Medicii isi cresc veniturile, insa fara bani in plic. Ce spune noul proiect de lege despre "onorariile" acordate doctorilor
Medicii nu vor mai primi atentii, ci doar onorarii. Si numai atunci cand bolnavul cere sa fie ingrijit de un anumit doctor, dupa orele de program ale acestuia din spital.
Precizarile vin de la Ministrul Sanatatii, care spune ca toti banii primiti de doctori de la pacienti vor fi declarati la fisc. Masurile fac parte dintr-un proiect de lege care a primit avizul Senatului si va intra in dezbaterea deputatilor in luna septembrie.
Pentru prima data in sistemul sanitar de stat ar putea aparea notiunea de pacient privat. Adica bolnavul care vrea sa fie tratat de un anumit medic si pentru care ar fi dispus sa plateasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: “Ideea nu e de a regla sau reglementa spaga, nu vrem sa mai vorim de asa ceva, vorbim de reguli clare fiscalizate si vorbim de onorarii, nu e vb de a legaliza o infractiune sau ceva de genul asta. Cei care fac lucruri contra legii vor plati in continuare.”
Aceste servicii in regim privat acordate in spitalul de stat se fac dupa cele 8 ore de program ale doctorului, cu o programare prealabila. Iar cei vizati de onorarii sunt profesorii, care sunt cautati de pacienti. Cei care nu au pretentia unui doctor anume vor fi tratati gratuit de cei care sunt de serviciu in spital.
Acordarea de servicii contra cost se face pe baza de factura si includ sume pentru medic dar si pentru echipa medicala care se ocupa de pacient. In plus, sunt acoperite si cheltuilelie cu materialele sanitare si echipamente.
Deocamdata nimeni nu stie insa cum se va stabili onorariul: in functie de experienta medicului, de consultatie sau de interventie. Sunt mai multe variante care ar trebui reglementate.
Gheorghe Borcean, Colegiul Medicilor romani: “Va trebui sa se faca un tarif, atat se plateste pentru aia, atat se poate cere pentru aia, altfel se deschide o piata, o usa pentru care nu mai ai control. Legiuitorul trebuie sa intrebe si asociatiile de pacienti, cat sunt dispusi oameni, ce doresc.”
Medicii percep onorarii si in spitalele din vest. In 2006, fostul presedinte Traian Basescu s-a operat la spitalul Akh din Viena de hernie de disc. Dupa ce s-a refacut, a anuntat ca interventia a costat aproape 22 de mii de euro, din care 9500 au revenit echipei medicale.
Onorariile doctorilor se vor stabili prin norme de catre Ministerul Sanatatii. Acum 2 ani cand s-a initiat proiectul se vorbea despre 1500 de lei pentru internare si 150 de lei pentru o consultatie la medicul ales de catre bolnav. Cert este ca in septembrie va fi dezbatere publica pentru stabilirea acestor tarife.