Klaus Iohannis, la bilantul DNA pe 2014: "Romania anului 2015 nu mai este Romania din 2005. DNA merge cu motoarele turate"
Anul 2014 a doborat toate recordurile in materie penala pentru institutia cu cea mai mare expunere publica din Romania la ora actuala, Directia Nationala Anticoruptie.
Peste 9 mii de dosare solutionate si peste 300 de milioane de euro indisponibilizati de procurori, apar in bilantul DNA. A fost anul cu cei mai multi demnitari de rang inalt pusi sub acuzare, dar si de magistrati suspectati de coruptie.
Procurorii anticoruptie au intocmit dosare penale pe numele a 9 parlamentari si 12 ministri si fosti ministri si, spune procurorul sef al DNA, au reusit sa impiedice fraudarea bugetului de stat cu alte zeci de milioane de euro.
Anul trecut, DNA a trimis in judecata peste 1.100 de inculpati pentru frauda si coruptie in domeniul achizitiilor publice, cu bani din fonduri nationale si europene. In toate aceste dosare, procurorii au dispus sechestru asigurator, pentru a recupera prejudiciul.
Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA: "Hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in anul 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste medicilor din Romania intr-un an."
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Situatia din prezent, in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10%, este, pur si simplu, inacceptabila. De aceea, trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema."
Victor Ponta, premierul Romaniei: "E o cifra intr-adevar impresionanta, care ar putea acoperi o parte din salariile medicilor. Dar vreau sa stiti ca bugetul de stat are de recuperat de la firmele din insolventa nu 300 de milioane, ci 10 miliarde de euro, care ar acoperi toate salariile. "
La finalul bilantului DNA, premierul a fost asteptat de mai mullti revolutionari, care i-au cerut o audienta.
Sinteza declaratiilor:
ORA 12.45 Premierul Victor Ponta a declarat ca invidiaza aceasta institutie pentru rezultatele din 2014 si pentru independenta. "Ca fost procuror si cetatean al Romaniei, nu pot decat sa va felicit si sa va invidiez pentru independenta si rezultatele pe care le-ati avut in 2014".
Premierul a asigurat conducerea DNA ca buna colaborare a Executivului cu institutiile din sistemul de justitie, cu Consiliul Superior al Magistraturii, inalta Curte de Casatie si Justitie sau Ministerul Public, va continua in anii urmatori. Ponta a precizat ca orice fel de modificare a legislatiei propusa de Guvern este adoptata doar dupa discutarea cu CSM, Ministerul Public sau ICCJ, in functie de domeniul reglementat.
"Si atunci cand a fost nevoie de interventii de urgenta, prin ordonanta de urgenta a Guvernului, acestea au fost propuse de catre institutiile care reprezinta justitia. A fost bine ca le-am adoptat, chiar daca dupa aceea suntem criticati ca dam ordonante de urgenta, dar exista ordonante bune pe care le-am dat la propunerea dumneavostra", a declarat Victor Ponta.
ORA 12:28 "Romania anului 2015 nu mai este Romania anului 2005, cand a fost instituit PNA, precursorul DNA. In acesti zece ani am fost cu totii martorii unei importante schimbari. Nu doar institutiile s-au schimbat, ci si mentalitatea oamenilor. A disparut sentimentul neputintei si acceptarea tacita a coruptiei.DNA isi face eficient datoria in lupta impotriva coruptiei. Datele arata ca DNA a functionat cu motoarele turate in 2014. Va incurajez sa mergeti mai departe. Parlamentul nu trebuie sa se opuna anchetelor si nu trebuie sa mai existe presiuni din partea politicului.
Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala. Reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul. Procentul de acum, de 10%, este inacceptabil. Solicit sa fie luata in serios aceasta problema", a spus Iohannis, la bilantul DNA.
"Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului."
ORA 11.40 Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie in 2014 a fost supuse unor atacuri continue din partea oamenilor politici si mass-media, a declarat prim-adjunctul procurorului sef al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), Bogdan Licu.
"2014 a fost un an in care activitatea dumneavostra a fost supusa in continuare unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici si atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor institutii media. Ati reusit insa sa pastrati acelasi ritm de lucru si acelasi nivel profesionist al anchetelor, dovedind ca ati inteles pe deplin unul dintre principiile dupa care trebuie sa se ghideze activitatea unui procuror: solutia data in sala de judecata de catre un judecator este singura care valideaza, care recunoaste calitatea muncii procurorului", a spus Bogdan Licu, in prezentarea mesajului transmis de procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, care nu a putut fi prezent la bilantul DNA.Bogdan Licu a adaugat ca, din cauza competentei legale pe care o are DNA in efectuarea investigatiilor penale, atentia publica a fost focalizata asupra procurorilor anticoruptie mai mult decat asupra oricarei alte structuri de parchet. "In acest context, in cazul structurii dumneavoastra, lasarea in nelucrarea a unor cauze poate naste, mai mult decat in cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat in spatiul public. Procurorul general s-a bucurat insa sa constate, parcurgand prezentul raportul de activitate, o evidenta imbunatatire a acestui indicator fata de situatia din anul 2013", a mai spus Bogdan Licu.
