Măștile de protecție vor deveni un stil de viață. Cât ar putea costa de la 15 mai, când devin obligatorii
Din 15 mai le vom purta obligatoriu în spații închise și când folosim transportul în comun. În câteva orașe, autoritățile au început să le împartă gratuit populației, iar responsabilii spun că și elevii vor primi măști când se vor întoarce la școală. Ministrul Economiei anunță că fabricile din țară vor produce în scurt timp peste un milion și jumătate de măști pe zi.
La Mangalia, autoritățile locale au decis să împartă măști și mănuși locuitorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Echipamentele sunt destinate în primul rând celor din categoria de risc. Ulterior vor ajunge la toți oamenii.
Pensionar: „Este necesară pentru a neproteja, să stăm cât mai mult în casă să nu ieșim."
Oamenii spun că au căutat să cumpere, dar nu au găsit măști.
Pensionar: „Ar fi foarte bine dacă toată lumea ar înțelege lucrul asta, căci asta nu este o glumă. Virusul ăsta nu se joacă, e pur și simplu foarte periculos. Și dacă este așa trebuie să luăm toate măsurile care se impun!"
Comitetul Județean Constanța a stabilit încă din 14 martie că purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice.
Claudia Cambrea, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: „Din punct de vedere medical, purtarea măștii prezintă un mare avantaj, pentru că pe de o parte persoana care poartă masca și este bolnavă cu orice afecțiune respiratorie prin purtarea acestei măști previne transmiterea microbilor în aerul înconjurător, acea aerosolizare de care vorbim noi și în felul acesta persoanele din jur nu pot inhala microbii care se pot transmite prin tuse sau strănut."
La Primăria din Galați, unde a fost înregistrat un caz de COVID-19, ceilalți funcitonari nu s-au infectat, pentru că au purtat mască. În tot județul a fost adoptată această măsură de luna trecută.
Petrică Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați: „Credem că toate aceste măsuri și-au dovedit eficiența, dacă ținem cont de faptul că am avut o colegă contact al unei persoane confirmate cu Covid-19. Din fericire, am limitat răspândirea virusului la nivelul instituției."
Funcționar: „Dacă o purtăm de atâta timp, normal, ne-am obișnuit."
Gabriel Avrămescu, prefect Galați: „Măsura și efectul acestei măsuri a fost acela de limita răspândirea comunitară în societate. Galațiul a fost primul județ care a luat măsura protecției căilor respiratorii, iar efectele se regăsesc în limitarea răspândirii comunitare. Practic, cazurile care au apărut în Galați, mare parte din acestea, se regăsesc în zonele de focar, în căminele de bătrâni, acolo unde au pătruns persoane care au venit din acea excursie din Turcia."
Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara: „Încă din 22 aprilie am impus purtarea măștilor în transportul în comun și în spații închise."
Premierul a vorbit despre încurajarea firmelor să producă măști și echipamente de protecție, care vor fi certificate printr-o procedură simplificată, la Ministerul Apărării.
Ludovic Orban, premierul României: „Am zis să intensificăm, să sprijinim aducerea de utilaje. Facem la MApN certificare, care se făcea inițial greoi."
Iar ministrul Economiei anunță că acum se produc în câteva firme de la noi cel puțin 500.000 de măști zilnic, dar capacitatea va crește în următoarele săptămâni la peste 1,5 milioane de măști pe zi. Costul de producție va fi de doi lei, iar oficialii susțin că vor urmări să nu crească prețurile.
Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Se va ajunge la un milion și jumătate de măști, dar invităm producătorii să se înregistreze în registrul național, online, să vedem ce capacitate putem să avem și ne bazăm și pe importuri."
Purtatul unei măști este un gest de responsabilitate, eu te protejez pe tine, tu mă protejezi pe mine. Dar să porți o astfel de mască va deveni un stil de viață. Vara, iarna, cald sau frig, este evident că va trebui să ne protejăm fața cu un accesoriu, ori de câte ori vom merge în comunitate, în spații închise, fie că vom fi la cumpărături, la serviciu, sau, de ce nu, în vacanță. De noi toți depinde pentru cât timp.