Ministerul de Interne vrea să facă un centru de pregătire a polițiștilor la Cetățuia Brașovului
Cetățuia Brașovului, monument medieval vechi de 500 de ani, le face cu ochiul celor din Ministerul de Interne, care vor să facă acolo un centru de pregătire a polițiștilor.
Ideea le-a venit după ce imobilul s-a întors în proprietatea statului, în urma unui proces care a durat 7 ani. Ministerul de Interne are, însă, concurență serioasă: Universitatea Transilvania și Primăria din Brașov, care s-a judecat ca să dobândească monumentul.
Ultima destinație pe care a avut-o cetățuia de pe dealul Straja, care domină centrul istoric al Brașovului, a fost de restaurant cu terasă. În anii 2000, monumentul găzduia petreceri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cetățuia aparținea la acea vreme companiei Aro Palace, care moștenise imobilul de la fostul ONT, oficiul de turism din perioada comunistă. Societatea a anunțat că vinde monumentul, pe care nu mai putea să-l întrețină. Doar Primăria Brașov s-a arătat interesată de achiziție, însă prețul cerut - 5 milioane de euro - i-a făcut pe edili să recurgă la o altă strategie. Au demarat un proces pentru a demonstra că cetatea, veche de 500 de ani, este bun public.
Allen Coliban, primar Brașov: „Primăria a dat în judecată Aro Palace și SIF Transilvania pentru că este important ca acest simbol al orașului - Cetățuia Brasovului - să redevină a brasovenilor. În primul rând, trebuie să stopăm degradarea care este vizibilă și, din păcate, este accelerată.”
Șapte ani a durat până când Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că monumentul se cuvine, de fapt, statului român, care a primit-o, după Marea Unire, de la Trezoreria Regală Ungară.
Istoricul Cetățuii Brașovului
Proprietari ai Cetățuii Brașovului
1927 - Statul Român (decret regal)
1932 - Municipiul Brașov (schimb cu o altă cazarmă)
1938 - Statul Român (expropriere)
1940 - Ministerul Forțelor Armate
Drept de folosință asupra Cetățuii Brașovului
1952 - Ministerul Afacerilor Interne (închisoare militară, depozit)
1974 - Ministerul Turismului (restaurant)
Cetatea, construită în decursul mai multor secole, a fost - pe rând - garnizoană, închisoare militară și depozit. Ultimul care a avut-o în folosința - Ministerul de Interne - a cedat-o către ONT. Acum o vrea înapoi. Ar deveni un centru de pregătire a polițiștilor, susțin surse din MAI.
Adrian Rusu, avocat Primăria Brașov: „Ar fi împotriva tuturor principiilor ca, după ce ne-am judecat cu Ministerul de Interne ca să desființăm principalul act - un ordin din 1974 prin care o cetate s-a transformat în restaurant, să ajungem înapoi. Ministerul de Interne nu justifică față de rolul său în organigrama statului, nu poate justifica niciun interes pentru care ar utiliza un monument istoric de factura unei cetăți medievale.”
Și Ministerul Educației a anunțat că Universitatea Transilvania a devenit interesată de imobil. Instituția se plânge că baza sa materială s-a diminuat în timp, prin retrocedarea altor imobile.
În plus, universitatea ar avea capacitatea administrării eficiente a cetății, prin experții de la facultățile de construcții, ingineria lemnului și turism, susține conducerea. Nu a precizat însă care ar fi sursele de finanțare pentru reabilitarea monumentului, aflat în stare avansată de degradare.
Viitorul administrator va fi desemnat, însă, prin hotarâre de Guvern.
Sursa: Pro TV
Etichete: brasov, ministerul afacerilor interne, cetatuia brasovului,
Dată publicare:
04-03-2023 19:15