Mesajul lui Klaus Iohannis, dupa vizitele in R. Moldova si Germania: Rolul Romaniei e de a fi un reper de stabilitate in zona

Dată publicare: 28-02-2015 16:48
Dată actualizare: 03-03-2015 06:58


Klaus Iohannis

Klaus Iohannis spune, intr-o postare pe Facebook, ca "rolul Romaniei este de a fi un reper de stabilitate in zona si de gandire politica inteleapta in contextul tensiunilor si al pericolului de la granita de est a UE".

Seful statului mentioneaza in textul postat pe reteaua de socializare ca recentele vizite in Republica Moldova si Germania i-au oferit, din doua perspective diferite, ”o imagine mai nuantata asupra situatiei geopolitice actuale".

"Rolul Romaniei este de a fi un reper de stabilitate in zona si de gandire politica inteleapta in contextul tensiunilor si al pericolului de la granita de est a Uniunii Europene", noteaza Klaus Iohannis.

Presedintele mentioneaza ca, la Chisinau, a vorbit despre drumul european pe care il are de parcurs Republica Moldova, iar la Berlin, despre drumul pe care il are de parcurs Uniunea Europeana catre tari expuse instabilitatii precum Republica Moldova.

"Numai din aceasta intalnire a Estului cu Vestul pot sa apara solutii de pace si sperante de prosperitate. Este o tema de reflectie politica pe care o voi adanci cu prilejul vizitei mele la Kiev", mai spune Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a facut, marti si miercuri, prima vizita oficiala in Republica Moldova, intr-un context destul de tensionat la Chisinau, unde, in pofida formarii unui nou guvern, tensiunile intre principalele formatiuni politice mocnesc, iar fostul premier Iurie Leanca doreste sa isi faca propriul partid.

Pe langa intalnirile cu presedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici si cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit si cu liderii partidelor pro-europene: Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) si Mihai Ghimpu (PL).

Joi, Iohannis a fost in vizita oficiala in Germania, unde s-a intilnit cu omologul sau german, Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel, cu presedintele Bundestagului, Norbert Lammert, cu conducerea Forumului Germano-Roman, precum si cu romani care traiesc in Germania.

In 17 martie, presedintele Iohannis urmeaza sa faca o vizita in Ucraina.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO