Medic detașat la cerere la Suceava, despre coșmarul trăit de pacienți: Este înspăimântător să stai singur
Un medic din Iași detașat la cerere la Suceava povestește despre coșmarul pe care îl trăiesc bolnavii de coronavirus: ”Să stai singur, fără vizitatori, să vezi în jur doar personal medical căruia nu îi vezi faţa, ochii, este înspăimântător”.
„Încerc să mă pun în ipostaza pacientului, şi mă gândesc că eu aş fi foarte speriat. Să ai durere toracică, lipsă de aer, să stai singur într-un spital, fără vizitatori, fără să poţi primi pachete, să vezi în jurul tău doar personal medical îmbrăcat în alb, căruia nu îi vezi faţa, ochii, este foarte înspăimântător pentru un pacient. Încercăm să îi sprijim cât de mult putem, însă nu putem interacţiona foarte mult, nu putem să stăm foarte mult cu ei. Dar încercăm să îi încurajăm. Pentru ei, fiecare zi este greu de acceptat“, a povestit dr. Ionuţ Nistor pentru Ziarul de Iași.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Unul dintre principiile de tratament adoptate în spital este împărţirea pacienţilor după numărul de zile de spitalizare, şi în funcţie de gravitatea simptomelor, în aşa fel încât un caz internat de doar o zi să nu stea lângă cel care se află în spital de zece zile.
Medicul povesteşte că se lucrează în fiecare zi între opt şi zece ore, iar purtarea constantă a echipamentului de protecţie face mai dificilă realizarea tuturor procedurilor medicale.
„Cu echipamentul eşti mai încet, îţi faci activitatea mai greu, având şi ochelari, vizieră... Dar rezistăm, pentru că este necesar pentru protecţia noastră“, a spus doctorul.
Pacient cu multiple boli grave, vindecat de coronavirus
Săptămâna trecută, în secţia în care lucrează s-au înregistrat decese, dar au fost şi cazuri de pacienţi vindecaţi, chiar dacă aveau şi alte afecţiuni grave.
Un astfel de caz a fost externat vinerea trecută, fiind vorba despre un pacient de aproape 60 de ani, care făcea de 18 ani şedinţe de dializă, avea o boală hepatică, o intervenţie chirurgicală pentru o altă afecţiune, însă a reuşit să se recupereze şi să plece acasă.
Suceava este cel mai mare focat de coronavirus din România, cu un sfert din numărul total de peste 7.200 de îmbolnăviri, dar și din cel de decese, de peste 360 la nivel de țară.