Măsura care plafonează adaosul comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită. Ce produse ar urma să fie pe listă
Autoritățile cer prelungirea măsurii care plafonează adaosul comercial pentru anumite alimente de bază. Negocierile se vor purta la Ministerul Agriculturii cu procesatorii și marile lanțuri comerciale.
Noul termen ar putea fi stabilit la finalul lui aprilie, iar pe listă ar urma să apară și produse specifice Paștelui, pe lângă anumite sortimente de ulei, pâine, lapte, carne și legume.
Lista cu noile alimente pentru care autoritățile cer plafonarea adaosului comercial nu a fost făcută publică deocamdată. Oficialii îi așteaptă la discuții și pe procesatori.
Totuși, comercianții spun că măsura care funcționează de aproape jumătate de an a produs dezechilibre în piață.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii: „În momentul în care profitul ăsta scade operatorul comercial este obligat să găsească alte zone din care să completeze lipsa de profit. Și în cazul nostru, în retail, cresc prețurile la alte produse. Și aici mă refer la detergenți, cosmetice, la hărtie, șervețele, la produse alimentare nesupuse plafonării cum ar fi bulioanele, zarzavaturile, pastele. Lucru care s-a și întâmplat.”
Femeie: „Noroc că sunt îmbrăcată până mor și că nu mi-am schimbat proporțiile și pot purta lucruri de calitate de altă dată.”
Reporter: Să vă dați banii pe mâncare?
Femeie: „Mâncare și întreținerea casei. Atât.”
Bărbat: „Nevasta cumpără.”
Reporter: Și vă cere mai mulți bani când merge la cumpărături?
Bărbat: „Cere… câteodată nici nu spune cât cheltuie. Sunt scumpe toate.”
În fața vitrinelor încărcate sunt multe fețe îngândurate care fac calcule.
Deși se află pe lista alimentelor plafonate, carnea de porc este tot mai scumpă. Ultimele date ale Comisiei Europene arată că în țara noastră sunt cele mai mari prețuri la carcasa de 100 de kilograme.
În România, în prima săptămână din an, prețul mediul al unui kilogram de carne de porc a fost de 13,5 lei. Vorbim despre o scumpire de aproape 15% față de perioada similară din 2023, după cum arată datele Comisiei Europene. Este de altfel și cea mai mare scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată. Spre compararație, prețul mediu, în Uniunea Europeană, pentru un kilogram de carne de porc este de 10,5 lei.
Sunt luate in calcul și costurile de prelucrare, dar și adaosul comercial. Așa că, în prețul final mai apar cel puțin 10 lei pentru fiecare kilogram.
Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: „În general, țările mici și țările care au probleme cu pesta porcină africană sunt întotdeauna pe primul loc. Tocmai pentru că ele importă mult și, ca atare, nu sacrifică foarte mult. Noi am tăiat în prima săptămână foarte, foarte puține animale. Atunci când se taie foarte puțin și prețul negociat crește.”
În prima săptămână din an în România s-au sacrificat 10 mii de porci.