Mesaje dure de la Frans Timmermans pentru parlamentarii români: "Nu mai faceți legi pentru voi”
Mesaje dure de la Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene către parlamentari: "Nu mai faceți legi pentru voi și nu mai creați o agenda paralelă modificând legile justiției".
Știrea este în curs de actualizare!
Au fost doar două dintre mesajele pe care liderul european le-a transmis aleșilor din comisia care a modificat legislația în domeniul juridic.
Timmermans s-a întâlnit cu șefii celor două Camere, cu președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncila.
De la 15.45, Timmermans va susţine o conferinţă de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, care va fi transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.
La prima oră, prim-vicepreședintele Comisiei Europene s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, iar șeful SPD a spus că a fost o întâlnire foarte bună, fără să dea detalii despre ce a discutat cu Frans Timmermans.
Oficialul european a mers după aceea la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după care s-a văzut cu parlamentarii din comisia specială, care au redactat modificările la legile justiției.
În cursul acestor întâlniri, potrivit unor surse politice, Timmermans a folosit o metaforă pe care o folosește des în declarațiile sale, a spus că ”România s-a comportat ca un maratonist”, după ce a făcut progrese în domeniul justiției și al combaterii corupției, doar că, acum, când se apropie de linia de sosire, pare că vrea să se întoarcă.
Timmermans a spus acest lucru făcând referire la toate modificările suferite de legile justiției, deoarece se pare că între Parlament și justiție este un război. Așa s-a exprimat oficialul european, făcând aluzie la toate declarațiile pe care politicienii le fac și încercă să influențeze schimbarea sistemului juridic - a mai spus oficialul european.
Se pare că parlamentarii au o agendă paralelă, le-a mai spus Timmermans celor din comisia parlamentară, pentru că nu sunt atenți la nevoile oamenilor și vor să modifice aceste legi ale justiției, făcând cumva referire și la protestele care au avut loc în România, în ultima perioadă.
În ceea ce privește reacția politicienilor români, aceștia nu văd toate aceste declarații ca fiind foarte critice. Eu au spus că toate modificările pe care le-au făcut în Parlament au fost conforme cu deciziile Curții Constituționale, ba mai mult, că s-au consultat și cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și cu înalți oficiali europeni, specialiști în drept, atunci când au făcut aceste modificări.
Cronologia evenimentelor:
ora 11.00 Discuții între Frans Timmermans și Călin Popescu Tăriceanu
Într-un comunicat de presă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizează că întâlnirea a avut loc la solicitarea înaltului oficial UE, aflat în vizită de lucru la București.
Liderul coaliției de guvernare afirmă că i-a transmis lui Timmermans că ”Parlamentul României acordă o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”.
”În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, Președintele Senatului a menționat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Cu privire la respectarea de către România a valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept, dl Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că Parlamentul României acordă o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor. În acest sens, a precizat că, în baza legitimității date de votul alegătorilor, se urmărește ca instituțiilor garantate prin Constituție și legi să li se asigure o funcționare democratică, în afara oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence.” - se arată în comunicat.
Recent, oficialul european a spus că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Nici tema mecanismului de verificare și cooperare (MCV) nu a fost uitată de președintele Senatului, la întâlnirea cu președintele Comisiei Europene.
”Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective.
A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale, situație confirmată și de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în BG și RO realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie a.c..” - se mai arată în comunicatul de presă al Senatului.
Scandalul DNA, în atenția oficialilor europeni
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru mai buna legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a precizat că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
''Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef al DNA - n.r.) şi cu ministrul Justiţiei şi le voi asculta argumentele'', a declarat prim-vicepreşedintele CE pentru caleaeuropeana.ro, marţi, la Bruxelles.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-a arătat mirat de faptul că ar trebui să dea vreo explicaţie referitoare la revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA la întâlnirea pe care o va avea joi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, argumentând că Parlamentul nu are de ce să dea explicaţii.
"Să dau eu explicaţii? Dar nu aş putea să fiu arestat pentru orice demers? Da de ce să dau explicaţii?", a răspuns Dragnea, miercuri, la Parlament, întrebat dacă va da explicaţii, în întâlnirea de joi, cu privire la cererea de revocare a şefei DNA.
Potrivit lui Dragnea, oficialii europeni "nu pot aştepta de la Parlament" explicaţii pe astfel de teme.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Comisia Europeana, justitie, Liviu Dragnea, Kovesi, Frans Timmermans,
Dată publicare:
01-03-2018 08:00