Metode de înșelătorii online. Cum poți ajunge cu banii furați de pe card

Metode de inselatorie online
Shutterstock

În prezent, internetul reprezintă cea mai rapidă cale de a afla informații, însă nu toată lumea este bine intenționată. Anumite persoane folosesc internetul ca mijloc de fraudă și încearcă prin diferite metode să fure bani oamenilor.  

Printre cele mai folosite metode de înșelătorie online, menționăm metoda phishing, metode de înșelătorie folosind facturile și tactici cu site-uri bancare false.

Metoda phishing

Phishing-ul este una dintre cele mai populare metode de înșelătorie online.

Prin metoda phishing, infractorii cibernetici contactează persoanele prin e-mailuri, mesaje text pe telefon, mesaje pe rețele de socializare sau în jocuri și le cer datele personale, cum ar fi numărul cardului de credit sau parole, potrivit microsoft.com.

Cum recunoști metoda phishing

Text care conține greșeli gramaticale

În cazul în care conținutul email-ului sau al mesajului conține greșeli gramaticale înseamnă că este vorba de o înșelătorie online.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Adesea, aceste erori sunt rezultatul traducerilor dintr-o limbă străină.

Domenii de email nepotrivite

Pentru a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici trebuie să fim atenți la domeniul email-ului de la care am primit mesajul.

Dacă email-ul este trimis de la un domeniu, ca de exemplu Gmail.com sau microsoftsupport.ru, atunci asta înseamnă că în spate se pot afla persoane rău intenționate.

De asemenea, trebuie să acordăm o mare atenție numelui domeniului.

De exemplu, în cazul micros0ft.com, unde al doilea „o” este înlocuit cu cifra zero.

Formule de salut generice

De cele mai multe ori, în cazul în care primim un email sau un mesaj de la companiile care ne au în baza de date ni se adresează cu „Dragă Ioana Popescu”, în formula de adresare regăsindu-se tot numele.

În momentul în care trimit un e-mail, infractorii ciberneticii, folosesc adresarea „Dragă doamnă sau domnule”.

Link-uri suspecte

Dacă primim un e-mail sau un mesaj în interiorul căruia se află un link suspect și ni se spune să dăm click, nu trebuie să facem acest lucru.

O altă variantă de verificare este să ținem mouse-ul peste link, fără să dăm click pentru a putea vedea dacă adresa se potrivește cu linkul care a fost tastat în mesaj.

Un lucru important de reținut este că șirul de nume nu reprezintă domeniul companiei.

Înșelătorii online cu facturi

O metodă de înșelătorie online des folosită este pe baza trimiterii de e-mail-uri de către diverse companii care conțin facturi pe care utilizatorii trebuie să le plătească.

Pentru a ne putea informa cu privire la site-urile pe care le considerăm suspecte, putem accesa site-ul euipo.europa.eu și putem afla daca firma există cu adevărat.

De asemenea, pe site există o listă cu firmele pe care oamenii le-au reclamat.

Tactica cu site-uri bancare false

O altă metodă de înșelătorie online este transmiterea de e-mail-uri care includ link-uri care te redirecționează către site-uri bancare false unde se solicită datele personale și financiare.

Pentru a ne proteja de această metodă de înșelătorie trebuie să fim atenți la domeniul e-mailului, la greșelile gramaticale și să folosim browsere care permit blocarea ferestrelor pop-up.

O altă recomandare este să căutăm adresa de e-mail a băncii pe site-ul oficial.

De asemenea, în mail-uri se folosește des cuvântul „urgent”.

Oferte de creditare din străinătate

După ce căutăm pe internet împrumuturi bancare, în zilele următoare putem primi reclame care oferă opțiuni de credit de la o unitate situată într-o altă țară.

Cum ne putem feri de ofertele de creditare din străinătate

Pentru a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici trebuie să fim atenți la informațiile care par prea frumoase pentru a fi adevărate, cum ar fi: rata dobânzi scăzută, o perioadă lungă de rambursare și nicio condiție prezentată pentru a putea beneficia de credit.

Oferte de investiții de tip Forex

Există numeroase companii care funcționează pe principiul companiilor de investiții pentru a contacta persoanele pentru a le cere bani, potrivit eccromania.ro.

