Ministerul Educației: Unul din patru elevi din mediul rural a renunțat la școală în 2020
Unul din 4 elevi din mediul rural a renunțat la școală în 2020, primul an de pandemie, arată datele Ministerului Educației.
Guvernul a aprobat un proiect prin care 2.500 de școli vor primi granturi de 200.000 de euro pentru programe speciale și ajutorul elevilor.
Este vorba mai ales despre școli de la țară și din zonele defavorizate acolo unde rata de abandon a fost uriașă, de 26%. Chiar și în aceste condiții fenomenul este greu de controlat spun experții în domeniu.
În peste 3.000 de școli din toată țara - majoritatea din mediul rural - sunt elevi din familii care trăiesc la limita sărăciei. Unii fie au renunțat să mai meargă la școală din cauza lipsurilor, alții pentru a-și ajuta părinții.
O femeie care își crește singură cei cinci copii reușește să îi trimită la școală doar cu sprijinul unei asociații. Alocațiile de la stat sunt singurul lor venit.
Veronica, mama: "Datorită părintelui, el mă ajuta foarte mult cu îmbrăcăminte, încălţăminte, lucruri, igienă. Nu m-aş descurca cu 10 milioane alocaţia, nu aş avea nicio şansă".
Cum cererile sunt tot mai mari, cele cinci fete reușesc cu greu să aibă în ghiozdane tot ce au și ceilalți copii.
În județul Iași, de pildă, în anul școlar 2020-2021 au abandonat cursurile 412 elevi, o cifră mai mare decât în anii trecuți.
Antonina Bleort, puratator de cuvânt ISJ Iaşi: ”Explicaţia este un număr mare de părinți care migrează, așadar sunt copii care rămân fie cu un singur părinte, fie cu un tutore, avem apoi componența financiară, ne aflăm în zona ţării care are un grad de sărăcie accentuat".
Grav este și că abandonul școlar începe de la o vârstă din ce în ce mai mică.
Anca Hardulea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistență Educaţională: "Un nivel de risc ridicat se găseşte în categoria copiiilor de gimnaziu din mediul rural şi elevi de clasa 8 din rural".
Adelina Târnovanu, Fundația Bethany: "Ceea ce facem noi sunt programe de tipul "Școală după școală" în mediul rural şi avem program pentru tinerii liceeni pe care îi susţinem prin burse și programe de dezvoltare personală".
În luna ianuarie, din cele 3.235 de unități de învățământ declarate eligibile, vor fi selectate 2500 de școli care vor primi finanțare. Banii ar urma să fie folosiți pentru acces pe diferite platforme educaţionale, burse, materiale sportive sau echipamente IT.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, elevi, abandon scolar, mediul rural,
Dată publicare:
09-01-2022 17:33