Reacţia Comisiei Europene, după anunţul lui Tudorel Toader. Timmermans vine la Bucureşti

comisia europeana - getty

Executivul european precizează că urmăreşte situaţia de la DNA.

La cererea Ştirilor ProTV, un purtator de cuvânt al Comisiei Europene a transmis următorul comunicat:

 "Comisia urmărește cu atenţie și îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt elemente esenţiale ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele CE în declarația lor comună făcută chiar luna trecută. Comisia va urmări evoluția procedurilor declanşate în privinţa procurorului șef al DNA".

"În rapoartele MCV anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut nivelul de performanţă în pofida unor presiuni interne, a fost notat ca un semn de sustenabilitate. Comisiai a notat în raport şi că, în cazul în care presiunile vor afecta lupta împotriva corupţiei, Comisia ar putea să îşi revizuiască evaluarea."

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans,va întreprinde o vizită oficială în România în perioada 28 februarie – 1 martie 2018 – a anunțat joi seara Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Anunţul a fost făcut cu scurt timp înainte ca Tudorel Toader să ceară revocarea şefei DNA.

Citește și
protest
Manifestații în toată țara după anunțul lui Toader. "Tudorel, fă ceva, dă-ţi te rog demisia!"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Potrivit agendei comisarilor, publicată vineri de Comisia Europeană, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va afla joi, 1 martie, la Bucureşti. În această zi, va fi primit la Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis şi va avea întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă, cu liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu‎.

Frans Timmermans a luat poziţie în mai multe rânduri faţă de modificările la legile justiţiei din România, avertizând, împreună cu preşedintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenţei justiţiei.

”Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, arătau Juncker şi Timmermans într-o declaraţie din urmă cu o lună.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Prima reacție a Laurei Kovesi după anunțul lui Tudorel Toader: ”Voi răspunde tuturor afirmaţiilor ministrului”
Prima reacție a Laurei Kovesi după anunțul lui Tudorel Toader: ”Voi răspunde tuturor afirmaţiilor ministrului”

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizează că va urma procedura legală şi că va răspunde punct cu punct tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a propus revocarea ei din funcţie.

Manifestații în toată țara după anunțul lui Toader.
Manifestații în toată țara după anunțul lui Toader. "Tudorel, fă ceva, dă-ţi te rog demisia!"

Nemulţumiţi de decizia ministrului Justiţiei, sute de oameni s-au adunat joi seară în faţa Guvernului pentru a o susţine pe Laura Codruţa Kovesi.

Presa internațională, după anunțul lui Toader: ”Guvernul român vrea capul şefei DNA”
Presa internațională, după anunțul lui Toader: ”Guvernul român vrea capul şefei DNA”

Presa internaţională scrie despre anunţul ministrului român al Justiţiei Tudorel Toader care doreşte demiterea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi protestele de stradă pe care le-a declanşat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.