Cum deosebești mâncarea făcută din insecte. Produsele vor fi plasate pe rafturi separate, bine semnalizate
Ca să fie siguri că niciun român nu cumpără din greșeală alimente cu făină de insecte în compoziție, parlamentarii români au votat miercuri o lege prin care aceste produse să stea pe rafturi separate și bine semnalizate.
Aceeași lege interzice folosirea insectelor în produsele tradiționale și în cele preparate după rețete consacrate. Ce nu spun autorii este că făină din insecte este și de 140 de ori mai scumpă decât cea normală, de grâu. Așadar, și dacă ar vrea, puțini își permit să o cumpere.
Viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă și larva gândacului de bălegar sunt cele patru insecte pe care Comisia Europeană le consideră sigure pentru consumul uman. Drept urmare, după ce cercetătorii le-au testat îndelung, au primit aprobare pentru a fi folosite în alimentație. Decizia a stârnit valuri de dezinformare peste tot în Europa iar românii nu fac excepţie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Femeie: „Nu! Nici nu vreau să aud! Bunicii, străbunicii noștri au mâncat carne românească și produse și păsări românești. Să mănânce ăia care vor gândaci și balauri! Nu noi, românii!”
Reporter: „Ați văzut în magazine produse de genul ăsta?”
Femeie: „Nu, aici nu. O fi în centru, eu știu unde...”
Femeie: „Noi, românii, suntem învățați cu mâncarea noastră tradițională și vrem să știm ceea ce mâncăm. C-ar putea apărea și n-aș ști, da, aș fi puțin îngrijorată.”
Bărbat: „La mine, nu insecte. Așa dacă e, fac mizerie prin casă, ca să fie gândaci. De ce să mai dau banii pe insecte? Așa mănânc de la mine din casă și știu și ce le dau să mănânce.”
În realitate nimeni, nici măcar Comisia Europeană, nu ne obligă să mâncăm insecte. Nu există nici măcar recomandări în acest sens.
Totuși, parlamentarii români au simțit nevoia să pună într-o lege separată condițiile în care aceste produse pot fi vândute la noi, pentru că niciun român să nu ia din greșeală vreun aliment cu insecte în compoziție. Legea a fost adoptată miercuri iar comercianții sunt obligați să amenajeze, după reguli stricte, rafturi separate pentru toate aceste alimente.
Raftul trebuie montat într-un loc vizibil, ușor accesibil din magazin, care să fie însoțit de un panou sau un suport pe care să fie scris următorul text, cu majuscule: ACESTE PRODUSE SUNT/CONȚIN SPECII DE INSECTE AUTORIZATE CA ALIMENTE NOI.
Panoul trebuie să fie monocolor, fără degradeuri sau alte însemne în fundal, iar textul trebuie să fie scris în culori țipătoare, cu font Times New Roman, de dimensiune 20, ca să poată fi citit de oricine. Inclusiv pe eticheta fiecărui produs trebuie trecute informații despre conținut, indiferent de procentul de insecte folosit în compoziție.
Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta: „Sunt două lucruri. Pe rafturi separate, ca să le punem la colț sau ca să ne atragă atenția, să știm de unde să cumpărărm. În general, individualizarea mărfii pe un raft cred că atrage mai multe priviri decât dacă sunt la grămadă. Prețurile, în orice caz, sunt prohibitive. Deci dacă s-ar băga făină de insecte, prețul ar crește 10-15 ori.”
În acest moment faina de greiere poate fi cumpărată de pe o platformă online cu aproape 100 de lei sută de grame. Adică în jur de 1.000 de lei kilogramul. Și în alte țări aceste produse sunt extrem de scumpe, așa că nu există riscul să fie cumpărate din greșeală. Reprezentanții marilor magazine de la noi spun că în acest moment, în România, nu există la vânzare produse cu insecte în compoziție.