Mesaj ferm al lui Frans Timmermans: Pentru Dumnezeu, nu faceţi paşi înapoi. Sunt foarte bine informat despre România

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre cei mai importanţi oficiali europeni le-a transmis joi un mesaj ferm, chiar la Bucureşti, politicienilor romani.

Prim vice-preşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a avertizat să nu renunţe la lupta anticorupţie şi să nu le lase oamenilor senzaţia că fac legi pentru propriul interes şi nu pentru ţară.

"Sunteţi ca la un maraton. Pentru Dumnezeu, nu faceţi paşi înapoi " le-a spus Timermans şefilor celor două camere, dar şi parlamentarilor. Oficialul european a mai avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Frans Timmermans a descris situaţia României cu ajutorul unei metafore pe care o foloseşte în ţările care fac paşii înapoi în privinţa reformelor. Îngrijorarea Bruxelles-ului este stârnita în cazul nostru de modificările aduse legilor Justiţiei.

Frans Timmerman: "Este că atunci când alergi la un maraton şi suntem acum pe ultima sută de metri. Mesajul meu a fost astăzi: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită, ci spre linia de sosire căci aproape am ajuns. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei pe care trebuie să le îndepliniţi. Dar nu vă opriţi, nu bateţi pasul pe loc şi mai ales, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergaţi în cealaltă direcţie".

Citește și
Frans Timmermans, Liviu Dragnea
Mesaje dure de la Frans Timmermans pentru parlamentarii români: "Nu mai faceți legi pentru voi”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Frans Timmermans a atras atenţia asupra efectelor grave pe care le au declaraţiile politicienilor care atacă şi discreditează sistemul juridic. În acest context, oficialul european a făcut referire şi la demersul ministrului Justiţiei de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, cu care s-a şi întâlnit joi.

Frans Timmerman: "Eu nu sunt judecător în acest caz. Nu voi fi cel care spune dacă presupunerile împotriva lui Kovesi sunt corecte sau nu. Nu e rolul meu. Ceea ce spun tine de principii şi dacă sunt acuzaţii împotriva magistraţilor atunci trebuie să existe instante în cadrul sistemului juridic care să analizeze aceste lucruri şi să -si asume acest rol. Sincer, nu cred că trebuie să fie rolul ministrului Justiţiei sau al altcuiva dintre politicieni. Aceasta este o chestiune de separare a puterilor în stat".

Liviu Dragnea: "Noi aici avem doar constituţia, nu facem legi pentru persoane"

Frans Timmermans le-a transmis Lui Liviu Dragnea şi lui Călin Popescu Tăriceanu că oficialii Comisiei Europene au fost şi sunt corect informaţi asupra evoluţiilor de la Bucureşti. Precizarea vine după ce în repetate rânduri şefii coaliţiei aflate la putere au susţinut că oficialii europeni au fost dezinformaţi în legătură cu modificările la legile justiţiei.

Frans Timmerman: "Le-am spus ambilor preşedinţi data viitoare când aveţi sentimentul că noi înţelegem greşit sunaţi-mă direct. Puteţi să vă duceţi în presă să faceţi ce vreţi, dar e mai bine dacă mă sunaţi pe mine direct şi rezolvăm problema."

Timmermns a ţinut să sublinieze că a avut discuţii cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de respectarea statului de drept. La întâlnirea cu şeful statului, Timmermans a primit asigurări de la Klaus Iohannis că sistemul judiciar este independent pe deplin, iar la întâlnirea cu şefa Guvernului, Viorica Dăncilă i-a spus oficialului european că România îşi doreşte ridicarea MCV-ului chiar înainte de finalului anului 2019.

Timmermans a discutat şi cu şefii celor două camere ale Parlamentului, dar şi cu aleşii din comisia specială conduse de Florin Iordache, cei care au modificat legile Justiţiei. Pare că la Bucureşti este un război între parlament şi sistemul judiciar, le-a spus Timmermans făcând referire la declaraţiile poiliticienilor la adresa sistemului juridic.

Alina Gorghiu, deputat PNL: "Toată lumea a evidenţiat progresele pe care România le-a făcut în privinţa justiţiei, însă ne-a recomandat să nu ne înecăm că țiganul la mal"

Foarte optimist a fost Timmermans legat de procesul de ridicare a MCV şi de aderarea României la spaţiul Schengen. Însă e important ca Bucureştiul să respecte şi ultimele cerinţe ale Uniunii Europene.

Declarațiile lui Frans Timmerman au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti că, în ultimii 20 de ani, România a obţinut multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei și că nu trebuie să se oprească.

Referindu-se la MCV, oficialul european a spus: "Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi".

Acesta a fost a fost mesajul principal al liderului european, după o zi în care a avut întâlniri oficiale, la nivel înalt, cu toți marii demnitari ai României: președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

De altfel, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, este de părere că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen: "România este gata de Schengen", a spus el.

În opinia sa, cel mai important este ca toţi cei implicaţi să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt și le-a transmis lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să îl sune atunci când cred că este ceva care nu a fost bine înțeles.

"Am convenit cu presedintii Camerelor, cu premierul că vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătura şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct", a declarat Timmermans. 

El a mai precizat că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.

