Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei”
Medicul Tudor Ciuhodaru, care este și europarlamentar PSD, afirmă că soluția pentru ca România să depășească această nouă criză sanitară provocată de creșterea valului de infectări cu Covid-19 este aplicarea unui Program de Testare Extinsă Gratuită.
În opinia sa, o testare extinsă gratuită, dublată de izolarea ”voluntară” a pacienților ar duce la ”întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice”.
Ciuhodaru susține că strategia actuală a Guvernului este ”eșuată” și că ”în continuare testăm puțin și prost”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.” - spune europarlamentarul PSD, medic de profesie, la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași.
El subliniază faptul că cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției și că toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: ”testare + izolare”.
”Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS. Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).” - mai spune doctorul Ciuhodaru.
Mesajul complet al medicului Tudor Ciuhodaru:
”Propun un Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii.
O testare extinsă (gratuită!!!) dublată de izolare(voluntară!) ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice.
Se aude, domnule ministru? Strategia actuală este eșuată! E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Eu zic că se poate.
Motivațiile acestui demers sunt clare:
1. Evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală e greșită.
2. În continuare testăm puțin și prost. Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.
3. Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.
4. Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.
5. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare
Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste!
Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.
Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).
Rețineți:
1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți –acel plan B pe care tot îl propun de vreo 3 luni și nu aude nimeni- de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele serologice) înca nu se aplică.
2. Mai puțin de 1% din populație a beneficiat de testare (pe unde sunt cele 2 milioane de teste de la UNIFARM?).
3. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).
4. Cât timp refuză planul B –testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate).”
Sursa: C.M.
Etichete: romania, coronavirus, virus, tudor ciuhodaru,
Dată publicare:
25-07-2020 12:44