"Va bucurati de o cota mare de incredere in randul opiniei publice, obtinuta in primul rand prin munca dumneavoastra. Rezultatele foarte bune ale activitatii dumneavoastra se bucura de o mediatizare pe masura din partea institutiilor de presa, lupta impotriva marii coruptii fiind o tema de real si justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public va adreseaza invitatia - dumneavoastra, dar si celorlalte unitati de parchet - de a gasi impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii solutiile de comunicare cele mai adecvate, care sa nu mai alimenteze speculatiile potrivit carora organele de urmarire penala ar fi cele care transmit presei acte de urmarire penala care au caracter nepublic si care pot afecta prezumtia de nevinovatie. In acelasi context, cred ca trebuie acordata o atentie sporita aspectelor retinute de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in mai multe hotarari, drept temeiuri de incalcare a unor drepturi fundamentale", a conchis Licu.
ORA 11.30 Potrivit Codrutei Kovesi, cei 86 de procurori DNA care au desfasurat activitati de urmarire penala au investigat peste 9.100 de cauze. Ea a spus ca, in medie, un procuror a facut investigatii in aproape 105 dosare penale. Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a mai spus ca in anul 2014 au fost 317 rechizitorii intocmite de procurorii anticoruptie, iar peste 1.100 de inculpati au fost trimisi in judecata.
Kovesi a mai aratat ca ponderea infractiunilor investigate a fost reprezentata de fraude privind procedurile de achizitii publice, fiind peste 700 de cauze cu acest obiect.
ORA 11.15 Codruta Kovesi sustine ca schema de personal a DNA ar trebuie majorata cu 50 de procurori, precizand ca a formulat o propunere in acest sens. "Consideram prioritara identificarea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare ce revin procurorilor si solutionarea, in primul rand, a cauzelor importante pentru societate. Din perspectiva noastra, o prima directie de rezolvare este cresterea numarului de procurori, si am formulat deja o propunere de majorare a schemei de procurori cu inca 50 de posturi", a spus Kovesi.
Procurorul sef al DNA a precizat ca a inaintat o copie a acestei solicitari celor prezenti la bilant, respectiv presedintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta, ministrulului Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose. "Orice analiza trebuie sa se raporteze la specificul dosarelor pe care le instrumentam. Complexitatea dosarelor DNA presupune situatii in care un procuror nu poate instrumenta intru-un mod eficient mai multe dosare in acelasi timp. Si am sa va dau doar exemplul dosarului referitor la achizitia de licente pentru calculatoare sau dosarele privind retrocedari ilegale, exemplele in acest sens putand fi multiple", a adaugat Kovesi.
Seful DNA a adaugat ca, in 2014, cei 86 de procurori care au desfasurat activitati de urmarire penala au avut de solutionat peste 9.100 de dosare, "cel mai mare numar de dosare de la infiintarea DNA". "In medie, un procuror a efectuat urmarire penala in aproape 105 cauze, un volum impresionant avand in vedere complexitatea dosarelor care intra in competenta Directiei", a subliniat Kovesi.
ORA 11.00 Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati, DNA cerand Parlamentului incuviintarea arestarii a noua parlamentari si a 12 actuali si fosti ministri.
Codruta Kovesi a mai spus ca, anul trecut, Directia Nationala Anticoruptie a cerut Parlamentului incuviintarea inceperii urmariii penale si arestarii pentru noua parlamentari si pentru 12 actuali si fosti ministri. ”Este cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de DNA. Investigarea faptelor de coruptie la nivel inalt va continua”, a spus Kovesi.
Klaus Iohannis la bilantul DNA
Luni, presedintele Klaus Iohannis a anuntat pe Facebook ca participa la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie. ”Treptat, Romania devine model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Am constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucuresti a presedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev”, a scris Klaus Iohannis, luni, pe Facebook.
Seful statului spune ca va sublinia din nou "ca trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai”.
”Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei”, mai afirma Iohannis.
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, va prezenta bilantul institutiei. La ultimul bilant DNA, cel pe 2013, procurorii au reusit sa solutioneze peste 8.000 de dosare si au reusit sa trimita in judecata peste 1.000 de inculpati. Cele mai multe fapte au fost de coruptie, urmate de fapte de inselaciune, pe 2013.
Sursa: Mediafax
Etichete: klaus iohannis, dna, Parlament, SRI, bilant, Florian Coldea,
Dată publicare:
24-02-2015 09:20