Cum să îți faci acasă o mască de protecție cu o eficiență de 94%. Ghidul unui profesor din Iași

Dată publicare: 16-04-2020 20:28
Dată actualizare: 16-04-2020 20:48


Măştile au devenit parte din viaţa noastră, iar specialiştii ne avertizează că trebuie să ne obişnuim cu ele pentru o lungă perioadă de timp.

Aşa că, dincolo de protecţie, unii s-au gândit să le înveselească şi să le aducă un plus de culoare. La rândul lor, specialiştii au testat diverse materiale şi vin cu rezultate surpriză. Aceştia au demonstrat în laborator că sunt eficiente, de exemplu, filtrele de aspirator, sau cele pentru cafea. Astfel, în caz de nevoie, putem improviza.

Un experiment foarte simplu pe care îl puteţi face oricând acasă dacă vreţi să testaţi eficienta unei măşti, fie cumpărată, fie făcută de dumenavoastra din diverse materiale este să suflați în flacăra unei brichete. Dacă masca are suficiente straturi şi filtre, bineînţeles că aerul nu va trece prin material, ca să stingă flacăra, prin urmare nici particulele minuscule provenite din respiraţie sau cele care rezultă din vorbire sau tuse. Dacă reuşim să stingem flacăra, înseamnă că masca nu ne va proteja nici pe noi, şi, evident, nici pe cei din jur.

Aşadar, nu toate materialele sunt eficiente. Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică, a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a testat mai multe tipuri. Spune că nu sunt bune cele sintetice, ci din bumbac. Iată şi alte sugestii.

Prof. Silviu Gurlui: "Spre exemplu, cu toţii avem la îndemână şerveţele tip prosop de bucătărie. Un singur strat ne protejează contra acestor particule mici în proporţie de abia 50-55%. Recomand, dacă avem la dispoziţie doar aşa ceva, să folosim trei straturi măcar. Cele din celofibră laminată, materiale pe care le găsim în centrele comerciale, sunt filtrele pentru aspirator. Sunt foarte bune, oferă un randament de 90%, foarte uşor de achiziţionat şi dintr-un filtru din acesta mare pot fi făcute vreo trei măşti. Iată o mască de acest gen realizată de mine şi are o eficienţă foarte bună. Prindem la margini două materiale de acest gen, sau dacă nu este posibil, fixăm masca la gură şi ne învelim cu o eşarfă, un fular. Am analizat, de asemenea, filtrele de cafea. Au o eficienţă foarte bună. Undeva la 94%, dar respiraţia este mai dificilă. Deci pot fi folosite în intervale de timp mici."

Pentru că există şi categoria celor care ţin la aspect, nu doar la eficiență, unii antreprenori s-au reprofilat.

Carmen Avrămescu, antreprenor: "Cu gărgăriţe, curcubee, dinozauri, sunt destul de vesele, pot fi asortate sau pot să ne înveselească pur şi simplu ziua. Am achiziţionat şi un filtru. În interiorul acestor măşti, care toate sunt prevăzute cu un buzunărel în care poate fi introdus filtrul, se poate comanda separat. Poate fi spălat, masca textila poate fi călcată şi filtrul doar se spălă".

Costă 15 lei. La fel şi cele de pe un alt site, unde modele sunt oameni cunoscuţi.

Codin Maticiuc: Noi am făcut nişte măşti, uite cum este asta de exemplu, pe care fiecare vedetă o personalizează în felul ei. Uite pe asta scrie "Save lives". Mai am una cu "Totul va fi bine", mai veselă. Avem şi câteva mesaje generale. Noi credem că masca va fi un obiect din garderoba personală. Nu doar de pandemie, din păcate. Atât timp cât se vor purta măşti, cred că lumea nu va vrea să poarte aceeaşi mască. Sau să se asorteze cu tot felul de chestii, sau să se asorteze cu gândurile lor din cap."

Au început să producă măşti inclusiv case mari de modă precum Prada sau Louis Vuitton, iar aceste noi obiecte de vestimentaţie au ajuns vedete pe coperta revistei ''Vogue''.


VIDEO PROTVPLUS.RO