Medicii fac apel la români să doneze sânge. Este nevoie acută în spitalele din țară
Este nevoie acută de sânge în spitalele din țară - spun disperaţi doctorii, care fac un apel către români să doneze.
Tot mai puțini oameni ajung în centrele de transfuzie. Luni însă, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sute de persoane s-au mobilizat și au demonstrat că un gest simplu poate salva vieți.
Robert, masterand la Iasi, donează sânge de mai bine de trei ani.
Robert Manea, donator: "Este bine, în primul rând pentru mine, să știu că am putut să ajut pe cineva."
Și Loredana, viitor medic, a ajuns luni la centrul de transfuzie.
Lorena Sabiuc, donator: "Sentimentul este absolut superb, faptul că știu că într-un timp foarte scurt, in maximum 20 de minute, poți salva trei vieți."
Ioana Lipan - organizator: "Pandemia a fost un impediment, dar încercăm să lucram pe partea asta și să le explicăm oamenilor ca e în regulă să vină să doneze."
Luni, donatorii au fost întâmpinaţi cu bomboane şi vouchere pentru cafenele din oraş.
La 50 de ani, Dan spune cu mândrie că a trecut de 124 de ori pragul centrului de transfuzie din Ploieşti şi a donat peste 55 de litri de sânge.
Dan Marian Sinoiu, donator: "Ne simţim şi bine, facem şi un bine care nu costă nimic, e super. Aicea mă simt ca într-o familie…"
Un alt ploieştean a donat de o sută de ori.
Florin Munteanu, donator: "Sângele nu se poate cumpăra. Eu îndemn pe toată lumea să vină să doneze."
Georgeta Hanganu, directorul centrului de trasnfuzii din Ploiești: "Toţi pacienţi cronici, dependenţi de sânge au nevoie de acest sânge."
Cum nevoia de sânge era uriaşă, este cerut şi ajutorul elevilor de la şcolile sanitare.
- „Sunteţi elevă. Ce clasă sunteţi?”
- „A 11-a.”
- „Închideţi şi deschideţi pumnul faceţi aşa din pumn până se termină donarea. Asta a fost cea mai grea parte, înţepătura.”
Donatorii timișoreni au fost primiți luni cu o orchestră la centrul de transfuzii..
Rodica Lighezan, șef Centrul de Transfuzii Timișoara: "Sperăm să vină donatorii, să vadă că este sigur să donezi în centrul de transfuzie şi să ne ajute să salvăm vieţi.”
În urmă cu zece ani, în România, doar 1,7% din populaţie dona sânge, în timp ce în alte ţări interesul era mult mai mare - şi de nouă procente.