Acuzații grave la spitalul orășenesc Hârlău din județul Iași. Părinții unui copil de trei ani și opt luni îi acuză pe medici de malpraxis, pentru că nu și-au dat seama că băiețelul lor are peritonită.

În ultimul ceas, copilul a fost operat la Iași, iar medicii de acolo le-au spus părinților că nu a fost depistată la timp infecția, care putea provoca moartea celui mic. Cazul a ajuns și în atenția Ministerului Sănătății.

Trei zile la rând, începând cu data de 18 aprilie, băiețelul de trei ani și opt luni a fost dus de părinți la control în spitalul orășenesc Hârlău. Cel mic avea febră și dureri abdominale tot mai puternice, dar medicii care l-au consultat le-au spus părinților să plece acasă, fără să stabilească un diagnostic clar.

Ce s-a întâmplat după ce băiețelul a fost trimis acasă

Pe 22 aprilie, pe fișa de externare, doctorii au scris doar că băiețelul manifestă „dureri abdominale nespecificate” și i-au prescris copilului un antibiotic.

A doua zi, cum cel mic se simțea tot mai rău, părinții l-au dus pe brațe, la Iași, la Spitalul de Pediatrie Sf Maria, unde băiețelul a intrat direct în sala de operație.

Marian Samciuc, tatăl copilului: „Copilul se simțea din ce în ce mai rău, deși făcuse ecografie, avea analize de sânge, copilul se simțea și mai rău și nouă ne-au spus să mergem acasă. Copilul avea peritonita spartă în el de trei zile, așa ne-au spus. Atât ne-au spus, noi l-am operat.”

Ce a spus managerul spitalului Hârlău

Șase zile mai târziu, după operația de peritonită, băiețelul a fost trimis acasă. Pe biletul de externare, medicii de la Iași au scris clar – peritonită acută perforată operată. Prin intermediul unui avocat, părinții îi acuză acum pe medicii din Hârlău de malpraxis.

Dragomir Tomașeschi, avocat: „Așteptăm ca cei din Comisia de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Iași să facă cercetările necesare, pentru că cea mai mare dorință a familiei este ca, pe viitor, acești medici să fie atenți și nimeni să nu mai pățească ceea ce au pățit și trăit ei, în acele zile de groază”.

Tatăl copilului a făcut sesizări și la Ministerul Sănătății, dar și la Colegiul Medicilor din Iași, instituție care a cerut o anchetă disciplinară în cazul a trei medici din spitalul Hârlău. Managerul unității medicale susține că ai săi colegi și-au făcut datoria, dar a refuzat să ofere mai multe date în acest caz.

Ce sancțiuni riscă medicii, dacă vor fi găsiți vinovați

Dr. Lilian Ciubara, manager interimar Spitalul Hârlău: „Nu comentez, pe moment, acest caz. Până nu se face o anchetă internă și trebuie să vină ceva de la Colegiul Medicilor sau unde a mai scris tatăl, pe la Ministerul Sănătății. Bineînțeles că, din punct de vedere legal, va fi dată o soluție.”

Dacă vor fi găsiți vinovați de neglijență și malpraxis, medicii riscă sancțiuni salariale și se poate ajunge până la desfacerea contractului de muncă.