Mii de tone de legume și fructe, abandonate pe câmp. Motivele pentru care fermierii nu le-au mai cules
Mii de tone de legume și fructe vor rămâne, și anul acesta, neculese de pe câmp. Nu neaparat din cauza că nu se găsesc zilieri, pentru recoltare, ci, după cum spun fermierii, au crescut enorm prețurile la combustibili și curent.
Oamenii nu își mai pot recupera cheltuielile, nu mai pot concura cu marfa din import, așa ca preferă să lase produsele pe tarla.
Un fermier din Bihor a cultivat două hectare cu pepeni, în apropiere de Valea lui Mihai. A apucat să vândă, peste vară, abia jumătate din recoltă. Restul a rămas pe câmp și s-a degradat.
Nagy Gyula, fermier: „Pepenii sunt acum într-o stare alterată, nu mai sunt buni de mâncat. Este mult prea copt și e trecut. Chiar dacă este dulce, a pierdut prospețimea. O să trecem cu discul peste și o sa îi transformăm în compost. Am încercat să creștem prețul cu un leu, dar lumea nu avea bani să cumpere”.
Și o plantație de aronia va rămâne, din păcate, neculeasă. Fructele foarte aromate au început deja să se usuce pe crengile arbuștilor.
Dorian Lelescu, fermier: „Nu pot să le vând, pentru că este prețul prea mic, în primul rând. A doua la mână, e greu să caut pe cineva care să cumpere tot. Tot câte puțin, câte puțin. În străinătate, dacă mergem până în Viena, este între 5 euro și 10 euro. Aici nu primesc nici 4 euro pe ele. Le-am lăsat pe câmp, acolo sunt, afară. Natura mi-o dat-o, natura mi-o ia”.
Specialiștii spun că, din păcate, fermierii au avut de pătimit și din cauza concurenței importurilor, în condițiile în care au avut cheltuieli mult mai mari decât anii trecuți.
Octavian Dan, consultant agricol: „Costurile de producție s-au dublat iar prețurile au rămas la fel, sau au crescut foarte puțin. Asta face ca, o bună parte din fermieri, să nu-și recupereze cheltuielile. Sunt, practic, două soluții: asocierea în cooperative, pentru a avea forță de negociere, sau să-și dezvolte lanțul scurt”.
Potrivit specialiștilor, fermierilor le va fi foarte greu să se asocieze într-un timp relativ scurt, motiv pentru care fenomenul abandonării culturilor în câmp s-ar putea repeta și în anii următori.