Ce mănâncă astronauții în spațiu? Meniul bulgăresc, făcut cu cea mai sofisticată metodă de conservare inventată vreodată
În 1979, Bulgaria a devenit a treia țară din lume, după SUA și URSS, care a produs alimente destinate consumului în spațiu. Meniul bulgăresc pentru astronauți a fost dezvoltat pentru primele două zboruri spațiale sovieto-bulgare.
Primul meniu bulgăresc pentru astronauți era compus din peste 50 de tipuri de alimente liofilizate - supe, feluri principale, deserturi și fructe. Acestea sunt adaptate, în ceea ce privește compoziția și conținutul energetic, la condițiile de muncă și de viață extreme ale astronauților, în timpul zborului spațial.
Astfel de alimente au fost furnizate în timpul celor două misiuni spațiale sub forma unor meniuri zilnice complete, compactate în tablete, cu o greutate și un volum minim de 250-350 de grame.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Academicianul Tsvetan Tsvetkov a înființat Institutul de Criobiologie și Liofilizare, în care a făcut cercetări biofizice și termofizice la nivel celular și molecular asupra alimentelor.
Institutul dezvoltă acum biotehnologii pentru studiul conservării și deshidratării alimentelor în vid. Meniul include: lapte integral, nuci, căpșuni, mere, roșii, ardei, pepene galben, carne, pâine cu fasole și alte feluri de mâncare.
Ce este liofilizarea?
Metoda de concepere a acestui tip de hrană este cunoscută sub denumirea de liofilizare (proces de deshidratare prin sublimare în vid).
Aceasta este cea mai sofisticată metodă de conservare inventată vreodată. Permite păstrarea aproape în întregime (până la 95%) a substanțelor nutritive, a vitaminelor, microelementelor, chiar și a formei originale, a aromei naturale, gustului și a culorii produselor proaspete - pe o perioadă extinsă.
Procesul elimină apa din alimente, și nu implică aromatizanți, coloranți sau conservanți. Folosirea acestui tip de hrană destinată consumului în spațiu continuă să se extindă. Este folosită acum și de către membrii expedițiilor în Antarctica și Himalaya.
Bulgaria este unul dintre cei mai mari producători de astfel de alimente, iar meniul bulgăresc pentru astronauți e folosit acum de mai multe programe spațiale din întreaga lume.
sursa: vbox7.com
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Bulgaria, alimente, spatiu, astronauti, myimpact,
Dată publicare:
15-12-2023 14:52