Metode de înșelătorii online. Cum poți ajunge cu banii furați de pe card
În prezent, internetul reprezintă cea mai rapidă cale de a afla informații, însă nu toată lumea este bine intenționată. Anumite persoane folosesc internetul ca mijloc de fraudă și încearcă prin diferite metode să fure bani oamenilor.
Printre cele mai folosite metode de înșelătorie online, menționăm metoda phishing, metode de înșelătorie folosind facturile și tactici cu site-uri bancare false.
Metoda phishing
Phishing-ul este una dintre cele mai populare metode de înșelătorie online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin metoda phishing, infractorii cibernetici contactează persoanele prin e-mailuri, mesaje text pe telefon, mesaje pe rețele de socializare sau în jocuri și le cer datele personale, cum ar fi numărul cardului de credit sau parole, potrivit microsoft.com.
Cum recunoști metoda phishing
Text care conține greșeli gramaticale
În cazul în care conținutul email-ului sau al mesajului conține greșeli gramaticale înseamnă că este vorba de o înșelătorie online.
Adesea, aceste erori sunt rezultatul traducerilor dintr-o limbă străină.
Domenii de email nepotrivite
Pentru a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici trebuie să fim atenți la domeniul email-ului de la care am primit mesajul.
Dacă email-ul este trimis de la un domeniu, ca de exemplu Gmail.com sau microsoftsupport.ru, atunci asta înseamnă că în spate se pot afla persoane rău intenționate.
De asemenea, trebuie să acordăm o mare atenție numelui domeniului.
De exemplu, în cazul micros0ft.com, unde al doilea „o” este înlocuit cu cifra zero.
Formule de salut generice
De cele mai multe ori, în cazul în care primim un email sau un mesaj de la companiile care ne au în baza de date ni se adresează cu „Dragă Ioana Popescu”, în formula de adresare regăsindu-se tot numele.
În momentul în care trimit un e-mail, infractorii ciberneticii, folosesc adresarea „Dragă doamnă sau domnule”.
Link-uri suspecte
Dacă primim un e-mail sau un mesaj în interiorul căruia se află un link suspect și ni se spune să dăm click, nu trebuie să facem acest lucru.
O altă variantă de verificare este să ținem mouse-ul peste link, fără să dăm click pentru a putea vedea dacă adresa se potrivește cu linkul care a fost tastat în mesaj.
Un lucru important de reținut este că șirul de nume nu reprezintă domeniul companiei.
Înșelătorii online cu facturi
O metodă de înșelătorie online des folosită este pe baza trimiterii de e-mail-uri de către diverse companii care conțin facturi pe care utilizatorii trebuie să le plătească.
Pentru a ne putea informa cu privire la site-urile pe care le considerăm suspecte, putem accesa site-ul euipo.europa.eu și putem afla daca firma există cu adevărat.
De asemenea, pe site există o listă cu firmele pe care oamenii le-au reclamat.
Tactica cu site-uri bancare false
O altă metodă de înșelătorie online este transmiterea de e-mail-uri care includ link-uri care te redirecționează către site-uri bancare false unde se solicită datele personale și financiare.
Pentru a ne proteja de această metodă de înșelătorie trebuie să fim atenți la domeniul e-mailului, la greșelile gramaticale și să folosim browsere care permit blocarea ferestrelor pop-up.
O altă recomandare este să căutăm adresa de e-mail a băncii pe site-ul oficial.
De asemenea, în mail-uri se folosește des cuvântul „urgent”.
Oferte de creditare din străinătate
După ce căutăm pe internet împrumuturi bancare, în zilele următoare putem primi reclame care oferă opțiuni de credit de la o unitate situată într-o altă țară.
Cum ne putem feri de ofertele de creditare din străinătate
Pentru a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici trebuie să fim atenți la informațiile care par prea frumoase pentru a fi adevărate, cum ar fi: rata dobânzi scăzută, o perioadă lungă de rambursare și nicio condiție prezentată pentru a putea beneficia de credit.
Oferte de investiții de tip Forex
Există numeroase companii care funcționează pe principiul companiilor de investiții pentru a contacta persoanele pentru a le cere bani, potrivit eccromania.ro.
Cum ne putem feri de ofertele false de investiții
Unele dintre site-urile care oferă servicii de investiții nu sunt autorizate de autoritățile naționale sau cele europene.
Autoritatea de Supraveghere Financiară din România oferă avertismente asupra existenței unor companii care activează fraudulos și informații despre cum pot fi evitate situațiile neplăcute.
Primul pas pe care trebie să-l facem pentru a verifica autenticitatea site-ului este să căutăm firma în Registrul ASF.
Al doilea pas este să vedem dacă agenții care ne contactează sunt autorizați de ASF în această calitate și/sau înscriși în Registrul ASF.
În cazul în care am fost victima înșelătoriei online trebuie să contactăm Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și să depunem o reclamație la poliția locală.
Achiziția unui bun cu o valoare mare
Să presupunem că am găsit un anunț pentru mașina pe care dorim să o cumpărăm.
În momentul în care contactăm proprietarul acesta ne spune că o sa trimită un act de identitate și ne explică că preferă să comunicăm prin email.
De asemenea, ni se spune că vânzarea se va face printr-o companie terță care ne va aduce mașina.
Plata se va face direct către această companie care ne garantează că nu va transfera banii către vânzător decât atunci când vom primi mașina și totul va în regulă.
De regulă ni se cere să plătim printr-un transfer bancar.
Contractul pare cât se poate de real, are logo-uri, ștampile și semnături.
În plus, primim o factură cu toate elementele, chiar și un număr TVA sau un certificat de înregistrare în registrul comerțului.
După ce facem plata ni se dă un număr de awb cu ajutorul căruia putem verifica situația transportului.
Uneori ni se va cere și sume suplimentare sub pretext că autoritățile dintr-un anumit stat nu permit transportul mai departe și trebuie deblocat.
Pentru a nu fi victima acestui atac, trebuie să verificăm cu atenție anunțul și să vorbim cu proprietarul la telefon.
De asemenea nu trebuie să plătim suma prin transfer bancar sau dacă utilizăm această metodă este recomandat să trimitem bani printr-un serviciu sigur, ca Paypal, pentru a ne recupera banii în caz de fraudă.
Este important să căutăm informații despre compania respectivă pe alte site-uri sau forumuri online sau să cerem ajutorul unor persoane de încredere.
Rețea de infractori pe OLX
În momentul în care vrem să facem o achiziție de pe site-uri ca OLX trebuie să fim foarte atenți, deoarece adesea este locul preferat al infractorilor.
În 2021, o reţea de escroci a făcut mii de victime prin platforma Olx, folosind o metodă pe cât de simplă pe atât de ingenioasă.
Indivizii se dau drept clienţi interesaţi şi le cer oamenilor datele de identificare ale cardurilor, pentru a le plăti produsul. Însă, în loc să plătească produsul, infractorii fură banii de pe card.
Primul lucru care ar trebuie să ne ridice suspiciuni asupra fraudei este faptul că persoana contactează cumpărătorul pe WhatsApp sau prin orice alta aplicație de comunicare online, pentru a scăpa astfel de mecanismele de control ale aplicațiilor.