Alertă în România din cauza coronavirusului. 6 români veniți din Italia, în carantină

×
Codul embed a fost copiat

A fost prima zi de trafic intens dinspre Italia spre Romania, după confirmarea focarelor.

Chiar dacă la nivel declarativ am aflat că toţi călătorii care vin din peninsula vor trece prin controale medicale şi filtre, mulţi se plâng că n-au fost întrebaţi, la propriu, de sănătate.

Iar în vămi, unii medici au cerut doar un tabel nominal cu pasagerii. În multe cazuri, oamenilor nu li s-a explicat, ce au de făcut, până trece pericolul.

Desfășurarea evenimentelor de luni:

UPDATE 17:00 - Cinci români din Galaţi, abia întorşi din Italia şi o femeie din Buzău au fost plasaţi de autorităţi în carantină în zona special amenajate, după ce Italia a devenit focar de infecție.

Citește și
coronavirus
Ce se va întâmpla cu românii care vin din Italia. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Doi bărbaţi şi femeie care au ajuns azi-noapte cu un microbuz din Italia, au fost preluaţi de autorităţi. Deşi cei trei nu au simptome de boală, luni au fost plasaţi în carantină într-un spaţiu special din Spitalul de boli infecţioase Galaţi.

Liliana Iordachescu, DSP Galaţi: "Cele trei persoane au fost preluate la graniţa cu judeţul Brăila, au fost evaluate, nu prezintă probleme de sănătate.

Preventiv, a fost ţinut izolat şi microbuzul întors, duminică seară, din Italia, iar astăzi a fost dezinfectat.

În acest moment, reprezentanţii unei firme specializate fac dezinfecţia maşinii care s-a întors din Italia. 

Gabriel Ioan-Avramescu, prefectul judeţului Galaţi: "Apelam la conştiinţa civică a tuturor celor care vin din zonele cu risc, să ne informeze, ca să putem să îi luăm în evidenţă şi să intervenim, în cazul în care ar manifesta vreo problemă de sănătate. Am luat în evidenţă, în momentul de faţă, 18 persoane care au venit din Italia, în afară de cei trei, care sunt la domiciliu."

Un şofer de cursă lungă întors din Italia a fost preluat de autorităţi şi transportat cu aceeaşi ambulanță, împreună cu cei trei, într-un spaţiu de carantină.

La Buzău o femeie de 52 de ani a anunţat singura autorităţile că s-a întors din Italia cu un microbuz. A povestit că ar fi intrat în contact cu o persoană suspectă de coronavirus şi a aşteptat zeci de minute intervenţia autorităţilor într-o staţie de autobuz.

"Reporter: - De cât timp staţi acolo?
Femeie: De o oră jumate."

Femeia a fost izolată într-o capsulă specială şi transportată la spitalul din Buzău, unde i-au fost prelevate probe pentru analize de laborator.

Cristina Ungureanu, director DSP Buzău: "Doamna a declarat că a intrat în contact cu o prietenă care a prezentat o simptomatologie a gripei, nu de coronavirus."

Pacienta a fost transferată în cursul nopţii la centrul de carantină din Arbănași. Tabără este în conservare de aproape doi ani, este conectată la utilităţi, dar avea nevoie de reparaţii. Reprezentanţii Agenţiei de Mediu susţin că apa din tabăra nu e tocmai bună pentru astfel de situaţii de carantină.

Carmen Ichim, comisar şef APM Buzău: Condiţiile care sunt acolo nu cred că sunt omeneşti şi nu sunt normale pentru oamenii care şi aşa vin cu o suspiciune şi aşa au probleme de sănătate, nu putem să îi îmbolnăvim mai mult de cât sunt.

Cosmin Pororo, director DJST Buzău: Am reuşit să branşam absolut toate camerele, toate legăturile de dus, centrală şi tot ce era legat de apă undeva în jurul orei 3 dimineaţa.

În urmă cu aproape două săptămâni localnicii din Beceni unde se afla tabăra de la Arabănași se temeau că la ei în comună vor fi aduşi suspecţi de coronavirus. Oamenii împreună cu primarul spuneau că dacă va fi nevoie vor bloca drumul de acces spre tabără. Dar nu au fost astfel de probleme.

Şi în Bucureşti autorităţile au fost puse pe jar seara trecută, după ce un bărbat suspectat de temutul virus a plecat fără să anunţe medicii, de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş. Bărbatul a fost depistat de poliţişti şi va rămâne în carantină la domiciliu, deşi testul pentru coronavirus a ieşit negativ.

