Măștile folosite, o amenințare uriaşă. Ce nu ştiu cei care le aruncă pe jos

Ultima actualizare: 01-06-2020 20:11

Măștile de protecție, atât de necesare în această perioadă și purtate de milioane de oameni, se transformă într-o amenințare pentru mediu.

Mulți le aruncă pe jos, în spațiile verzi sau în canalizare. Nu țin cont de faptul că pot deveni focare de infecție, dacă sunt îmbibate cu virusuri.

În plus, au plastic în compoziție și nu se vor dezintegra prea usor în mediu. Primele care au de suferit sunt animalele, spun specialiștii.

În pădurea Chiajna, pe lângă gunoaiele pe care le-am văzut deja în natură, au apărut mai nou și măștile. Acestea sunt din polipropilena, deci nu se pot dezintegra ușor în mediu. Se pot acoperi de bacterii, iar animalele le pot confunda cu hrana și se pot sufoca.

Acest lucru se întâmplă deja în oceane și mări, spun specialiștii. În România, măștile au ajuns și prin păduri, pe unde s-au plimbat oamenii de când au primit permisiunea de a ieși din case.

Tată, cu un copil: "Au început să apară tot mai des..."

Până acum câteva luni, prin piața Obor din București erau aruncate pe jos pungi de plastic, ambalaje ori mucuri de țigări. Acum, sunt și măști.

Problema este că vor fi tot mai multe, spun ecologiștii. Guvernul urmează să distribuie gratuit măști pentru 2,3 milioane de români.

Marian Rădună a inițiat o campanie pe rețelele de socializare în care îndeamnă oamenii să nu mai arunce măștile pe unde apucă. Acesta spune că vor fi tot mai multe măști aruncate și că acestea trebuie colectate corespunzător.

Companiile de salubritate ne sfătuiesc să punem măștile într-o pungă și să le aruncăm acasă, în tomberoanele proprii. Măștile ar putea fi purtătoare de viruși și nu trebuie aruncate în containerele de plastic, hârtie sau sticlă pentru a nu le contamina.

Dan Ceaușescu, director companie de salubritate: "Nu aruncați în coșurile de gunoi de pe stradă. Este pusă în pericol sănătatea angajaților. Dacă se găsește într-o cantitate de plastic, toată va ajunge la groapa de gunoi, nu va mai fi selectată."

Pentru că pot contamina plasticul, măștile poluează mai mult decât vă închipuiți. Și mănușile din plastic sunt periculoase. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă să ne spălăm mâinile în loc să folosim mănuși pentru protecția noastră.

Comisia Europeană nu a stabilit deocamdată impactul măștilor și mănușilor asupra mediului, însă activiștii spun că acestea se vor adauga celor 8 milioane de tone de plastic care ajung în oceane și mări în fiecare an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO