Ministerul Agriculturii vrea să îi convingă pe fermierii români să păstreze în ţară grâul. Ce măsuri pregătesc
Ministerul Agriculturii pregătește o lege prin care să îi convingă pe fermierii români să păstreze în ţară grâul şi să îl transforme aici în făină.
Cine macină producţia în România ar urma să primească un bonus de 10 la sută din preţul mărfii livrate procesatorilor. România a exportat masiv în ultima perioadă grâu şi din acest motiv unele mori au început să se închidă.
În câmpia Dobrogei, fermierii se pregătesc de recoltat. Câmpurile pline de grâu, promit producții care le vor umple hambarele.
Ministerul Agriculturii estimează că recolta totală va depăși zece milioane de tone. Cei responsabili încearcă să îi convingă pe fermieri să își macine grâul în România și promit o lege prin care să le fie acordat un bonus de 10 la sută din valoarea produției procesată în țară. 200 de milioane de euro ar fi pentru asta.
Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Presupune încurajarea procesării în România, a materiilor prime, a crealelor din România pentru a produce plus valoare”.
Fără un astfel de bonus, mare parte din grâul românesc pleacă la export. Pentru o tonă pe care o trimit în afară, fermierii primesc - în medie - 360 de euro. Banii se dau chiar şi un an înainte de recoltat. Cine vinde în ţară, primeşte cu zece euro mai puţin - dar se plăteşte doar la livrare.
Şi din acest motiv, multe mori care măcinau în trecut grâul s-au închis. Mai avem doar 750.
Alexandru Goldman, morar: „Nu am mai avut pentru cine măcină”.
Virgil Bunescu, Proprietar moară: „Se produce o decapitalizare a acestori sisteme de morărit și duce evident la închidere.”
Dumitru Manole, Fermier: „E mai rentabil să vând în afară pentru că e un singur procesator aici, fabrica Dobrogea și cred că nici nu poate face față, în Dobrogea sunt în jur de 260 de mii de hectare cu grâu și vă dați seama dacă înmulțim numai cu 3 tone la hectare ce nivel de producție avem”.
Din cele 11 milioane de tone de grâu pe care le-a produs anul trecut, România a procesat doar 3. În martie, am fost pe primul loc în Uniunea Europeană la cantitatea trimisă peste graniță.
Peste un milion de tone de grâu au ieşit din ţară doar în acea lună - dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar tendinţa se menține.
Viorel Panait, Director Operator Portuar: „Statisticile arată că peste 60% din cerealele exportate merg în UE, dar sunt și alte destinații cum sunt Egipt, UAE, nordul Africii, Algeria, Maroc”.
România are grau pe mai bine de două milioane de hectare. Anul trecut, am fost pe locul patru în Uniunea Euroeana ca suprafaţa cultivată şi producţie după Franța, Germania şi Polonia.