Proiect: urmașii cadrelor medicale decedate din cauza Covid-19 primesc pensie de urmaș. Cine va mai încasa bani de la stat
Potrivit unui proiect care a trecut de Senat, urmașii cadrelor medicale care au decedat din cauza Covid-19 vor primi o pensie de urmaș. De asemenea, avocații, notarii și executorii judecătorești vor încasa o indemnizație compensatorie de la stat.
Urmașii cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical a avut-o la data decesului, se arată în proiectul de lege realizat de PSD și adoptat miercuri de Senat. Forul decizional este Camera Deputaților.
De asemenea, personalul medical implicat în sarcini de serviciu cu pericol deosebit va primi un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază.
Legea mai prevede că ”la decesul unui cadru medical Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.
De asemenea, ”membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”.
Indemnizații pentru avocați, notari și executori judecătorești
Tot la Senat a fost adoptat un amendament la OUG 32/2020 potrivit căruia românii care şi-au întrerupt parţial activitatea şi ale căror venituri s-au redus cu mai mult de 25% în urma crizei generate de pandemia de coronavirus, inclusiv profesioniştii grupaţi în asocieri fără personalitate juridică, beneficiază de măsuri compensatorii.
Principalii beneficiari sunt avocații, notarii publici și executorii judecătorești, care vor primi de la bugetul de stat, în baza declaraţiei de răspundere, o indemnizaţie lunară de 75% din salariul mediu brut.
Câți avocați, notari și executori sunt în România
Practic, aceste categorii vor primi în timp stării de urgență și o lună după ridicarea acestei de o indemnizație de la stat în valoare de circa 4.070 lei.
În România își desfășoară activitatea la acest moment peste 23.000 de avocați, mai bine de 2.600 de notari și aproximativ 800 de executori judecătorești.
Măsura vine la puțin timp după ce Guvernul a stabilit că aceleași categorii profesionale vor beneficia de amânarea la plată pentru serviciile de utilitățI (electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet), precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu profesional.