Mii de credincioși au mers pe „Calea Sfinților” din Capitală. Pelerinii se pot închina la relicvele a șase sfinți
Procesiunea Calea Sfinților din Capitală, parte a pelerinajului Sfântului Dumitru, sărbătoriți în weekend, a adus la Catedrala Patriarhală, mii de credincioși din toată țara.
Lângă raclele despre care preoții spun că păstrează moaștele a cinci sfinți au fost aduse, transmit aceștia, și relicvele unui discipol al Mântuitorului Iisus.
În ultimii 20 de ani, de când pelerinajul Sfântului Dumitru din Capitală a căpătat amploare națională, ceremonia a devenit tot mai complexă și include acum puneri în scenă spectaculoase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
S-a încheiat Calea Sfinților, o procesiune amplă în care două coloane au mers în procesiune cu raclă pe străzile din jur. Una a purtat moaștele păstrate permanent în Catedrala Patriarhală, cealaltă purta o relicvă a Sfântului Lazăr, adusă de o delegație de preoți ciprioți.
Potrivit Noului Testament, Lazăr a devenit printre primii ucenit și prietenei lui Iius, după ce acesta l-a readus la viață după ce era deja mort de patru zile, iar acest moment anunță patimile și învierea lui Hristos.
Preocupări lumești la coadă
Sărbătoarea de acum stă sub semnul speranței, iar mulți pelerini spun că vin la moaște pentru că simt nevoia să asculte, să vadă și să atingă obiecte care sugerează un sprijin de dincolo de cele lumești.
De altfel, cei care observă dinamica oamenilor sosiți să venereze relicvele se convingă repede că pelerinajele sunt și o rețea de socializare.
La coadă la moaște se culeg recenzii despre agențiile de turism religios, se schimbă rețete de post, desigur, se face politică și se fac și like-uri, inclusiv în momentele sărutării raclelor și rugăciunilor la altar, asta pentru cei de acasă. În plus, hainele, cărțile, bijuteriile, carnetele de note și chiar de șofer ale celor cunoscuți au fost fințite.