 151% şi 287%.
Eşalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creşteri salariale şi alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu:
SALARIU BRUT:
- infirmieră din unităţi sanitare neclinice : 145% ( 4.420 lei)
- ambulanţieri : 99% ( 5.143 lei)
- logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice : 82% ( 5.303 lei)
Conform Legii salarizării, se acordă o creştere de 25 % a salariului brut, dar acesta să nu depăşească nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.
Abordarea unitară a legii salarizări pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajutări ale salariilor. Astfel, salariile au fost ajustate, în plus sau în minus, astfel încât să se încadreze în grila de salarizare prevăzută de Legea în vigoare.
De exemplu, în anul 2016, salariile farmaciştilor au fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevăzut de Lege, s-au aplicat măriri ale salariului brut în procent mai mic de 25 %.
De asemenea, Legea salarizării impune alinierea din punct de vedere al salarizării pentru funcţii similare ocupate în institutile statului, cum este cazul funcţiilor de conducere din cadrul MS şi serviciile publice deconcentrate ale MS( DSP )
În situaţiile în care salariile au înregistrat creşteri importante până la momentul iulie 2017, datorită unor acte normative care au acordat creşteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajări artificiale între aceleaşi funcţii ocupate în acelaşi tip de unităţi. Este cazul Direcţiilor de Sănătate Publică, unde veniturile erau mult mai mari decât ale celor care ocupa funcţii similare în serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere.
Biologii, biochimiştii şi fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o creştere a salarilor în ianuarie 2017, când au fost echivalaţi la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS
Exemple creşteri salariale în luna ianuarie 2017:
Asistent principal studii superioare – 86%
Biolog, chimist, biochimist, fizican principal – 74%
Biolog, chimist, biochimist, fizican specialist – 90%
De asemenea, de creştere salarială cu 84% au beneficiat, în ianuarie 2017, şi psihologii principali din cadrul DSP.
Funcţiile publice de conducere de conducere din cadrul DSP-urilor (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu funcţiile similare de la nivelul celorlalte ministere.
În contextul alinierii veniturilor salariale la nivelul anului 2022, s-au operat ajustări ale veniturilor şi în cadrul aparatului central pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţii publice de conducere de director general, director şi adjuncţii acestora şi şef birou.
În cazul consilierilor încadraţi în cabinetele demnitarilor, pentru că veniturile acestora depăşeau cu mult veniturile celor încadraţi în posturi similare la alte ministere, s-au operat modificări în grila salarială, astfel încât nivelul de salarizare să fie acelaşi în toate institutile din aparatul central: Consilier cabinet, Ministrul sănătăţii 9.419 lei - decembrie 2017/venit net, 5.735 lei - ianuarie 2018/venit net
Facem precizarea ca regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar este în dezbatere şi vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii confederaţiilor sindicate reprezentative la sediul Ministerululi Sănătăţii. Acest regulament va fi produsul unor consultări reale, înainte să fie înaintat Guvernului în vedera aprobării. Beneneficiarii acestui regulament va fi personalul medical.
Pentru personalul TESA şi muncitori exista reglementare distinctă, aprobată prin Hotărâre de Guvern, care nu se aplică în anul 2018, când categoriile beneficiare vor încasa cuantumul sporului avut în decembrie majorat cu 25%.