Mărturiile românilor prinși în mijlocul războiului din Israel. Două cântărețe celebre, în stare de șoc

×
Codul embed a fost copiat

Între timp, Israelul și-a închis spațiul aerian și mai multe avioane care aveau această destinație au fost întoarse din drum ori trimise să aterizeze în alte țări.

Sute de români, cei mai mulți aflați în pelerinaj la Mormântul Sfânt, s-au trezit în mijlocul luptelor. Unii ghizi au început deja să evacueze grupurile spre Iordania. Cei rămași în Israel așteaptă un semn de la autorități. Ministerul român de Externe a emis o alertă de risc extrem de ridicat privind călătoria în acest stat.

Câteva curse aeriene care urmau să ajungă la Tel Aviv au fost anulate sau redirecționate.

Una dintre ele este zborul Wizz Air de la Cluj-Napoca la Tel Aviv. Alt avion, de la București, la Tel Aviv, a fost și el întors din drum.

Ana Baniciu și Raluka se află la Tel Aviv, în vacanță. Artistele au fost trezite de sirene, bombe și rachete.

Citește și
Hamas
Ce este gruparea palestiniană Hamas. Când s-a înființat și de ce vrea să distrugă Israelul
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Raluka, artistă: „Sirene peste tot, și de trei ore auzim bombe. Bubuie în aer din câteva minute în câteva minute. Doamne!”.

Cu câteva ore îniante, la Tel Aviv era liniște.

„Nu sunt oameni aproape deloc pe stradă”

Ana Baniciu și Raluka se bucurau de plajă și de soare. Acum, totul s-a schimbat.

Raluka, artistă: „Nu sunt oameni aproape deloc pe stradă, sunt 3-4 oameni care merg, probabil, și ei spre case. Ultima sirenă a fost acum vreo oră. În momentul în care am auzit-o, a trebuit să intrăm în buncăr din nou”.

Ana Baniciu, artistă: „De dimineață, ne-am trezit cu o sirenă, sirenă care ne anunța că trebuie să mergem rapid în buncăre. Am auzit explozia propriu-zisă, care era în zona noastră. Este pustiu pe stradă. Am încercat să ieșim să luăm ceva de mâncare și am auzit altă sirenă. Am intrat într-un buncăr al unui bloc, cel mai apropiat bloc”.

Și alți români trăiesc cu groază evenimentele. Eva are 54 ani și locuiește împreună cu soțul și fiica ei în Netanya.

Eva Pașca, rezidentă în Israel: „Dimineață, la ora 6:20, au pornit sirenele. Noi am mai avut războaie, dar se duceau așa de la armată la armată, dar de data asta a fost un război contra civililor. A fost un șoc puțin pentru noi. Trebuie să mergem la serviciu, copiii nu vor avea școală zilele următoare”.

Potrivit Ambasadei României în Israel, atât turistii, cât și rezidentii trebuie sa se adapostească și să evite locurile aglomerate.

Cei mai mulți români aflați, în acest moment, în Israel, sunt în pelerinaj la locurile sfinte. Biserica Sfantului Mormant atrage, anual, mii de români. La fel și locurile cu rezonanță biblică de la Marea Moartă sau din Nazareth.

Riscul călătoriei în Israel, extrem de ridicat

Unele agenții de turism care organizează pelerinaje au fost nevoite să anuleze totul.

Matei Gabriela, manager agenție de turism: "Ne-au recomandat să reprogramăm pelerinajul nostru în Israel. Cred că este soluția cea mai bună. Viața e cea mai importantă. Acum situația este una foarte gravă, pentru că este stare de război”.

Și autoritățile noastre urmăresc situația din Israel.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Sunt în jur de 790 de români în acest moment, pelerini. Căutam variante să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine știți, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vedem cum evoluează. Nu este niciun român rănit, sau în zona directă de conflict”.

Potrivit Ministerului Român de Externe, riscul călătoriei în Israel este extrem de ridicat.

