Măsurile luate de administrația Universității Transilvania din Brașov, după ce studenții au descoperit ploșnițe în cămine
Au fost descoperite ploșnițe într-un cămin studențesc al Universității Transilvania din Brașov. Insectele au apucat să se strecoare în saltelele și în pernele unor tineri, iar administrația este nevoită să facă dezinsecție.
Dar, ca să elimine problema, trebuie să înlocuiască și prizele, plintele și mobilierul din lemn, unde s-ar putea adăposti gângăniile.
Apariția ploșnițelor a fost reclamată de studenții cazați într-o cameră de patru locuri aflată la ultimul etaj al căminului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Student: „Știu că au fost doar în saltele și în acel cadru de lemn de sub saltele, că și acela e periculos, și niște perne”.
Student: „Nu e prea plăcut, având în vedere că se poate infecta toată clădirea și de acolo se ajunge la alte probleme”.
Tinerii cazați în camera infestată și cei din vecinătate au fost mutați imediat. În camera care a fost invadată de ploșnițe au fost scoase plintele și prizele pentru a fi eliminat orice pericol. Până acum au fost făcute două dezinsecții și peste câteva zile urmează ultima dezinsecție.
Daniel Munteanu, prorector al Universității Transilvania Brașov: „Problema este că este destul de costisitoare intervenția și noi sperăm că aceste intervenții nu vor fi foarte frecvente. Undeva la peste 20.000 de lei costă factura”.
Dar ploșnițele pătrund în locuri mici și înguste și ziua sunt greu de observat. Ies din ascunzători noaptea, pentru a se hrăni. Mușcătura lor provoacă umflături însoțite de o senzație de arsură dureroasă și de mâncărimi. Insectele pot trăi până la doi ani fără să se hrănească, iar într-un an depun între 300 și 500 de ouă. Studenții spun că au aflat întâmplător că trebuie să ia măsuri de precauție.
Studentă: „E destul de nasol, dar nu avem ce să facem, adică știu că nu scapi de ele. Nu, din gură în gură ce s-a dat, așa”.
Nu este prima oară când tinerii se confruntă cu astfel de insecte. La sfârșitul anului trecut, gângăniile s-au strecurat într-o încăpere a altui cămin. Conducerea universității susține că, anual, are planificate două dezinsecții, în aprilie și în septembrie, și că graficul a fost respectat de fiecare dată. Luna trecută, și școlile din sectorul 5 al Capitalei au fost închise, oficial, tot în încercarea de a stârpi ploșnițele.