Situația din spitalele românești devine dramatică. Sute de cadre infectate și plecări în masă

×
Codul embed a fost copiat

Printre cei infectați cu coronavirus în România se află 285 de cadre medicale. Teama, lipsa dotărilor și greșelile autorităților locale îi determină pe unii să abandoneze lupta.

La Spitalul din Orăștie, 11 angajați și-au dat demisia. La Arad, 8 medici și-au depus dosarul de pensionare.

Iar la Spitalul din Suceava sunt în acest moment 244 de oameni depistați pozitiv - mulți dintre ei doctori.

285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus

 

285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus erau astăzi în toață tara. 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere și 78 de îngrijitori și personal auxiliar.

Citește și
spital orasenesc harsova
Gest inconștient. S-a rănit singur și a mers la spital, unde a amenințat și a scuipat medicii și asistentele

Cei mai mulți sunt în Suceava, 181 în total, după care urmează Bucureștiul cu 45 de infectați. În Hunedoara sunt 15 cazuri.

Luni, 11 angajați ai spitalului din Orăștie și-au dat demisia, practic aproape tot compartimentul de terapie intensivă.

Grațiela Achim, manager Spital Orăștie: ”Un medic, șase asistente, cinci infirmiere care în dimineața aceasta spre suprinderea mea și a tuturora și-au dat demisia, mai puțin o singură asistenta a rămas”.

Managerul spitalului susține că nu înțelege gestul cadrelor medicale pentru că ar avea echipamante de protecție și nu au avut până acum niciun caz de coronavirus.

Grațiela Achim: ”Asta au invocat. În practică, este frica de a se îmbolnăvi”.

Situație gravă la Hunedoara

 

Pacienții din Orăștie care au nevoie de terapie intensivă ar trebui să ajungă la Deva, dar acolo Spitalul Județean a intrat în carantină.

Nimeni nu intră, nimeni nu iese din spital după ce cinci medici și nouă pacienți au fost confirmați ieri cu Covid-19. Managerul spitalului Daniela Roșca a fost demisă prin ordinul prefectului.

Vasilică Potecă, prefect Hunedoara: ”În Spitalul Județean Deva, datorită proastelor măsuri luate, s-a instaurat panica și dezordinea”.

Daniela Roșca, manager: ”Ce se întâmplă, care e situația acum acolo? Nici nu mai știm. Medicul epidemiolog nu mai știe câte probe s-au recoltat”.

Vasilică Potecă: ”În spitalul din Deva e haos. Fostul manager a promis că revine cu mai multe amănunte despre ce se întâmplă în spital.

Dar după câteva minute mi-a trimis acest mesaj prin care anunță că nu mai poate să dea declarații întrucât i-a sosit ordinul de demitere.

Spitalul este în subordinea Consiliului Județean, care abia acum alocă bani pentru spital”.

Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara:Am transferat doi milioane de lei, pe care mâine îi aprobăm.

Cu toate că știau de câteva săptămâni că trebuie să doteze spitalul, autoritățile locale n-au făcut mare lucru.

În acest moment, în spitalul județean rămân în carantină 69 de pacienți și peste 100 de cadre medicale și personal auxiliar”.

La Suceava, cea mai grea luptă

 

Spitalul Județean Suceava rămâne însă locul din țară în care se dă cea mai grea luptă cu noul coronavirus. Aici sunt internați 244 de pacienți cu Covid-19.

O asistentă infectată vorbește despre situația din secția de boli infecțioase din Suceava.

Asistentă din Spitalul Județean Suceava: ”Sunt două toalete la 50 de bolnavi. Asistente - găsești una, vine dimineața și mai vine una dacă ai norocul să vină seara, e bine.

Nu știe nimeni când plecăm, dacă suntem bine, dacă nu suntem bine. De șapte zile, de când sunt aici, o singură dată a venit cineva la 3 noaptea și mi-a luat tensiunea”.

Tratative cu medicii

 

În Arad, opt medici și-au depus dosarul pentru pensionare. Ar fi promis totuși că se vor întoarce la muncă dacă situația se înrăutățește.

În București, la Spitalul Universitar, patru medici și o asistentă medicală sunt confirmați pozitiv cu coronavirus. Toți de la secția de cardiologie. Iar 18 cadre medicale, de la nefrologie, sunt izolate și așteaptă rezultatul testării.

În Argeș, autoritățile locale sunt în tratative cu medicii de la spitalul din Mioveni după ce săptămână trecuta aceștia și-au dat demisia când au aflat că unitatea lor va deveni centru Covid.

Și ei au acuzat lipsa de echipamente de protecție.

Așa arată o mică parte din prima linie de lupta cu noul coronavirus. Iar războiul este doar la început.

Ce spune Iohannis

 

Președintele Iohannis a vorbit despre situația din țară.

Klaus Iohannis: ”Avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dragi români, este mult, este deja foarte mult și trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine ca să îngrădim răspândirea virusului.

Este nevoie să respectăm mai bine și mai mult indicațiile autorităților.

Nu uitați! Nu vă întâlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să vă întâlniți, evitați orice contact fizic, nu vă dați mana, nu vă îmbrățișați, stați la distanță unii de alții!”.

 

Citește și...
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. 837 de noi decese în Italia în ultimele 24 de ore
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. 837 de noi decese în Italia în ultimele 24 de ore

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. La nivel mondial au fost raportate peste 800.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 35.000 de decese.

Gest inconștient. S-a rănit singur și a mers la spital, unde a amenințat și a scuipat medicii și asistentele
Gest inconștient. S-a rănit singur și a mers la spital, unde a amenințat și a scuipat medicii și asistentele

Un bărbat aflat în autoizolare a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a rănit singur. El a amenințat și a scuipat medicii care interveneau pentru a-i salva viața.

Textele integrale ale Ordonanțelor militare nr.5 și nr.6, emise de către autorități
Textele integrale ale Ordonanțelor militare nr.5 și nr.6, emise de către autorități

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, emiterea a două Ordonanţe militare, numărul 5 și respectiv numărul 6.

Recomandări
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii

Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Medvedev critică încercările Occidentului de a
Medvedev critică încercările Occidentului de a "preveni" al Treilea Război Mondial prin înarmarea Kievului

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a reacționat vehement la afirmațiile surprinzătoare făcute de ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".