16 oameni au murit din cauza gripei şi alţi 600 sunt bolnavi şi internaţi în spitale. Avertismentul medicilor
Medicii ne avertizează că virusul se împrăştie foarte repede, dar deocamdată nu vorbim despre o epidemie, ci doar despre focare.
Mai multe spitale, inclusiv din Capitală, sunt în carantină. Cei care sunt vulnerabili se pot vaccina şi acum, pentru că virusul gripal ne va pândi până în aprilie.
Medicii îi sfătuiesc pe bolnavi să nu confunde gripă cu o banală răceală şi să meargă la control. Un bărbat de 40 de ani din Gornesti-Mures a plătit cu viaţa pentru că nu s-a dus la medic când s-a îmbolnăvit.
După trei zile de spitalizare, bărbatul a decedat. În urma analizelor, medicii au descoperit că a fost răpus de virusul gripei.
Dr. Stelian Caraghiaur, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Mureş: "Au fost confirmate cinci cazuri de gripă, unul la începutul lui ianuarie, iar patru în aceste zile, din care, din păcate, două decese. Cele două decese sunt gripă cu tulpina AHN1".
Dr. Alexandra Socaci, medic de familie: "Gripa debutează cu dureri musculare, cu dureri articulare, febra riridicata până la 39-40, dureri de gât , tuse seacă, în gripă simptomele sunt mult mai puternice decât într-o viroză obişnuită".
Unul dintre focare este în Arad, unde secţiile de pediatrie ale spitalului de urgenţă au intrat în carantină.
La nivel naţional s-au confirmat peste 100.000 de cazuri de gripă, pneumonii şi alte infecţii respiratorii severe. S-au luat măsuri şi în spitalele din Capitală, din cauza numărului mare de îmbolnăviri.
Doctor Florescu Simin Aysel, directorul Medical al Spitalului Victor Babeş: "Vaccinarea e cea mai sigură metodă de protecţie, igiena personală, să nu tuşim, strănutam în mâini şi apoi să punem mâna pe diverse obiecte."
Şi la Spitalul Matei Balş accesul vizitatorilor a fost restricţionat.
Până acum 826 de mii de romani s-au vaccinat. Ministerul transmite că mai are în stoc 135 de mii de doze care pot fi distribuite în ţară, la cererea direcţiilor de sănătate publică.