Cum explică Orban îmbulzeala de la aeroportul din Cluj. 90.000 de români vor pleca la muncă în străinătate

Dată publicare: 09-04-2020 22:31
Dată actualizare: 09-04-2020 22:53
Sursa: TVR


Ludovic Orban afirmă că 80-90.000 de români ar putea pleca la muncă în străinătate, în perioada următoare, și că cei care s-au ocupat de transportul sutelor de români ce au ajuns la Cluj nu au furnizat informații autorităților locale.

"La Cluj a fost organizat un transport al unor muncitori români sezonieri, cu 13 aeronave care au fost programate într-un timp extrem de scurt. Toți au fost transportați către aeroport în jurul aceluiași interval de timp. Cei care aveau informații despre modul în care este organizat acest transport nu au comunicat aceste informații. Directorul aeroportului nu a informat prefectul județului, Comitetul județean pentru situații de urgență. În absența acestor informații, nu s-au putut mobiliza efectivele de jandarmi pentru a asigura măsuri de protejare a persoanelor", a precizat Orban, la TVR.

Întrebat cum au putut totuși acești oameni să treacă de filtrele existente ca urmare a introducerii restricțiilor de circulație prin ordonanțele militare și aceste informații să nu ajungă la Ministerul Afacerilor Interne, Orban a răspuns: "Sunt convins că MAI va prezenta un raport detaliat asupra acestei situații. Ministerul Afacerilor Interne m-a informat că a fost demarată o anchetă penală, pentru a stabili vinovățiilor diferitelor categorii de decidenți care au fost implicați în această situație. I-am solicitat ministrului Transpoturilor să ia legătura cu autoritatea aeronautică civilă, pentru a stabili niște condiții pentru programarea acestor zboruri".

80-90.000 de români ar putea pleca la muncă în străinătate în perioada următoare

 

Orban spune că în jur de 80-90.000 de persoane "este posibil să plece" din România la muncă în străinătate în perioada următoare. Acesta a spus că autorităţile române nu au "nicio pârghie legală” pentru a le opri şi că în acest moment economia românească nu le poate oferi locuri de muncă.

"Dacă ar avea oferte în ţară de la fermierii români sau de la alţi angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contracte care sunt încetate. Pe lângă asta, în România au venit peste 250.000 de români, absorbţia acestei forţe de muncă, găsirea de locuri de muncă pentru aceşti români care au contractele suspendate, absorbţia acestei forţe de muncă astăzi este aproape imposibilă”, a spus premierul.

Întrebat dacă românii care au plecat joi spre Germania au fost testaţi pentru a se vedea dacă sunt infectaţi cu SARS-Cov-2, Orban a spus că nu deţine informaţii conform cărora aceştia ar fi fost testaţi.

El susţine că este vorba despre voinţa unor cetăţeni români care decid să plece la muncă în altă ţară şi că aceasta "nu este o situaţie nouă”.

"Statul român nu poate să interzică nimănui să opteze pentru a munci în altă ţară. Nu i-am împiedicat niciodată, nu o facem nici acum şi dacă ar fi cineva care ar vrea să-i împiedice, nu ar avea cum”, a spus Orban.

El a mai spus că ordonanţele militare emise prevăd că este posibilă deplasarea în scop profesional.

"Asta nu înseamnă că noi vom mai tolera ce s-a întâmplat la Cluj. Vom avea grijă ca toate procedurile să fie reglementate astfel încât să asigurăm deplasarea în siguranţă a românilor, fără să fie expuşi riscului de infectare”
, a mai spus şeful Guvernului.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO