Klaus Iohannis, intampinat cu urale de studentii din Chisinau: "Vrem unire!" si "Bine ati venit acasa!" Ce le-a promis

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis si-a incheiat prima vizita oficiala la Chisinau.Seful statului s-a intalnit cu liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova si a vizitat Universitatea de stat din Moldova.
 

Iohannis a fost aclamat  de un grup de tineri la Universitatea de Stat din Moldova. In momentul in care a iesit din cladire, un grup de tineri a scandat: “Unire!” Presedintele  le-a facut cu mana, apoi s-a apropiat de tineri si i-a salutat.

Iohannis: Moldova are o mare sansa, pe care noi n-am avut-o; Aceasta sansa se numeste Romania

Presedintele Klaus Iohannis le-a vorbit, miercuri, studentilor Universitatii de Stat din Moldova, despre cooperarea dintre cele doua state, care dovedeste cat de important este sa ai ”un bun avocat” in parcursul european, aratand ca ”Moldova are o mare sansa, si acea sansa se numeste Romania”. Presedintele a afirmat in discursul sau ca, fata de vizita precedenta facuta la Chisinau, acum se afla aici in calitate de presedinte al Romaniei, motiv pentru care ”emotiile sale sunt si mai puternice”.

”Prezenta mea in fata dumneavoastra este nu doar un motiv de bucurie, ci si un prilej de a vorbi despre lucruri fata de care simtim la fel: despre valorile noastre comune si despre provocarile momentului, dar si despre oportunitatile pe care acest spatiu de pe continentul european si aceste timpuri le ofera. Vreau sa ma refer la doua valori fundamentale care guverneaza relatia dintre noi: solidaritatea si identitatea. Si rezum aceste doua notiuni, interdependente in cazul nostru, prin proiectul european asumat de Republica Moldova in relatie cu Romania”, a spus seful statului.

Citește și
Europa vazuta din spatiu
Previziunile Stratfor pentru urmatorii 10 ani. Rusia se va rupe, Romania poate deveni o putere regionala
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Potrivit lui Iohannis, cooperarea dintre cele doua state dovedeste cat de important este sa ai ”un bun avocat” in acest parcurs. ”Moldova are o mare sansa, pe care noi n-am avut-o la momentul aderarii. Aceasta sansa se numeste Romania, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astazi cel mai redutabil sustinator al Republicii Moldova in procesul de integrare.

 

Klaus Iohannis le-a transmis studentilor de la Universitatea de Stat din Moldova ca este dascal de profesie si stie ca rolul unui dascal nu este doar de a impartasi cunostinte, ci ”are o misiune mult mai grea, aceea de a transmite valori si de a construi astfel caractere”.

”In plus, rolul dumneavoastra pentru apararea si pastrarea limbii romane este unul fundamental, lucru pentru care va sunt recunoscator si va indemn sa mergeti mai departe. Provin dintr-o generatie care a avut nefericirea sa cunoasca viata sub un regim absurd si criminal, care a incercat sa stearga valorile fundamentale ale comunitatilor. Pe ambele maluri ale Prutului traim cu cicatricele acestui trecut. De aceea imi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propasirea limbii romane”, a afirmat seful statului

Presedintele Romaniei a tinut sa transmita ”salutul cetatenilor romani, care, prin deciziile luate in decursul ultimilor ani, au aratat ca sprijina cu toata hotararea parcursul european al Republicii Moldova”. ”Pentru noi, drumul dumneavoastra catre Europa unita reprezinta o prioritate nationala. Avem, in acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Presedintie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chisinau. Subliniez angajamentul meu ferm in calitate de Presedinte al Romaniei de a sustine aceste demersuri, in baza prerogativelor functiei pe care o detin”, a afirmat presedintele Iohannis in discursul sau.

Presedintele a tinut sa sublinieze si ”importanta efortului Chisinaului de a continua parcursul european”, transmitandu-le studentilor ca vor deveni, in urmatorii ani, vocea locuitorilor Republicii Moldova, fie ca vorbim despre politicieni, functionari ai statului, jurnalisti, cercetatori, activisti civici, reprezentanti ai mediului de afaceri”.

”In aceasta calitate, veti avea responsabilitatea decisiva de a conduce Republica Moldova in marea familie europeana. Astfel, elitele moldovenesti au marea sansa de a contribui la asezarea Republicii Moldova acolo unde ii este locul, in Uniunea Europeana, alaturi de Romania”, le-a spus Iohannis studentilor de la Universitatea de Stat.
Potrivit lui Iohannis, ”constructia unui viitor durabil nu poate fi insusita doar de catre cetatenii Republicii Moldova, ci trebuie asumata cu hotarare de Guvernul de la Chisinau, oricare ar fi acesta”.

”Una dintre marile provocari ale anilor urmatori este sa duceti la indeplinire reformele democratice incepute in tara dumneavoastra. Nu exista alta cale spre prosperitate si securitate decat a continua acest efort sustinut. Din nou, solidaritatea romaneasca se va manifesta prin impartasirea experientei pe care Romania a dobandit-o”, a precizat Klaus Iohannis.

Seful statului a mai mentionat ca in ultimii ani, Republica Moldova a facut eforturi importante pentru apropierea de Uniunea Europeana.”Republica Moldova a reusit sa fructifice din plin statutul de membru al Parteneriatului Estic, obtinand anularea vizelor pentru cetatenii moldoveni si semnarea, alaturi de Ucraina si Georgia, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor. Acestia sunt pasi hotarati in vederea integrarii, dar nu si suficienti. De aceea eforturile trebuie sa continue”, a afirmat Iohannis.

”Traim vremuri tulburi, chiar la granitele noastre, o perspectiva care complica si mai mult stradaniile Republicii Moldova. Cred ca, in actualul context regional marcat de instabilitate, este de datoria Romaniei sa contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezuma doar la cel institutional. Este vorba despre o adancire a cooperarii pe toate planurile, a relatiilor economice, a dialogului cultural si politic nu doar la nivel de stat, ci si intre comunitatile locale. De asemenea, trebuie sa sprijinim proiectele care conduc la cresterea independentei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat sa devina independent pana la capat”, a mai declarat Klaus Iohannis.

 

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu liderii partidelor pro-europene de la Chisinau

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, miercuri, in cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectueaza in Republica Moldova, cu liderii partidelor pro-europene, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) si Mihai Ghimpu (PL). Discutiile au vizat parcursul european al Moldovei si reforma justitiei. Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a precizat ca discutiile cu presedintele Iohannis au vizat situatia din R. Moldova, relatiile bilaterale si procesul de integrare europeana a R. Moldova.

"A fost o discutie sincera, o discutie prin care domnul presedinte a demonstrat nu doar ca stie sa vorbeasca despre R. Moldova, dar stie exact ce se intampla si mai mult decat atat stie ce urmeaza sa faca pentru ca ajutorul pentru noi sa fie pentru noi cu foarte multe rezultate", a spus Filat.

Referitor la lipsa liberalilor de la guvernare in R. Moldova, liderul PLDM a aratat ca nu s-a discutat nimic despre un anumit partid politic, ci despre procesele care tin de activitatea statului. "Este important ca avem un guvern investit. Este adevarat ca acest guvern urmeaza sa aiba sprijinul politic necesar ca programul de guvernare sa fie implementat si aici nu este vorba doar de sprijinul politic intern, este vorba de sprijinul politic extern. Sa nu uitam R. Moldova (...) este in regiunea in care avem o situatie de instabilitate, intr-o regiune in care are loc un razboi, regiune macinata de o criza economica de proportii, ma refer la criza economica din F. Rusa care au impact direct asupra situatiei din R. Moldova. Trebuie sa recunoastem ca de unii singuri nu vom reusi sa facem fata. Avem nevoie de prieteni, avem nevoie ca acesti prieteni sa fie impreuna cu noi", a afirmat Filat.

Liderul PLDM a punctat ca in discutiile purtate, presedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul Romaniei pentru parcursul european al R. Moldova. "Din cate il cunosc eu pe dumnealui, el tot ce spune face, sunt altii care vorbesc mai mult si fac mai putin, dar dansul ceea ce spune face si face bine", a declarat Vlad Filat.

El a indicat ca presedintele Iohannis au vizat in discursul sau si reforma justitiei. "Reforma justitiei presupune o lupta eficienta, nu declarativa cu coruptia. in acest sens, Romania in ultima perioada de timp, este un exemplu viu ca se poate si eu sunt sigur ca si noi vom reusi sa avem aceasta lupta cu coruptia, una eficienta, nu una declarativa, atunci cand vom avea vointa populara si vointa politic", a declarat Filat.

Presedintele PLDM a aratat ca odata ce programul de guvernare va trece la faza de implementare, iar Acordul de implementare va fi realizat R. Moldova va avea rezultate si in lupta anticoruptie, afirmand ca exista vointa politica in acest sens.

La randul sau, presedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a apreciat ca discutiile cu presedintele Romaniei au fost "foarte bune, constructive, care inspira mare incredere intr-o dezvoltare pozitiva a relatiilor bilaterale moldo-romane". "Am pus in evidenta si am subliniat sprijinul de care R. Moldova va beneficia in continuare pentru continuarea parcursului european. Am exprimat o pozitie comuna a intereselor atat din partea Romaniei, cat si a R. Moldova pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, a dialogului politic, a relatiilor economice, investitiilor in economia R. Moldova. Cred ca toate subiectele pe care le-am discutat se vor realiza fiindca am simtit un atasament pentru o asemenea linie de colaborare din partea presedintelui Romaniei", a adaugat el.

Liderul PDM a aratat ca presedintele Iohannis a exprimat in cardrul discutiilor suportul de care R. Moldova va putea sa beneficieze in toate reformele. Cu privire la o posibila cooptare a liberalilor la guvernare, Lupu a subliniat ca in discutiile cu Iohannis "nu a simtit nicio tentativa de ingerinta in afacerile interne" ale R. Moldova din partea presedintelui roman. "O atitudine foarte respectuoasa si un dialog foarte bun in stil european", a completat liderul.

El a afirmat ca lupta anticoruptie este o "norma absolut fireasca" care vizeaza orice stat democratic.

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a aratat ca discutiile au vizat situatia din R. Moldova. "Am discutat despre viata din R. Moldova, ce avem ce nu avem, ce ne asteapta, incotro dorim sa mergem. O discutie constructiva buna", a spus Ghimpu. El a fost intrebat daca presedintele Iohannis si-a exprimat regretul ca liberalii nu se afla la putere in R. Moldova, raspunzand negativ. "A zis ca important este ca sa facem impreuna toti ca sa mentinem cursul european", a declarat liderul PL.

De asemenea, el a fost intrebat ce mesaj a transmis Iohannis referitor la participarea la guvernare. "Daca o sa vina ziua sa vorbim despre unire atunci da, acum strict intern noi. A zis ca suntem partide politice si trebuie sa gasim consensul, intelegerea asa incat sa continuam cursul european. E cel mai important, a spus dumnealui, si cred ca asa este", a declarat liderul liberalilor moldoveni.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
David Cameron:
David Cameron: "Occidentul trebuie sa impiedice Rusia sa destabilizeze Republica Moldova". Avertismentul transmis lui Putin

Alianta Nord-Atlantica si UE trebuie sa mentina sanctiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel exista riscul destabilizarii Republicii Moldova si tarilor baltice, afirma premierul britanic David Cameron.

Previziunile Stratfor pentru urmatorii 10 ani. Rusia se va rupe, Romania poate deveni o putere regionala
Previziunile Stratfor pentru urmatorii 10 ani. Rusia se va rupe, Romania poate deveni o putere regionala

Vom avea o noua Unire in urmatorul deceniu? Asta ne promite unul dintre cele mai apreciate si influente institute de analiza strategica din Statele Unite, in contextul actualei crize ucrainene

Prima vizita oficiala in R. Moldova a lui Iohannis.
Prima vizita oficiala in R. Moldova a lui Iohannis. "Romania va fi principalul aliat al Chisinaului pentru aderarea la UE"

Presedintele Nicolae Timofti i-a multumit omologului Klaus Iohannis pentru tot ce face Romania pentru Republica Moldova, subliniind ca mizeaza in continuare pe experienta pretioasa a Bucurestiului in calitate de membru UE.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.