Medicii militari romani si americani, in cel mai mare exercitiu NATO. Mesajul transmis de medicul sef al Armatei Americane
Militarii romani si americani au pus in aplicare cel mai important principiu din armata: niciodata sa nu iti lasi in urma camarazii de arme.
Dupa asaltul Dunarii si simularea razboiului, a venit randul medicilor din cele doua tari membre NATO, si nu numai, sa arate cat de bine si de repede se pot mobiliza pentru a trata un numar uriasi de raniti.
Dupa ce fortele coalitiei s-au infruntat cu inamicul in cadrul exercitiului Saber Guardian, intr-un scenariu in care o armata ostila incearca sa invadeze zona sudica a Romaniei, a urmat operatiunea de salvare a militarilor raniti in lupta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei spitale mobile au fost instalate pe camp: unul romanesc , unul american si unul al tarilor din Balcani. Aici, medicii au facut triajul victimelor si au incercat sa le acorde primul ajutor.
In spitalele de campanie apare cu adevarat diferenta dintre medicina civila si cea militara. Doctorii cu trese pe umar au de tratat nu numai un numar urias de victime, care ar aparea in cazul unui razboi, dar si ranile cu care se confrunta sunt mult mai grave si mai diverse decat cele din viata civila.
In doar cateva ore, avioanele, elicopterele si ambulantele au adus sute de raniti de pe linia frontului.
General Nadia West, medicul sef al Armatei Americane: "Le-am spus medicilor mei ca noi suntem o forta care trebuie sa actioneze deindata."
Medicii romani au lucrat cot la cot cu cei americani.
Adriana Velazques, militar american: "Nu e nicio dioferenta intre romani si americani, ca pregatire. Asta am vazut cand m-am intors aici, acasa, si lucram foarte bine impreuna."
Cel mai mare exercitiu din ultimii 20 de ani din Europa, Saber Gurdian vrea sa ii invete pe militarii din tarile Europei de Est sa coopereze cu americanii in situatia aparitiei unui conflict armat.
Colonel Catalin Ticulescu, comandant unitatea de integrare NATO: "Nu sunt prea multe exercitii, pentru ca trebuie sa ajungem la un asemenea grad de perfectionare incat sa putem opera impreuna, militar vorbind, fara niciun fel de probleme."
Hans Klemm, ambasador SUA in Romania: "E vorba nu numai de unitatea aliatilor NATO, ci si cu aliatii din alte tari."
Exercitiul Saber Gurdian se muta de acum pe teritoriul Bulgariei, unde continua scenariile de lupta.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, exercitii militare, militari, saber guardian,
Dată publicare:
17-07-2017 19:17