Un proprietar a declarat la Fisc, în 2017, că a încasat din chirie o sumă exorbitantă
Un proprietar din București a declarat la Fisc anul trecut că a încasat din chirie aproape 4 milioane de lei. Este un caz singular, însă, pentru că alții din întreaga țară susțin că au primit doar câțiva lei.
Specialiștii imobiliari cred că datele ANAF arată doar o parte a pieței. Din cauza taxelor mari, oamenii evita să declare sumele reale.
Bucureștiul conduce în topul chiriilor exorbitante cu zona de nord, considerată una de lux.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 2017, la Fisc au fost înregistrate 374.000 de contracte de închiriere, declarate de persoane fizice. Iar pentru toate, statul a încasat 365 de milioane de lei. Este prea puțin, spun specialiștii.
În realitate, proprietarii evită să încheie un contract de închiriere și să-l înregistreze la ANAF, ca să nu plătească dările aferente la stat.
Alții adaugă la chiria pe care o încasează și banii pe care trebuie să-i dea la stat, ca să fie siguri că nu ies în pagubă.
Așadar cu un contract la Fisc, chiria crește - în cazul unei garsoniere - cam cu 10%. E adevărat că ambele părți sunt acoperite legal în cazul unui litigiu.
Agent imobiliar: ”Cu contract, nu știu ce să că zic... mai crește un pic, dar cât exact... nu știu, de obicei în jur de 30 de euro mai crește, cam așa, 20-30 de euro, se hotărăsc proprietarii''.
Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari: ”Când vorbim de chirii mici și oameni cu posibilități mici, toată lumea preferă să evite acest impozit. Întâlnim frecvent situații în care se declară o suma modică sau oricum mult mai mică decât chiria reală.''
Datele de la ANAF arată o hartă a extremelor. În sectorul 4 din București au fost persoane care au declarat chirii de 1 leu. Același lucru s-a întâmplat și în câteva județe din Moldova, dar și în zona de sud a țării.
Bucureștiul conduce însă în clasamentul orașelor cu cele mai ''bănoase'' contracte de închiriere. În sectorul 1, mai exact, un proprietar a declarat un contract de închiriere de 3,9 milioane de lei. Urmează apoi unul din Cluj, cu 3,2 milioane de lei, și altul din Iași, cu aproape 3 milioane de lei.
Oficial, nu există date despre câte locuințe sunt închiriate în România. Sunt aproape 9 milioane în toată țara, dintre care 860.000 se află în București.
Este însă suficient să ne uităm la cât de ''activă'' e piața în Capitală, ca să vedem că o parte dintre chirii nu sunt înregistrate oficial.
Pentru veniturile din chirii, proprietarii plătesc un impozit de 10% și o contribuție la sănătate de 10%. Cei care nu declară la timp veniturile din chirii riscă să fie penalizați, iar fapta poate fi considerată evaziune fiscală.