Metodele prin care studenții își caută locuințe cu chirie. De la cât pornesc prețurile
A rămas o lună până la începerea anului universitar, aşa că în marile oraşe studenţii au început să îşi caute locuinţe în chirie.
Cum preţurile sunt mai mari decât cele de anul trecut, mulţi se gândesc să împartă un apartament cu alţi tineri. În ajutorul lor, au apărut mai multe site-uri sau pagini speciale.
Cum căutarea unui apartament în alt oraş poate reprezenta o problemă, o platformă de imobiliare a dezvoltat „Târgul de chirii online". Studenţi din Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timişoara se filmează în diverse apartamente pentru a-i convinge şi alţii să li se alăture.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Alex, Student Expert: „Merg prin apartamente, fac live-uri, înregistrez, în timp lumea se poate uita în timp real şi vede exact apartamentul cum arată, nu doar poze."
Daniel Crainic, director marketing platforma de imobiliare: „Astfel noi vrem să îi ajutăm. Văzând de acasă apartamentul şi putând interacţiona cu un alt student, cel care face live-ul, care cunoaşte deja oraşul, câştigând timp şi deplasându-se numai acolo unde chiar îşi doreşte acea proprietate.”
Mii de oameni urmăresc zilnic aceste videoclipuri. În paralel, există site-uri specializate, precum cautcoleg.ro. Şi pe reţelele de socializare sunt grupuri dedicate cu zeci de mii de membri.
În Capitală, o garsonieră se închiriază cu 240 de euro, în medie, cu 12 euro mai mult decât în vara anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit însă apartamentele cu două camere, de la 320 de euro, anul trecut, la 350 de euro acum. Cele cu trei camere, în schimb, au rămas cam la acelaşi nivel: se închiriază în medie cu 400 de euro pe lună.
Cele mai mari chirii sunt, însă, în Cluj-Napoca, unde un apartament cu două camere costă 390 de euro pe lună, în timp ce în Timişoara şi în Iaşi ajunge la 300 de euro.
Student: „Caut de două săptămâni chirie şi nu reuşesc să găsesc un apartament cu o cameră la 200 de euro, în condiţiile în care anul trecut cu 200 de euro puteai să îţi iei un apartament cu două camere mobulat şi complet utilat."
Din păcate, un preţ mai mare nu înseamnă neapărat şi condiţii mai bune.
Rima Grinco, agent imobiliar: „La bugetul pe care îl au studenţii sunt blocurile comuniste, nu se foloseşte mobilier nou, nu sunt imbunatatile finisajele.”
Şi universităţile îşi pregătesc spaţiile de cazare. Preţul unei luni de cazare într-un cămin studenţesc oscilează între 120 şi 250 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!