Metoda prin care se fură curent electric în restaurante şi hoteluri din Bucureşti sau Constanţa
Poliţiştii constănţeni efectuează, joi, 57 de percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de furt, fraudă informatică şi acces ilegal la un sistem informatic.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pun în aplicare, la această oră, 57 de mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 48 în judeţul Constanţa şi nouă în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, joi, redacției noastre.
Din cercetări a reieşit că în municipiul Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov ar exista persoane care ar deţine programe informatice cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi juridice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceştia s-ar deplasa la "beneficiar" şi, cu ajutorul unui laptop, s-ar conecta printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, ar modifica indexul afişat de contor.
Scopul acestei modificări ar fi introducerea unui index de consum mai mic faţă de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric.
"Pentru aceste operaţiuni, persoanele bănuite ar fi încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferenţa sumei de bani care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice şi cea plătită efectiv de beneficiar. Beneficiarii acestui serviciu ar fi fost, de regulă, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unităţi de cazare, service-uri auto şi restaurante", arată sursa citată.
Pentru a avea acurateţe în activitatea infracţională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul indexului şi detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informaţii ar fi fost primite de la angajaţi ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depăşirea limitelor autorizării, baza de date a companiei şi ar fi furnizat telefonic datele solicitate.
Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile "Tomis" Constanţa, precum şi al companiei de furnizare a energiei electrice.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, bucuresti, politist, descinderi,
Dată publicare:
01-07-2021 12:24