Medicul militar care spunea că e "război" în spitalul din Suceava, infectat şi el. "Se moare în continuare"
314 decese în România, provocate de Covid-19, 6.300 de oameni infectați cu noul virus și 310 cazuri nou confirmate. 204 persoane sunt la terapie intensivă. Acesta este bilanțul cel mai recent, anunțat de autoritățile noastre.
Printre cei răpuși de boală se numără o asistentă de 58 de ani din Brașov. Ministrul Sănătății spune că, în multe spitale, epidemia a fost tratată superficial, iar efectele încep acum să se vadă. Numărul cadrelor medicale pozitive, aflate în izolare sau spitalizate, se apropie de 900.
Alexandru Mărginean, medic anestezist: ”Medicii de aici, din Suceava, nu știu când se termină. Eu am venit, încerc să fac tot ce pot, încerc să-i ajut, dar știu că peste un număr de zile, peste un număr de kilometri, mă voi opri. Și voi pleca. Ei nu știu. Ei au 40 de ture”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Asta spunea acum câteva zile căpitanul Alexandru Mărginean, medic militar, specialist ATI, trimis să își ajute colegii civili la Spitalul Județean Suceava, preluat de Armată. Copleșit de situația dramatică din saloane, doctorul a relatat trăirile lui într-o postare emoționantă, pe Facebook.
Medic militar, infectat cu Covid-19
Alexandru Mărginean: ”Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturațiile lor sunt 55-60% apoi mă uit mai sus…spre Dumnezeu și dintr-o dată mi-a fost dat să înțeleg. Aici e RĂZBOI! Unul lângă altul, conectați la un fel de oxigen ce nu pare suficient niciodată. Unii pe spate, alții pe burtă. Pe unele fețe - resemnare, pe altele – disperare”.
Azi-noapte a fost transferat la Cluj Napoca, el însuși infectat cu COVID 19. Starea lui este bună, spun colegii. Odată cu medicul anestezist, a fost mutată și o asistentă infectata din Suceava, dar la spitalul din Capitală. Din păcate, în stare gravă.
Daniel Derioiu, manager spital: ”Am introdus modul obligatoriu de a purta ținută de protecție. Iar faptul că se moare în continuare pentru a asigura o activitate protejată a personalului… Iar faptul că se moare în continuare... nu cred că cineva și-a închipuit că dacă aducem niște medici în uniformă militară aici sau cu educație militară nu va mai muri nimic!”.
Lipsa unei protecții eficiente, odată cu primele cazuri Covid internate, a fost, se pare, începutul sfârșitului și pentru o asistentă de 58 de ani din Brașov, care s-a stins ieri.
Fusese transferată în București, dar colegii ei nu au putut să o salveze. După 5 zile de tratament, a murit.
Este al treilea cadru medical răpus de infecția cu noul virus, după un ambulanțier din Suceava și o asistentă medicală din Constanța.
Virusul face ravagii și în Vrancea
Între timp, în Focșani, 35 de medici și asistente au fost testați pozitiv, după ce virusul, care se răspândește rapid în comunitate, a contaminat deja și angajați din poliție, jandarmerie și ISU.
Ministerul Sănătății se pregătește să predea Armatei și Spitalul din Focșani.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Am ajuns să avem la spitalul județean inclusiv managerul confirmat, manager care s-a autoizolat la un hotel. Nu este normal, el fiind un pacient confirmat pozitiv trebuia să fie într-o unitate medicală. Mergem mâine la Focșani să punem o echipă managerială de medici militari care să poată gestiona acest moment”.
La Sfântu Gheorghe, 20 de medici și asistente de la secția de terapie intensivă a spitalului, dintr-un total de 38, au fost și ei depistați pozitivi.
Unii au rămas internați în spital, alții sunt în izolare acasă.
Așa arată acum harta contaminării cadrelor medicale din tara noastră.
Cifrele se schimbă însă extrem de dinamic, sunt sute de teste în lucru pentru medici și asistente care au intrat în contact cu colegi suspecți sau deja confirmați.
Medicii militari își învățau colegii cum să se îmbrace
Cum s-a ajuns aici? Ministrul Sănătății spune clar: fie că primele cazuri apărute, așa cum apar în prezent în aceste județe, au fost tratate superficial, fie conducerea a fost defectuoasă, fie echipamentele de protecție au lipsit.
Și atunci s-a ajuns aici, la nivel de focar, ca în Arad, Timiș, Hunedoara, Vrancea, Neamț.
Cât despre Suceava, polul dramatic al infectării medicilor, să nu uităm că au lipsit procedurile. A fost nevoie ca medicii militari să își învețe școlărește colegii, în scurtea spitalului, cum să își îmbrace corect echipamentul.
Chiar și respectând tot protocolul, cel mai perfid inamic al ultimului secol tot a scos din gardă un medic militar.