Cum ne putem feri de ofertele false de investiții

Unele dintre site-urile care oferă servicii de investiții nu sunt autorizate de autoritățile naționale sau cele europene.

Autoritatea de Supraveghere Financiară din România oferă avertismente asupra existenței unor companii care activează fraudulos și informații despre cum pot fi evitate situațiile neplăcute.

Primul pas pe care trebie să-l facem pentru a verifica autenticitatea site-ului este să căutăm firma în Registrul ASF.

Al doilea pas este să vedem dacă agenții care ne contactează sunt autorizați de ASF în această calitate și/sau înscriși în Registrul ASF.

În cazul în care am fost victima înșelătoriei online trebuie să contactăm Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și să depunem o reclamație la poliția locală.

Achiziția unui bun cu o valoare mare

Să presupunem că am găsit un anunț pentru mașina pe care dorim să o cumpărăm.

În momentul în care contactăm proprietarul acesta ne spune că o sa trimită un act de identitate și ne explică că preferă să comunicăm prin email.

De asemenea, ni se spune că vânzarea se va face printr-o companie terță care ne va aduce mașina.

Plata se va face direct către această companie care ne garantează că nu va transfera banii către vânzător decât atunci când vom primi mașina și totul va în regulă.

De regulă ni se cere să plătim printr-un transfer bancar.
Contractul pare cât se poate de real, are logo-uri, ștampile și semnături.

În plus, primim o factură cu toate elementele, chiar și un număr TVA sau un certificat de înregistrare în registrul comerțului.

După ce facem plata ni se dă un număr de awb cu ajutorul căruia putem verifica situația transportului.

Uneori ni se va cere și sume suplimentare sub pretext că autoritățile dintr-un anumit stat nu permit transportul mai departe și trebuie deblocat.

Pentru a nu fi victima acestui atac, trebuie să verificăm cu atenție anunțul și să vorbim cu proprietarul la telefon.

De asemenea nu trebuie să plătim suma prin transfer bancar sau dacă utilizăm această metodă este recomandat să trimitem bani printr-un serviciu sigur, ca Paypal, pentru a ne recupera banii în caz de fraudă.

Este important să căutăm informații despre compania respectivă pe alte site-uri sau forumuri online sau să cerem  ajutorul unor persoane de încredere.

Rețea de infractori pe OLX

În momentul în care vrem să facem o achiziție de pe site-uri ca OLX trebuie să fim foarte atenți, deoarece adesea este locul preferat al infractorilor.

În 2021, o reţea de escroci a făcut mii de victime prin platforma Olx, folosind o metodă pe cât de simplă pe atât de ingenioasă.

Indivizii se dau drept clienţi interesaţi şi le cer oamenilor datele de identificare ale cardurilor, pentru a le plăti produsul. Însă, în loc să plătească produsul, infractorii fură banii de pe card.

Primul lucru care ar trebuie să ne ridice suspiciuni asupra fraudei este faptul că persoana contactează cumpărătorul pe WhatsApp sau prin orice alta aplicație de comunicare online, pentru a scăpa astfel de mecanismele de control ale aplicațiilor.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Polițist din Ploiești acuzat de viol. Victima ar fi mers la superiorii ofițerului pentru plângere, dar ei ar fi refuzat-o
Polițist din Ploiești acuzat de viol. Victima ar fi mers la superiorii ofițerului pentru plângere, dar ei ar fi refuzat-o

Un polițist din Ploiești este acuzat de viol, după ce o femeie susține că a fost abuzată sexual de acesta, iar că superiorii săi l-ar fi acoperit. Conducerea IPJ Prahova a declanțat o anchetă internă.

Pescari din Bacău, amendați cu 30.000 de lei. Bărbații nu au respectat perioada de prohibiție
Pescari din Bacău, amendați cu 30.000 de lei. Bărbații nu au respectat perioada de prohibiție

Partidele de pescuit s-au dovedit miercuri foarte scumpe în Bacău. 

Doi tineri, prinși în flagrant în timp ce vindeau droguri, în Pitești. Au fost plasați sub control judiciar
Doi tineri, prinși în flagrant în timp ce vindeau droguri, în Pitești. Au fost plasați sub control judiciar

Doi tineri au fost prinși în flagrant la Pitești, în timp ce vindeau droguri. Primul, un bărbat de 26 de ani, a fost ridicat din parcarea unui mall.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.