"Program flexibil si salariu de 8000 de lei pe luna." Ce ascunde un astfel de anunt prin care au fost inselati zeci de romani
"Angajez agent imobiliar la distanta. Program flexibil si salariu de 8.000 de lei pe luna."Suna prea frumos ca sa fie adevarat? Asa si este.
In spatele unor astfel de anunturi se ascund infractori periculosi. Acestia ofera persoanelor interesate locuri de munca false, le solicita datele de pe buletin si contul bancar, iar apoi transfera ilegal sume de bani, prin intermediul lor, in alte conturi. Iar cei care sunt in cautarea unui serviciu, iau parte, fara sa stie, la o infractiune.
Acest tanar spune ca isi cauta un loc de munca, asa ca a intrat pe un site de profil, unde a gasit anuntul. A trimis CV-ul, iar in scurt timp, a fost contactat de asa-zisul "angajator". I-a cerut datele personale si a doua zi a fost anuntat ca i se vor vira aproape 3000 de euro in cont, desi tanarul nu muncise nici macar o zi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tanar: "Am sesizat ca ar putea fi ceva in neregula, mai ales ca inca nu aveam un contract semnat cu ei. Au spus ca e o tranzactie imobiliara in strainatate si banii urmeaza ca eu sa-i trimit in alta parte, mi s-a parut suspect."
Cand s-a pomenit cu banii in cont, s-a speriat si a depus imediat mai multe sesizari la ANAF, DIICOT si Politie.
Tanar: "Am primit un e-mail in care mi s-a spus ca s-a transferat o suma de aproape 3.000 de euro, banii au si intrat. La banca mi-au blocat contul si mi-au spus ca banii provin dintr-o frauda si urmeaza sa fie trimisi inapoi."
Anchetatorii cunosc acest mod de operare si spun ca este intalnit in toata Europa.
Ofiter Crima Organizata: "Pentru transferul acestor sume de bani, suspectii recutreaza intermediari sub falsa aparenta a unor job-uria. Anunturile cauta persoane dornice sa lucreze la domiciliu, li se solicita copii dupa actele de identitate si contul bancar. Aceste date sunt folosite pentru transferal ilegal al sumelor de bani. "
Tanarul pe care infractorii ar fi vrut sa il foloseasca spune ca a luat legatura si cu alte persoane din Timisoara si Iasi care au patit acelasi lucru.
Autoritatile au primit mai multe sesizari, iar acum incearca sa dea de urma faptasilor. Insa depistarea lor este dificila, iar banii ajung de obicei, in cele din urma, in conturi din Ucraina sau Rusia, sustin anchetatorii.
Anul trecut, inspectorii de la Crima Organizata au descoperit un caz similar la Iasi. Din acea retea de fraude faceau parte 10 persoane.
Cei care nu sesizeaza politia in astfel de cazuri risca sa fie acuzati de inselaciune, aderare la un grup criminal organizat si spalare de bani.