Mii de români ajung în Capitală din Italia. Oamenii nu intră în carantină decât dacă au semne de boală


Ultimul update: Luni 24 Februarie 2020 19:27
Data publicarii: Luni 24 Februarie 2020 17:05
Categorie: Stiri actuale

Răspândirea foarte rapidă a coronavirusului în Italia impune şi în România măsuri speciale la toate aeroporturile şi punctele vamale.

Autorităţile verifică toţi pasagerii care se întorc din Peninsula, în special din zonele de nord unde au fost semnalate cele mai multe îmbolnăviri! Pe aeroportul Henri Coandă, călătorii au un culoar special, benzi separate pentru bagaje şi ar trebui să treacă printr-un filtru al inspectorilor de sănătate publică.

15 curse din Italia, însumând peste 2800 de pasageri, erau programate să ajungă luni pe aeroportul Henri Coandă.

Primul semn că în peninsulă ritmul normal de zbor a fost perturbat a fost întârzierea unui avion din Bologna. Trebuia să ajungă la 10 fără un sfert, dar timp de câteva ore, oficialii aeroportului din Otopeni au informat că echipajul aşteaptă un avion disponibil. Nici până la această oră nu au confirmarea că avionul va mai ajunge astăzi în România.

Între timp, oficialii au instituit un nou protocol de securitate, care înseamnă că toţi călătorii să fie preluaţi de o echipă medicală şi evaluaţi sumar. Ceea ce, în mod explicabil, nu s-a întâmplat în toate cazurile.

Pasager:"N-a fost niciun control. Doar sâmbăta, când am plecat. N-am completat nimic".
Reporter: "Din ce zonă veniţi? "
Pasager: "Din Roma".

Aşa arată formularul pe care, teoretic, ar trebui să-l primească toţi cei care vin din Italia. Oamenii completează adresa completă şi numărul de telefon, valabile în timpul şederii în România. Sunt întrebaţi dacă în ultimele 15 zile au intrat în contact cu membri ai familiei, vecini sau colegi infectaţi cu coronavirus. Chestionarele sunt colectate de inspectorii de sănătate publică şi folosite, în ipoteza apariţiei unor simptome a altui pasager, la reconstituirea listei de persoane care au stat în apropierea sa.​

Pasager: "M-am gândit într-un fel că dacă o persoană este bolnavă din avion s-ar putea să avem toţi probleme, să rămânem în carantină".

De carantină nu se pune problema, spun oficialii noştri, câtă vreme persoană nu prezintă semne de boală şi nu a stat lângă bolnavi. Totuşi, pentru toţi cei care vin din oraşele cu focare active se recomandă o aşa zisa izolare voluntară la domiciliu.

Cum sunt pasagerii oamenii la Timișoara

 

La aeroportul internațional din Timişoara, pasagerii zborului Bergamo - Timişoara, care a atrerizat în jurul orei 10, au primit încă din timpul zborului formulare speciale, ca să precizeze locurile pe care le-au vizitat în Italia şi să lase datele lor de contact.

La aterizare, cele 97 de persoane au fost controlate de medici de la Direcţia de sănătate publică, care le-au monitorizat temperatura. Oamenilor li s-a recomandat să rămână, preventiv, 14 zile acasă.

Adrian Pârvulescu, director securitate Aeroportul Timişoara: "S-au împărţit formulare pasagerilor direct, s-a creat un flux separat pentru aceşti pasageri, pentru aeronavele care vin din zonele respective şi pasageri care au călătorit în zonele care se află în carantină în italia. Sunt cointrolati, cabinetul medical plus DSP-ul asigură controlul pacienţilor cu nişte scannere tip pistol penhtru a verifica dacă au temperatură mai mare sau egală cu 38 de grade."

Din precauţie, la Arad, o universitate privată şi-a suspendat cursurile timp de două săptămâni.

VIDEO PROTVPLUS.RO