UPDATE 17.00:  Alertă și în Alba Iulia, după ce o tânără și bebelușul ei de șapte luni s-au prezentat la spital cu simptome de febră și frisoane. Familia de italieni stabiliți în România s-a întors acum două săptămâni chiar din zona Veneto, iar luni dimineață, cei doi au mers la spital, temându-se de infecție cu temutul coronavirus.

Autoritățile au decis să îi izoleze pe mamă și bebeluș până când vor sosi rezultatele probelor recoltate. Cei doi au fost transportați în condiții de maximă siguranță la Spitalul de Boli Infecțioase din Alba Iulia unde vor rămâne 14 zile în carantină.

Femeia s-a prezentat luni dimineață la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, împreună cu bebelușul ei cu febră mare.

Aurel Crișan, șef UPU Alba: „Am decis izolarea lor la Spitalul de Boli Infecțioase unde se vor recolta probe biologice. Vor fi trimise spre analiză la clinicile de profil. Este o mamă cu copilul mic și soțul. Soțul e complet asimptomatic. Numai cei doi prezintă."

Alexandru Sinea, director DSP Alba: „Se vor aplica îngrijirile standard. Nu avem o certitudine. Prezintă niște simptome. Poate să fie o banală gripă."

Autoritățile au decis izolarea la domiciliu în cazul bărbatului, în timp ce mama și copilul sunt internați, în carantină și așteaptă un diagnostic precis, după ce vor sosi rezultatele analizelor trimise la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Daniela Drăghici Popa, director adjunct DSP Alba: „Au fost investigați de către un medic infecționist. Nu prezintă simptome respiratorii. Nu au tuse, cel puțin femeia care ne-a putut spune, are doar febră și scaune diareice."

Medicii iau în calcul o problema digestivă, cauzată de rotavirus.

UPDATE 15.00: Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş a anunţat, luni, că în judeţ sunt 18 persoane întoarse din străinătate aflate acum sub monitorizarea directă la domiciliu a Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, iar dată fiind evoluţia îmbolnăvirilor cu coronavirus din Italia, au fost stabilite împreună cu instituţiile specializate mai multe măsuri de pregătire pentru menţinerea siguranţei şi sănătăţii publice.

UPDATE 14.50: O femeie şi bebeluşul său, veniţi în România din regiunea italiană Veneto în urmă cu două săptămâni, au fost internaţi, luni, în spitalul din Alba Iulia, în condiţii de izolare, după ce s-au prezentat la UPU cu febră, specialiştii bănuind însă că e vorba de o patologie digestivă.

Este vorba de o familie de italieni stabilită temporar în România.

Tot luni, un alt italian, şofer de TIR, s-a prezentat la spitalul din Alba Iulia, susţinând că ar avea febră şi dureri în piept, el refuzând însă să rămână internat, potrivit directorului executiv adjunct al DSP Alba.

UPDATE 14.10: O tânără care s-a întors sâmbătă din Italia, studentă a Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, va fi izolată în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ea neavând simptome specifice coronavirusului. DSP precizează că tânăra nu vine din zonele în care sunt înregistrate cazuri de coronavirus.

În Gorj, alte trei persoane care s-au întors recent din Italia și sunt autoizolate la domiciliu, mai precizează DSP, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:20 Un medic de la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman", întors recent din Italia, ţară unde 11 oraşe sunt în carantină timp de două săptămâni din cauza coronavirusului, a fost izolat la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, au informat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.

Directorul executiv al instituţiei, Mihaela Vlada, a declarat, pentru Agerpres, că persoana nu prezintă simptome specifice.

"Persoanei i s-a făcut evaluare medicală şi nu prezintă simptome de boală. A completat chestionarul, a fost izolată la domiciliu şi va fi monitorizată timp de 14 zile", a menţionat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

UPDATE 12:40 Trei spitale din Timişoara, cel de Boli Infecţioase "Victor Babeş", Judeţean şi Spitalul CFR sunt pregătite în cazul în care ar apărea cazuri de coronavirus, ultimul fiind o rezervă în care să fie transferaţi pacienţi cu alte afecţiuni de la "Victor Babeş", crescându-i astfel capacitatea de primire a cazurilor.