Scandalul Tudorel Toader - Codruța Kovesi

Întrebat de jurnaliști cum comentează raportul ministrului Justiției Tudorel Toader despre activitatea DNA, oficialul european a declarat că poliţia magistraturii trebuie făcută de magistraţi, nu de către ministrul Justiţiei sau de vreun politician.

"Aşa cum am spus deja şi interlocutorilor din Parlament, premierului, ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii trebuie făcută de magistraţi. (...) Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Nu ar trebui să fie cei din Guvern sau alţii, ci cei din sistem", a afirmat Timmermans.

Sinteza declarațiilor:

- Continuați să alergați, dar nu în direcția greșită!

- Vom fi în permanență în contact direct.

- Sunt foarte bine informat și știu exact ce se întâmplă, inclusiv cu sistemul de justiție.

- Cred că românii pot fi mândri de sistemul lor de justiție. 

- Atacarea sistemului de justiție în mass-media poate crea în rândul populației impresia că ceva nu merge cu justiția. Respectarea rolului celuilalt, respect pentru Executiv, legislativ, sunt necesare pentru a crea o modalitate de lucru care se bazează pe cooperare.

- Sincer, mi-a plăcut ziua de astăzi, pentru că am avut discuții foarte intense.

Premierul mi-a spus că exista dorința de a ridica MCV înainte de preluarea președinției europene.

- I-am spus că nu e imposibil, dar e nevoie de respectarea condiționalităților.

- Data viitoare când aveți senzația că este ceva gresit, mai bine sunați-mă direct.

Despre lupta anticorupție

- Nu suntem satisfăcuți cu progresele facute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt incurajat de intâlnirile de azi, în Parlament și in Guvern există o dorință de a face progrese.

Despre solicitarea de revocare a șefei DNA și raportul lui Tudorel Toader

- Toți suntem oameni, uneori greșim, alteori nu. 

Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut, dar nu sunt un judecător, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmații corecte sau greșite, dar dacă sunt acuzații la adresa unui magistrat atunci trebuie că cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmații, nu e treaba unui politician, ține de separarea puterilor în stat, și așa se întâmplă în toată lumea.

- Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătățiri ale legilor. În ce privește MCV, ambiția noastră e să putem spune în 2019 că putem să oprim MCV, dar această ambiție nu se poate aplică dacă se finalizează ultimele recomandări restante din partea Comisiei. 2019 nu e un termen limita, e o ambiție a Comisiei.

- Am simțit azi că există o disponibilitate și ambiție pentru a se întâmplă acest lucru. Cred că e fezabil, nu e un termen limita, e o țintă. Suntem acum la finalul acestui maraton și știm că pe ultima bucată te gândești la metri pe care ii mai ai de parcurs și ești obosit și vrei să te oprești și te poți uita în urmă la succesul uriaș obținut.

- România a obținut aproape un miracol în ultimii 20 de ani. Ce ați obținut cu sistemul judiciar e extraordinar. Vrem să fie întărit, pentru că progresele să fie ireversibile. Suntem aproape acolo, hai să lucrăm împreună.

Despre întâlnirea cu Liviu Dragnea

- Noi ar trebui pur și simplu să respectăm separarea puterilor în stat și să discutăm despre altceva. Cum ar fi de exemplu să modernizați podurile, autostrăzile, asta v-ar ajuta foarte mult.

Despre ridicarea MCV-ului, din perspectiva modicărilor aduse la legile justiției

- Este momentul ca celelalte state să recunoască faptul că România este mai mult decât pregătită. România este pregătită pentru Schengen și ar trebui să i se permită să adere.

Despre o posibilă activare a art. 7, ca în cazul Poloniei

- Sincer, nu există nicio legătură între MCV și articolul 7. Vă rog nu faceți o confuzie între 2 state diferite. Lupta contra corupției nu poate fi deturnată. Nu are nimic de-a face cu articolul 7.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Întâlnire la nivel înalt. Iohannis i-a spus lui Timmermans că eficiența DNA este de ”necontestat”
Întâlnire la nivel înalt. Iohannis i-a spus lui Timmermans că eficiența DNA este de ”necontestat”

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, cu care a vorbit despre modificarea legilor justiției din România.

Mesaje dure de la Frans Timmermans pentru parlamentarii români:
Mesaje dure de la Frans Timmermans pentru parlamentarii români: "Nu mai faceți legi pentru voi”

Mesaje dure de la Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene către parlamentari: "Nu mai faceți legi pentru voi și nu mai creați o agenda paralelă modificând legile justiției".

Dragnea, nervos din cauza lui Timmermans: ”N-aș putea să fiu arestat pentru acest demers?”
Dragnea, nervos din cauza lui Timmermans: ”N-aș putea să fiu arestat pentru acest demers?”

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat iritat de întrebarea unui jurnalist referitoare la acțiunea de revocare din funcție a șefei DNA Codruța Kovesi.

Reacţia Comisiei Europene, după anunţul lui Tudorel Toader. Timmermans vine la Bucureşti
Reacţia Comisiei Europene, după anunţul lui Tudorel Toader. Timmermans vine la Bucureşti

Executivul european precizează că urmăreşte situaţia de la DNA.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).