Oficialii le recomandă cetățenilor români aflați în Israel să se adăpostească și, când situația va permite, să părăsească țara. Iar cei care intentionau să ajungă în Israel sunt sfătuiți să își reprogrameze călătoria. Toate informațiile privind situații de urgență sau persoane de contact se află pe site-ul Ministerului de Externe, la secțiunea "alerte de călătorie".

Reporteri: Alexandra Clej, Marius Grama, Geanina Panait.

Articolul face parte din:

Teroare în Israel. „Suntem în război”, spune premierul Netanyahu, după atacul-surpriză al grupării Hamas. Bilanțul victimelor

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, după ce Israelul a fost atacat cu rachete: "Suntem pe deplin solidari cu această țară"

România condamnă ferm atacurile cu rachete care au avut loc, sâmbătă dimineaţă, împotriva Israelului, a afirmat  preşedintele României, Klaus Iohannis.

israel atac
Haos și panică în Israel. Disperați, oamenii își caută rudelele. Imagini tulburătoare de la fața locului | GALERIE FOTO

Frica s-a instalat printre israelieni, după ce palestinienii le-au atacat țara cu rachete și au reușit să se infiltreze în mai multe orașe, scrie Haaretz.

israel atac
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, despre atacurile cu „mii de rachete”: Nu cred că Hamas sunt interesaţi de vreun dialog

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a mulţumit, sâmbătă, pentru mesajele de încurajare şi susţinere pe care le-a primit din România, după atacul Hamas cu „mii de rachete”.

israel atac
Reacţii internaţionale după ofensiva militară de amploare a Hamas asupra Israelului

Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce Hamas a lansat o ofensivă militară surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian. Evenimentele au atras imediat reacţii internaţionale.

 

MAE Israel
MAE, alertă de călătorie pentru Israel: Manifestaţi atenţie deosebită, evitaţi călătoriile. Ce sunt sfătuiți românii din zonă

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat, sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război în zonă.

 

israel rusia
Reacția Rusiei după atacurile Hamas împotriva Israelului. "Facem apel la reţinere"

Rusia face apel la "reţinere" după atacurile asupra Israelului de către mişcarea islamistă Hamas, a declarat, sâmbătă, un diplomat rus de rang înalt.

Marcel Ciolacu
Premierul Ciolacu anunță că în jur de 790 de pelerini români se află în Israel. Printre aceștia este și un lider PSD

Aproximativ 800 de români, pelerini, sunt în prezent în Israel şi se caută varoante pentru ca aceştia să ajungă acasă în siguranţă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, sâmbătă, scrie News.ro.

Benjamin Netanyahu
Netanyahu face apel „la toți cetățenii Israelului”. Ce le-a cerut să facă după atacul asupra țării

Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, că "din această dimineață, Israelul se află în război".

israel
O judecătoare româncă, prinsă în războiul din Israel. Imagini de la fața locului. Ce mesaj a transmis | VIDEO

Fostul preşedinte al Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, este prinsă în mijlocul războiului din Israel.  

maria zaharova
Îndemnul Rusiei, stat agresor, pentru israelieni și palestinieni. Mesajul incredibil al Moscovei

Rusia i-a îndemnat, sâmbătă, pe israelieni şi palestinieni să înceteze focul "imediat", exprimându-şi "marea îngrijorare" ca urmare a ofensivei mişcării Hamas împotriva Israelului, relatează AFP.

nicolae ciucă
Nicolae Ciucă: Tragedia care are loc în Israel cutremură întreaga lume. România este solidară cu cetăţenii israelieni

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, sâmbătă, că România este solidară cu cetăţenii israelieni în aceste momente dificile.

 

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski condamnă „atacul terorist" asupra Israelului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat, sâmbătă, ofensiva grupării palestiniene islamiste Hamas.