"Noi avem un salon cu două paturi, special amenajat pentru cazuri de coronavirus, dar nu internăm doi pacienţi cu această boală în acelaşi salon decât dacă sunt din aceeaşi familie sau provin din aceeaşi zonă contaminată. De ieri (duminică, n.r.), de când am auzi că ar putea creşte numărul cazurilor provenite din zonele afectate de virus din Italia, am eliberat şi alte trei saloane cu câte două paturi de la Compartimentul de boli cronice. Dacă nu vor fi suficiente, de astăzi se eliberează şi Chirurgia toracică şi amenajăm special şi acel spaţiu. În cazul în care nu ne vor ajunge rezervele, atunci avem sprijinul Spitalului CFR, care ne va pune la dispoziţie saloane unde să mutăm pacienţi de-ai noştri cu alte afecţiuni, pentru a creşte capacitatea noastră de primire a cazurilor", a detaliat dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

UPDATE 12:25 Deocamdată, vor fi trimiși în carantină doar cei care vin din localitățile la mare risc.

Localitățile decise oficial de guvern sunt:

- în Lombardia: Bertonico, Casalpusterlengo, Castelgerundo, Castiglione D’Adda, Codogno, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalia, Terranova dei passerini

- în Veneto: Vo

UPDATE 11.35: Un bărbat de 54 de ani, care a revenit din Italia, unde a stat o lună în zona Milano, a ajuns cu ambulanţa, luni, la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Analizele au arătat că nu are gripă, iar în câteva ore va veni şi analiza laboratorului pentru suspiciunea de coronavirus, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Virgil Musta.

UPDATE 11.15: Cinci bistriţeni reveniţi, duminică seara, dintr-o excursie în Italia şi un cetăţean italian, sosit la Bistriţa în urmă cu 12 zile, sunt izolaţi la domiciliu, ca urmare a măsurilor luate de autorităţi pentru a preveni răspândirea infecţiilor cu noul tip de coronavirus, potrivit datelor comunicate, luni, Agerpres, de către şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, potrivit Agerpres.

Celor şase persoane li s-a recomandat să stea la domiciliu timp de 14 zile, recomandare extinsă şi la celelalte persoane cu care locuiesc, şi sunt monitorizate zilnic de DSP.

UPDATE 11.00: Prefectul judeţului Arad a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru luarea măsurilor preventive necesare în contextul apariţiei cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus în Italia, având în vedere că judeţul este unul de frontieră în vestul ţării.

În cadrul şedinţei, conducerea Universităţii de Vest "Vasile Goldiş” din Arad a anunţat că va solicita aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, informează News.ro.

UPDATE 10.50: Mai mulţi români sunt așteptați să ajungă în județul Maramureș din Italia, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  Maramureş a anunţat, luni, că au fost identificate şi stabilite cinci locaţii ca spaţii corespunzătoare pentru carantină.

Cele cinci locuri de carantină sunt situate în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa şi Valea Chioarului, potrivit Agerpres.

Conform CJSU, s-a dispus amânarea deplasării în Italia a elevilor şi cadrelor didactice din unităţile de învăţământ maramureşene, pe o perioadă de 30 de zile, implicate în proiecte educaţionale cu instituţii/unităţi de învăţământ din această ţară.

Prefectul judeţului Maramureş a mai precizat că în judeţ există o singură persoană întoarsă recent din China, care s-a autoizolat la domiciliu.

UPDATE 10.30: Comitetul pentru situații de urgență se întrunește luni la ora 14.00 la MAI. La întrunire vo participa și reprezentanții Ministerului Sănătății.

UPDATE 10.20: Femeia suspectă de coronavirus, sosită din Italia duminică seara, a fost transferată, în cursul nopţii, la tabăra de la Arbănaşi, unde va sta în carantină 14 zile, au anunţat, luni, reprezentanţii Biroul de presă al Prefecturii Buzău.

„Se merge pe încredere”. Elevii din Alba care au venit din Veneţia, în carantină 14 zile şi monitorizaţi telefonic
 

Liceenii şi cadrele didactice din Alba Iulia care s-au reîntors, duminică noaptea, din regiunea italiană Veneto, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de coronavirus, au fost consultaţi, la sosirea în Alba, de către specialişti.

Elevii au plecat apoi fiecare spre casă, urmând să fie monitorizaţi în următoarele două săptămâni, prin întrebări adresate telefonic, cu privire la starea lor de sănătate.

“De luni dimineaţă intră în monitorizarea noastră timp 14 zile. Zilnic, vor fi contactaţi telefonic. Ne informează despre simptome, despre febră, cum evoluează şi, în funcţie de situaţie, vom lua atitudine în continuare. Pentru moment, toţi sunt carantinaţi la domiciliu. În cameră separate, în condiţii de izolare pe cât se poate la domiciliu. Să sperăm că nu vor fi incidente şi lucrurile merg cum trebuie”, a declarat presei, după sosirea, duminică noaptea, la Alba Iulia, a grupului, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Daniela Dreghici Popa, transmite Agerpres.

