Meseria care a redevenit la modă în România. Cei care oferă astfel de servicii fac față cu greu cererii
Coșarii sunt din ce în ce mai solicitați în aceste zile, când facturile la gaze i-au făcut pe mulți să treacă la sobe sau centrale pe lemne.
Firmele care oferă astfel de servicii fac față cu greu cererii, mai ales că muncitorii specializați sunt puţini. Prețul pentru curățarea unui singur coș de fum pleacă de la 100 de lei dar poate să ajungă la 500.
Mare parte dintre cei care au sobe, fie că le-au folosit sau nu în ultimii ani, le pregătesc deja pentru iarnă. Iar primul pas este curățarea hornurilor. Unii abia și-au cumpărat asemenea surse de încălzire. Acest bărbat și-a montat în locuință un șemineu care l-a costat aproximativ 20.000 de lei.
Liviu Tamaș: „Având în vedere cu cât au crescut prețurile de acum doi ani de zile de când ne-am mutat, am plătit 1.000 de lei pe lună, iar anul acesta cred că 3.000 de lei, dacă n-ar fi prețul plafonat. Am zis să găsim o sursă alternativă.”
În ultima perioadă, firmele care oferă servicii de curățare a hornurilor au început să trimită zilnic echipe pe teren.
Daniel Drăghici, coșar: „O verificare simplă începe de la 100, 150 de lei, depinde de distanța parcursă, de ce găsim acolo, de tipul de coș, de lungime.”
În unele zone, oamenii tocmesc din timp coșarii. Așa că cei care s-au gândit târziu la sobe sunt puși pe liste de așteptare.
Sandrina Crișan: „Avem centrală pe gaz şi facem foc şi cu lemne că nu ştim cum va fi cu gazul. Dacă nu fac fata cu gazul să mă duc cu lemne. Dacă mergi cu lemne ar trebui la casa asta izolată cam 25 de metri cubi de lemne.”
Nicu Purușniuc, coșar: „A început lumea să conștientizeze că o sursă foarte bună ce încălzire în casă este cea pe lemne, sunt cereri, nu prea facem față.”
Și firmele specializate sunt puține, iar asta pentru că în ultimii ani nu au fost atât de multe solicitări.
Felicia Pop, antreprenor: „Dacă ar fi să pun un anunț că am nevoie de coșar? Nu, fără șanse, este foarte greu... Eu lucrez cu oameni de mulți ani. Sunt autorizați au făcut cursuri, dar este foarte greu și nu cred că ar mai fi cineva pe care l-ar tenta să înceapă meseria de coșar.”
În funcție de cât de mult durează curățarea hornurilor, proprietarul casei poate să dea şi peste 1.000 de lei.