 

Hamas
Ce este gruparea palestiniană Hamas. Când s-a înființat și de ce vrea să distrugă Israelul

Organizaţia palestiniană Hamas a lansat pe 7 octombrie un atac - surpriză din Gaza în Israel, în una dintre cele mai grave escaladări ale conflictului israeliano-palestinian din ultimii ani. Agenţia Reuters prezintă cele mai importante date despre Hamas.

gaza, palestina
Răspunsul sângeros al Israelului în Gaza, după atacul Hamas. Bilanțul uriaș al morților și al răniților | VIDEO

Forțele armate israeliene au lovit puternic ținte din Gaza, sâmbătă după-amiază, în urma atacului Hamas de pe teritoriul statului Israel.

razboi Israel
„De ce trebuie să fie așa?”. Cea mai neagră zi din istoria Israelului: sute de oameni au murit în atacurile sângeroase

Raidul Hamas a fost, de fapt, o adevărată invazie. Potrivit oficialilor israelieni, peste o mie de militanți s-au infiltrat pe teritoriul israelian.

palestina israel
Primul stat din lume care salută public atacul sângeros asupra Israelului: „O nouă pagină în istoria rezistenţei”

Iranul a salutat, sâmbătă, ofensiva lansată asupra Israelului de mişcarea palestiniană islamistă Hamas.

ONU sigla
Reuniune a Consiliul de Securitate al ONU, în contextul războiului din Israel

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite urmează să se reunească, duminică, în contextul războiului din Israel.

 

Joe Biden
Joe Biden anunţă că Statele Unite vor oferi sprijin Israelului. Avertismentul lansat de președintele american

Preşedintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, că Statele Unite sunt pregătite să ofere „toate mijloacele adecvate de sprijin" Israelului după atacul grupării Hamas.  

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis: Atacul asupra Israelului are un potenţial foarte toxic, de a destabiliza situaţia din Orientul Mijlociu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că atacul terorist asupra Israelului are un potenţial foarte toxic de a destabiliza situaţia din Orientul Mijlociu.

 

Sistemul Iron Dome
Un mare dușman al Israelului râde de scutul antirachetă „Iron Dome”: „A fost un dom de paie deasupra unui castel de nisip”

Ministerul iranian de Externe a declarat că atacurile lansate, sâmbătă, de aliatul său Hamas asupra Israelului sunt o dovadă a creşterii încrederii pe care o au palestinienii în legătură cu şansele pe care le au în acest conflict.

Tarom
Două aeronave TAROM au plecat spre Tel Aviv după românii prinși în zona de conflict

Două aeronave TAROM au plecat spre Tel Aviv, sâmbătă seară, pentru cetățenii români prinși în zona de conflict.  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
„De ce trebuie să fie așa?”. Cea mai neagră zi din istoria Israelului: sute de oameni au murit în atacurile sângeroase
„De ce trebuie să fie așa?”. Cea mai neagră zi din istoria Israelului: sute de oameni au murit în atacurile sângeroase

Raidul Hamas a fost, de fapt, o adevărată invazie. Potrivit oficialilor israelieni, peste o mie de militanți s-au infiltrat pe teritoriul israelian.

Ce este gruparea palestiniană Hamas. Când s-a înființat și de ce vrea să distrugă Israelul
Ce este gruparea palestiniană Hamas. Când s-a înființat și de ce vrea să distrugă Israelul

Organizaţia palestiniană Hamas a lansat pe 7 octombrie un atac - surpriză din Gaza în Israel, în una dintre cele mai grave escaladări ale conflictului israeliano-palestinian din ultimii ani. Agenţia Reuters prezintă cele mai importante date despre Hamas.

Teroare în Israel. „Suntem în război”, spune premierul Netanyahu, după atacul-surpriză al grupării Hamas. Bilanțul victimelor
Teroare în Israel. „Suntem în război”, spune premierul Netanyahu, după atacul-surpriză al grupării Hamas. Bilanțul victimelor

Palestinieni înarmați s-au infiltrat în zonele din sudul Israelului și au lansat rachete din Fâșia Gaza, într-un atac surpriză revendicat de mișcarea islamică Hamas, scrie Reuters.  

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.