Mașina electrică a devenit mai scumpă în exploatare, din cauza crizei. Proprietar: „Nu este pentru oricine”
Scumpirea energiei generează costuri mai mari şi pentru proprietarii de mașini electrice. Marii comercianți care au stații în parcările magazinelor impun condiții de funcționare sau taxe, așa cum se întâmplă în toate țările europene.
Cei care nu au posibilitatea să își încarce mașina acasă ori s-au trezit că factura la curent este prea mare merg la stațiile publice, unde prețul unui kilowatt se încadrează între 1,5 și 2,5 lei.
O mașină complet electrică are un consum mediu de 25 de kw la suta de km. La o estimare de 1.000 km lunar, proprietarul are nevoie de 200 de kw. Dacă îi adaugă la factura de curent, îi scad șansele să se încadreze în plafon. De aceea, mulți aleg să încarce maşinile la stațiile publice.
Reporter: Acasă o încărcați?
Proprietar mașină electrică: „Nu, deocamdată nu, e vorba de plafonul ăla, și ăla nu îmi place, lucrurile se vor schimba, am înţeles că vor apărea modificări și că multe dintre chargerele care sunt acum gratuite nu vor mai fi gratuite. Vor avea totuși un preț promoțional.”
Un lanţ de magazine a anunţat că închide staţiile de încărcare gratuită din Capitală, pentru o perioadă de şase luni.
Şi în Europa, mai mulţi comercianţi au renunțat la acest serviciu gratuit oferit clienţilor. Şi asta, pentru că vin să încarce maşinile şi reprezentanţii companiilor de transport.
Încărcarea acasă poate fi ieftină în anumite condiții
La noi, multe staţii de încărcare ce erau gratuite sunt acum contracost. La altele, există o perioadă de o oră, cel mult două în care maşinile pot să stea la încărcat.
Alexandru Seremet: „Ce trebuie să înțeleagă publicul: o dată, trebuie să încarc mașina acasă peste noapte, este cel mai simplu și eficient lucru și cel mai ieftin. Poate să rămână ieftin dacă sunt atent la furnizorul de electricitate, dacă am grijă pentru cine optez. Ultimul lucru, este firesc ca stațiile publice să fie pe bani, pentru că în spate este o afacere care trebuie să genereze profit și are foarte multe costuri. Mașina electrică nu este pentru oricine. Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție.”
La staţiile publice, încărcarea costă acum între 1,5 şi 2,5 lei kwh. Dacă nu vreţi să staţi la coadă, vă puteţi face programare prin aplicaţiile de profil.