Întrebată dacă se va verifica dacă sunt respectate recomandările şi dacă, într-adevăr, cei în cauză stau în cameră izolaţi, ea a răspuns că, teoretic, nu există suficient personal pentru a se face acest lucru şi se merge pe încredere.

“Teoretic, nu avem suficient personal în DSP ca să verificăm acest lucru, dar noi mergem pe încredere şi pe maturitatea părinţilor. Părinţii au o responsabilitate”, a spus aceasta.

Un avion cu 139 de persoane venit din Italia a aterizat la Craiova

 

Controale au fost şi pe Aeroportul Internaţional Craiova, acolo unde în noaptea de sâmbătă spre duminică a aterizat o cursă de la Bergamo. Toţi ce 139 de pasageri au fost verificaţi imediat cum au ajuns în ţară.

Pasager: "Ne-au controlat temperatura şi am trecut. Am semnat unde o să stăm în zilele următoare aici şi după am trecut."

Pasager: "Ne-au întrebat doar dacă am fost în contact cu persoane contagioase şi cam atât."

Narcis Purcărescu, prefect de Dolj: "N-au fost probleme, nu avem cazuri de persoane contaminate, n-avem cazuri de persoane care să necesite carantinare."

Din fericire, toţi pasagerii au plecat către casă, însă vor fi ţinuţi sub observaţie în următoarele două săptămâni.

Trei persoane în carantină, la Galați

 

În timp ce în toate punctele de intrare în ţara se fac verificări la sânge, în Buzău o femeie de 52 de ani a anunţat singura autorităţile, după ce s-a întors din Italia cu un microbuz. Le-a povestit autorităţilor că ar fi intrat în contact cu o persoană suspectă de coronavirus şi a aşteptat intervenţia autorităţilor într-o staţie de autobuz.

Femeia a fost izolată într-o capsulă specială şi transportată la spitalul din Buzău, unde i-au fost prelevate probe pentru analize de laborator.

Cristina Ungureanu, director DSP Buzău: "Doamna a declarat că a intrat în contact cu o prietenă care a prezentat o simptomatologie a gripei, nu de coronavirus."

Femeia nu prezintă simptome ale bolii, dar va intra în carantină timp de 14 zile la un centru pentru pacienţii cu suspiciune de coronavirus. Cazul a alertat autorităţile, care au convocat rapid comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. La secţia de boli contagioase a fost instituită paza cu jandarmi şi s-a interzis accesul vizitatorilor la pacienţi.

Vizitator: "A fost o femeie suspectă de virusul acela coronavirus şi ni s-a spus că nu mai intră şi nu mai iese nimeni."

Microbuzul şi-a continuat cursa până la destinaţie, în Galaţi, unde restul pasagerilor au fost aşteptaţi de echipaje medicale. În urma testărilor, doi bărbaţi şi o femeie au fost plasaţi în carantină pentru 14 zile într-un centru special amenajat. Potrivit autorităţilor sanitare, cei trei nu au simptome de boală.

Şi în Bucureşti autorităţile au fost puse pe jar seara trecută, după ce un bărbat suspecatat de temutul virus a plecat fără să anunţe medicii de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş. Bărbatul a fost depistat de poliţişti şi va rămâne în carantină la domiciliu, deşi testul a ieşit negativ.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Un medic de la Spitalul Slatina consideră că
Un medic de la Spitalul Slatina consideră că "nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii"

Un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Cătălin Dudu, consideră că "nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii" şi "când va ajunge la noi virusul, o să fie vai de noi".

Ce se va întâmpla cu românii care vin din Italia. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății
Ce se va întâmpla cu românii care vin din Italia. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan spune că persoanele care vin din localităţile din Italia aflate în carantină vor intra în carantină în spaţii special amenajate, timp de două săptămâni.

Trei persoane din microbuzul cu care a venit femeia din Buzău, preluate de autorităţi
Trei persoane din microbuzul cu care a venit femeia din Buzău, preluate de autorităţi

Trei persoane care au călătorit în microbuzul în care s-a aflat buzoianca de 52 de ani din Italia, au fost preluate de autorităţile din Galaţi şi vor fi duse într-un centru de carantină.

Bărbat suspect de coronavirus și plecat fără încuviinţare de la Spitalul Matei Balş, găsit de poliţişti
Bărbat suspect de coronavirus și plecat fără încuviinţare de la Spitalul Matei Balş, găsit de poliţişti

Un bărbat, pacient la Spitalul „Matei Balş” de Boli Infecţioase din Bucureşti, a părăsit, duminică, unitatea medicală fără încuviinţare, el fiind ulterior localizat la o adresă din Capitală şi ţinut sub supraveghere.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.