Mii de români pleacă să lucreze în Germania și Spania: „Nu știu ce boală tot aud că vine”
Mii de români pleacă să lucreze în agricultură în Germania și Spania, iar numărul lor va crește în aceste zile.
După degringolada de joi din aeroportul din Cluj, vineri, regulile de protecție și igienă au fost impuse cu mai multă rigoare de forțele de ordine.
Ioana Visovan din Maramureș, creștea animale, dar acum nu mai poate vinde laptele și smântâna în piață. Nu a stat mult pe gânduri când a primit oferta de plecare și spune că nu se teme de coronavirus.
Ioana: „Dacă Domnul dă să murim acolo, nicio problemă, oriunde putem muri, nu? De muncă nu ne e frică, sunt stăpână, mulțam Tatălui Ceresc, putere să-mi dea și sănătate, să nu vină boala asta. Nu știu ce boală tot aud că vine.”
Din Cluj, au primit vinerii derogare de zbor șase curse către Germania, iar dimineața 800 de oameni au așteptat îmbarcarea. După scandalul de joi, când mulțimea s-a înghesuit în parcare, de această dată au stat la distanță unul de altul, așezați pe bagaje și supravegheați de o mulțime de jandarmi și polițiști de frontieră.
Bărbat: „Clar o să stăm în carantină 14 zile cu drept de muncă, ceea ce, aici, în România, nu se întâmplă și nu-i prima dată când plecăm în Germania. Tot timpul, agricultura în Germania s-a făcut cu români, de 12-15 ani. Anul trecut a fost nouă euro la oră, acum nu știu, mai puțin n-o să fie. La noi se plătește slab. De exemplu, la noi în România, ce iau, cinci lei la oră? Rămâi cu 50 de lei pe zi.”
Între timp, autoritățile încearcă să stabilească cine e responsabil pentru situația de joi. 1800 de oameni au așteptat înghesuiți să se îmbarce în 12 avioane cu destinația Germania.
Vlad Jucan, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj: „Avem în plan, într-adevăr, demiterea directorului aeroportului și să solicităm Guvernului ca cel puțin pentru această perioadă de timp, să vină un administrator, un manager, care să fie cadru militar, așa cum a fost și în cazul Spitalului Suceava.”
David Ciceo, director Aeroportul Cluj: „Ne pare rău pentru situația creată ieri. Toate măsurile, care sunt în competența noastră, s-au luat."
Și din București au fost programate vineri să plece trei avioane încărcate cu muncitori agricoli.
Bărbat: „Păi ce să facem aici. Trebuie să mergem să facem bani. Aici nu câștigăm nici pe departe cât o să câștigăm în Germania."
Călătorii au primit asistență de la angajații aeroportului, dar și de la forțele de ordine care s-au asigurat că se păstrează distanța și regulile de protecție.
Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroport Otopeni: „Poliția, Poliția de Frontieră și Jandarmeria, care ne-au dat o mână de ajutor, că se păstrează această distanță de doi metri între toți care intră în terminal."
Germania așteaptă 80.000 de muncitori în agricultură, majoritatea români.