Aproape 10.000 de oameni, blocați pe mare. Mai multe porturi au refuzat accesul vaselor de croazieră
Cel puțin 10 vase, care transportă aproximativ 10.000 de pasageri, nu au putut ajunge la destinație din cauza pandemiei de coronavirus. Aceasta este concluzia unei analize realizate de The Guardian.
”Porturile din întreaga lume întorc din drum vasele de croazieră. Unele dintre acestea se confruntă cu probleme medicale disperate”, scriu jurnaliștii britanici.
Cea mai îngrijorătoare situație este pe vasul Zandaam, deținut de compania Holland America. Acesta are pasageri americani, britanici, canadieni și australieni și se îndreaptă de urgență spre Florida.
La bord, 140 de persoane au acuzat probleme respiratorii, dar autoritățile din Chile au refuzat acostarea în portul de destinație, San Antonio, pe 21 martie.
Mai multe persoane au declarat că sunt forțate să stea în cabine, iar mâncarea le este lăsată la ușă, de trei ori pe zi, scrie The Guardian.
Numărul celor care manifestă simptome de boală aproape că s-a triplat într-o săptămână. Sunt afectați 56 de pasageri și 89 de membri ai echipajului.
Nici accesul în portul din Florida nu a fost confirmat în mod oficial. Pasagerii americani acuză autoritățile locale prin intermediul rețelelor sociale.
”Vor să ne întoarcă din drum și să ne abandoneze pe mare. Avem nevoie de ajutor”, a scris unul dintre aceștia pe facebook. Compania Holland America a anunțat că a trimis provizii și peste 600 de persoane care să se alăture echipajului actual.
Un alt vas de croazieră a fost refuzat în Australia, desi are la bord un caz medical urgent: un pasager care suferă de probleme respiratorii.
”Am identificat alte cinci vase în largul Americilor, iar alte două încearcă să își ducă pasagerii în Italia”, mai scrie The Guardian.
”Mama și tatăl meu sunt diabetici. Nu știu dacă au destule medicamente”, a spus și Lori Bessler, o americancă ai cărei părinți sunt blocați pe un vas care nu a putut acosta în Argentina.
Ross Klein, un profesor universitar care a scris patru cărți despre industria vaselor de croazieră, acuză companiile pentru că nu au reacționat în urmă cu câteva săptămâni.
”Ar fi trebuit să anuleze cursele și să dea banii înapoi clienților”, a spus acesta, amintind că primele cazuri de vase întoarse din drum de teama coronavirusului au apărut încă din luna ianuarie.
Cele mai grave cazuri au fost înregistrate pe navele Diamond Princess și Grand Princess, pe care s-au înregistrat peste 800 de cazuri de coronavirus, iar 10 persoane și-au pierdut viața, scrie NBC.